vineri, 28 februarie 2020

† Duminica 1 din Post [A]: „Urmează-mă!” [1 martie 2020]

Pleacă, Satană!” - de Ilya Repin.
„Urmează-mă!”
pr. Isidor Chinez – Izvoarele [IS] ora 8:00 (1 martie 2020)            
Lecturi: Genezei 2,7-9; 3,1-7; Romani 5,12-19; Evanghelia Matei 4,1-11; lecturi

Omilie


Postul Mare nu este o perioadă de privărilor, a abținerilor, a lipsei, a nu mânca carne, copiilor să nu le dăm să mănânce bomboane,… dar un timp de regăsire a lui Dumnezeu care nu încetează să ne iubească. Sunt trei lecturi care ilustrează istoria mântuirii și toate trei se îndreaptă spre același scop: ispita trăită de Adam şi Eva; dar și tentațiile trăite de Isus și de fiecare om. „Urmează-mă!”, ne spune Cristos. Dar, să vedem cum? Căci diavolul a jucat ultima carte!

miercuri, 26 februarie 2020

Mesajul Sfântului Părinte Francisc pentru Postul Mare 2020



 „Vă rugăm pentru Cristos: lăsaţi-vă împăcaţi cu Dumnezeu!” (2Cor 5,20)

Iubiţi fraţi şi surori,

Şi anul acesta Domnul ne acordă un timp propice pentru a ne pregăti să celebrăm cu inimă reînnoită marele mister al morţii şi învierii lui Isus, fundamentul vieţii creştine personale şi comunitare. La acest mister trebuie să ne întoarcem încontinuu, cu mintea şi cu inima. De fapt, el nu încetează să crească în noi în măsura în care ne lăsăm implicaţi de dinamismul său spiritual şi aderăm la el cu un răspuns liber şi generos.

1. Misterul pascal, fundament al convertirii

Bucuria creştinului izvorăşte din ascultarea şi din primirea Veştii celei Bune a morţii şi învierii lui Isus: kerygma. Ea rezumă misterul unei iubiri „aşa de reale, aşa de adevărate, aşa de concrete, încât ne oferă o relaţie plină de dialog sincer şi rodnic” (Exortaţia apostolică Christus vivit, 117). Cine crede în această vestire respinge minciuna conform căreia viaţa noastră ar fi generată de noi înşine, în timp ce, în realitate, ea se naşte din iubirea lui Dumnezeu Tatăl, din voinţa sa de a da viaţa din belşug (cf. In 10,10). În schimb, dacă se dă ascultare glasului convingător al „tatălui minciunii” (cf. In 8,45), se riscă prăbuşirea în prăpastia nonsensului, experimentând iadul deja aici, pe pământ, aşa cum mărturisesc, din păcate, multe evenimente dramatice din experienţa umană personală şi colectivă.

marți, 25 februarie 2020

Miercurea Cenușii: Convertire și încredere în Dumnezeu [26 februarie 2020]

Convertire și încredere în Dumnezeu 
pr. Isidor Chinez – Izvoarele [IS] ora 17:30 (26 februarie 2020)            
Lecturi: Ioel 2,12-18; 2Corinteni 5,20-6,2; Evanghelia Matei 6,1-6.16-18; lecturi

Omilie

Începem astăzi drumul Postului Mare cu un gest sugestiv: impunerea cenușii. Este timp de pocăință: să ne întoarcem la Dumnezeu! „Întoarceţi-vă la mine din toată inima voastră, cu post, cu plâns şi cu jale!” (Il 2,12). Sunt cuvinte pătrunzătoare ale profetului cu care începe liturgia Postului Mare. Nu este timp de tristețe; este un prețios dar al lui Dumnezeu. Este drumul Bisericii care durează patruzeci de zile; la capăt este Paştele Domnului. Un ambient liturgic și penitențial în care este iubirea milostivă a lui Dumnezeu oferit omului.