sâmbătă, 3 aprilie 2021

† Duminica Învierii – Paștele: Domnul trăiește acum, în veci! [4 aprilie 2021]

Petru și Ioan ajung la mormântul gol... 

Domnul trăiește acum, în veci!

 pr. Isidor Chinez – Izvoarele [IS] ora 8:00 (4 aprilie 2021) 

LecturiFaptele Apostolilor 10,34a.37-43; Coloseni 3,1-4;  Evanghelia Ioan 20,1-9; lecturi biblice

Omilie

Vestea pascală răsună cu bucurie în Biserică: Cristos a înviat, aleluia! Trăiește dincolo de moarte! El este Domnul vieții: nu putea fi distrus de moarte. Paștele este victoria lui Isus, care triumfă asupra morții și a păcatului. Paștele este bucurie pentru cer, care se revarsă pe pământ. Paștele e lumina speranței, care împrăștie întunericul nostru. Domnul e viu. Să lăsăm să izbucnească bucuria noastră și să strălucească în noi gloria celui Înviat!

joi, 1 aprilie 2021

† Vinerea Sfântă: O, Cruce – unica speranță a omenirii [2 aprilie 2021]

Calvary [after Veronese] (1858) - de Berthe Morisot.

O, Cruce – unica speranță a omenirii

 pr. Isidor Chinez – Izvoarele [IS] (2 aprilie 2021) 

LecturiIsaia 52,13-53,12; Evrei 4,14-16; 5,7-9; Pătimirea Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Ioan (18,1-19,42); lecturi biblice

Omilie

Încă din cele mai vechi timpuri, Biserica nu celebrează Sfânta Liturghia astăzi şi mâine. Stă în contemplare. Creştinii meditează glorioasa pătimire a Domnului: trădarea, condamnarea și execuţia lui pe vârful Golgotei. Astăzi Biserica privește îndelung la moartea lui Isus care comunică tuturor oamenilor mântuirea. Viaţa noastră îl costă pe Domnul viaţa sa, iar el ne-o oferă pe altarul crucii.

Cu simplitate şi austeritate, liturgia Vinerii Sfinte nu are tonul unei înmormântări: moartea lui Isus lovit de durerea crudă. Altarul nu are nimic pe el: nici cruce, nici sfeşnice, nici feţe de altar. Dar… Biserica celebrează o sărbătoare: victoria lui Cristos cel răstignit. Este manifestarea iubirii divine care învinge moartea și păcatul. În sângele lui primim viaţa şi mântuirea. Să contemplăm Crucifixul…

În centru Vinerii Sfinte stă proclamarea Cuvântului, rugăciunea Bisericii asupra lumii, adorația Crucii, împărtășirea cu Euharistia din Joia Sfântă. Acestea sunt trei momente ale celebrării. 

Este Vinerea Sfântă: ziua morții lui Isus. „Iubindu-i pe ai săi care erau în lume, i-a iubit până la sfârşit” (In 13,1), până la desăvârșirea iubirii, până la moartea sa pe lemnul crucii… Umilința patimii și gloria crucii strălucește astăzi în celebrare. Nu ne mirăm, căci milostivirea lui Dumnezeu a dispus că crucea să devină pentru oameni izvor de viață, instrument de victorie asupra păcatului și mijloc de reconciliere cu Dumnezeu. Crucea stă dreaptă asupra lumii: semnul speranței și a promisiunii victoriei: „ne închinăm ție, Cristoase, și te binecuvântăm, căci prin sfânta ta cruce ai răscumpărat lumea!”

miercuri, 31 martie 2021

† Joia Sfântă: De la sclavie la slujire [1 aprilie 2021]

Spălarea picioarelor [Master Servant] - de Del Parson. 

De la sclavie la slujire

pr. Isidor Chinez – Izvoarele [IS] (1 aprilie 2021) 

LecturiExod 12,1-8.11-14; 1Corinteni 11,23-26;  Evanghelia Ioan 13,1-15; lecturi biblice

Omilie

Triduum-ul pascal este culmea anului liturgic: începe cu joi seara, vineri, sâmbătă, până la sfârșitul Duminicii Învierii. Astăzi, Isus cu apostolii, celebrează Paștele ebraic. Cunoaște bine trădarea lui Iuda și demască credința slabă a lui Petru și a ceilalți apostoli. Decide să se lase în dar în Euharistie, spălându-le picioarele.

Este joi seara. Când începe să se întunece, comunitatea creștină se reunește pentru a comemora instituirea Euharistiei. Fiecare Liturghie face actual jertfa de pe Calvar; aceea din Joia Sfântă o face cu o evidență extraordinară. Uniți în jurul mesei euharistice, așa cum apostolii se aflau în jurul mesei din Cenacol, participăm la același mister cu aceeași credință și recunoștință. Ne împărtășim din sacramentul „frângerii pâinii”. Isus ni se oferă ca hrană și ne invită să trecem de la sclavie la slujire.