sâmbătă, 4 februarie 2023

† Duminică a 5-a de peste an [A]: Misiunea creștinilor – „lumină” și „sare” [5 februarie 2023]

Sare și lumină.

 Misiunea creștinilor – „lumină” și „sare”

pr. Isidor Chinez (5 februarie 2023) 

Lecturi biblice: Isaia 58,7-10; 1Corinteni 2,1-5; Evanghelia Matei 5,13-16; lecturi biblice

Omilie

Tema luminii străbate liturgia de astăzi în lecturile duminicii, dar cu nuanțe care oscilează între lumina bunătății umane și lumina gloriei lui Dumnezeu. Prima lectură face deja o legătură destul de explicită între lumina Domnului și lumina omului: „împarte pâinea ta cu cel flămând […]; atunci, lumina ta va răsări ca zorile [...] și gloria Domnului te va urma” (Is 58,7.8). Lumina și gloria lui Dumnezeu revine și în Evanghelie după Matei, unde discipolii sunt „lumină” și „sare” pentru lume. Doar când slava Domnului este vizibilă în lumina unei vieţi plină de gust şi de sens este capabilă să îmbunătăţească ambientele sociale şi de lucru, după cum sarea e capabilă să îmbunătățească felul de mâncare fără gust. Are nevoie de sarea și lumina Evangheliei. Sfârșitul textului nu lasă loc la iluzii prea ușoare: „aşa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, încât ei să vadă faptele voastre bune şi să-l glorifice pe Tatăl vostru cel din ceruri!” (Mt 5,16). Sfântul Paul intră pe vârful picioarelor în comunitatea creștină din Corint: „eu însumi am venit la voi în slăbiciune, cu frică şi cuprins de nelinişte” (1Cor 2,3), din moment ce el nu avea dovezi și demonstrații umane în favoarea propriilor afirmații. Singura dovadă a adevărului predicării constă în lumina gloriei lui Dumnezeu: „ci în manifestarea Duhului şi a puterii” lui Dumnezeu. Aceasta este misiunea lui Paul. Aceasta este misiunea creștinilor, de ieri, de astăzi și din întotdeauna.

miercuri, 1 februarie 2023

† Întâmpinarea Domnului [A B C]: Isus este lumina strălucitoare [2 februarie 2023]


 Isus este lumina strălucitoare

pr. Isidor Chinez (2 februarie 2023) 

Lecturi biblice: Malahia 3,1-4; Evrei 2,14-18; Evanghelia Luca 2,22-40; lecturi biblice

Omilie

Sărbătoarea de astăzi începe cu binecuvântarea lumânărilor. Celebrând întâmpinarea lui Isus în templu, lumânările reprezintă lumina lui Cristos ce strălucește asupra lumii și a vieții noastre. Și în liturgia pascală, lumina Domnului, reprezentată de lumânarea pascală, se aprinde și intră cu solemnitate în Biserică. Aprinderea lumânărilor la începutul acestei sărbători ne amintește de botezul nostru  pe care l-am primit cu credința. E lumina unică ce strălucește în întunericul acestei lumi și în viața noastră căci fără Cristos nu avem căldură, strălucire și glorie: este „lumină spre luminarea neamurilor [păgânilor] şi gloria poporului tău, Israel!” (Lc 2,32). Întreaga omenire primește lumină de la Isus. Este semnul liturgic de astăzi: e lumina Domnului!

Cele trei lecturi ale liturgiei de astăzi gravitează în jurul evenimentului prezentării la templu a pruncului Isus, relatat evanghelistul Luca. Textul lui Malahia este ales pe baza anunțului intrării Domnului în sanctuar: „va intra dintr-odată în templul său Domnul” (Mal 3,1). Evanghelia pune pe întâiul născut al omenirii înaintea lui Dumnezeu: „l-au dus la Ierusalim ca să-l ofere Domnului” (Lc 2,23). Scrisoarea către Evrei pune accentul pe bucuria care izvorăște la toți oamenii la intrarea lui Cristos în sanctuar: „era nevoie […] să se facă în toate asemenea fraţilor, […] să devină un mare preot îndurător […], să ispăşească păcatele poporului” (Evr 2,17).