vineri, 22 ianuarie 2021

† Duminica a 3-a de peste an [B]: Chemarea Domnului: este viața sa cu noi [24 ianuarie 2021]


 Chemarea Domnului: este viața sa cu noi

pr. Isidor Chinez – Izvoarele [IS] ora 8:00 (24 ianuarie 2021) 

Lecturi Iona 3,1-5.10; 1Corinteni 7,29-31;Evanghelia Marcu 1,14-20; lecturi biblice 

Omilie

În lecturile biblice din această duminică firul conductor este convertirea, adică primirea invitației divine la reînnoirea vieții: viața cu Domnul. În prima lectură, la predica profetului întreaga cetate Ninive se convertește, își schimbă viața, de la cel mai mare până la cel mai mic. „S-a împlinit timpul şi s-a apropiat împărăţia lui Dumnezeu. Convertiţi-vă şi credeţi în evanghelie!” – este mesajul care iese din gura lui Isus. Este propunerea schimbării vieții: o viață cu Domnul. Sunt primii apostoli chemați să-l urmeze pe Isus. În lectura a doua, apostolul Paul spune că „timpul s-a scurtat”, că „figura acestei lumi trece”, că este necesar să vedem lucrurile într-un mod profund nou și să da importanță a ceea ce are valoare cu adevărat.

joi, 21 ianuarie 2021

Sfânta Agneza, fecioară, martiră [21 ianuarie]



„Eu sunt logodită cu Cristos, cel care este mai frumos decât soarele şi decât luna, domn peste îngeri. Cu inelul său, a făcut să fiu a lui şi a pus pe capul meu coroana de mireasă. Bucuraţi-vă, faceţi sărbătoare împreună cu mine, acum eu trăiesc alături de el în strălucita locuinţă a sfinţilor. Eu te-am căutat atât de mult, şi acum contemplu chipul tău; atât de mult te-am dorit, şi acum eşti al meu; pe pământ te-am iubit fără măsură, şi acum sunt a ta pentru totdeauna” [1].

Această copilă, care nu avea încă 12 ani, trebuie să-i fi impresionat foarte mult pe contemporanii săi, lăsând o memorie nepieritoare. Despre ea, de fapt, vorbesc martirologiile cele mai vechi, părinţii Bisericii, cum sunt Ambroziu, Augustin, Ieronim, poetul Prudenţiu, care îi dedică un imn, şi chiar papa Damasus. Pe Via Nomentana, pe locul martiriului ei, Constantina, fiica lui Constantin cel Mare, a ridicat o bazilică şi lângă aceasta a voit să fie mausoleul ei, voind să fie înmormântată alături de Agneza.