Reflecții asupra pătimirii Domnului
pr. Isidor Chinez – Izvoarele [IS] ora 8:00 (10 aprilie 2022)
Lecturi biblice: Isaia 50,4-7; Filipeni 2,6-11; Patima Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Luca (Lc 23,1-49) [forma scurtă]; lecturi biblice
Omilie
Astăzi suntem în Duminica Floriilor; liturgia ne amintește intrarea lui Isus în Ierusalim și oferă reflecția asupra pătimirii Domnului. Începem cea mai importantă săptămână a anului: totul este îndreptat spre „Săptămâna Sfântă”. Odată cu Duminica Floriilor începe „Săptămâna Mare”, numită de Părinții Bisericii Săptămâna prin excelență. Punctul central al acestei săptămâni va fi „noaptea de priveghere” a Învierii Domnului pe care o vom trăi sâmbăta viitoare.
Prima lectură (Is 50,4-7) este al treilea cântec al Slujitorului Domnului. Se subliniază curajul și determinarea acestui personaj care înfruntă suferințele pentru a actualiza proiectul de renaștere a poporului Israel la sfârșitul exilului babilonic. Se simte chemat de Dumnezeu pentru această misiune și intenționează să o ducă la îndeplinire. În fața scandalului suferinței, mai ales al nedreptății, tentația este să se întoarcă în altă parte, să încerce să evite. Slujitorul Domnului, în schimb, nu se sustrage: „Spatele l-am dat celor care mă loveau, obrajii, celor care îmi smulgeau barba. Nu mi-am ascuns faţa de la cei care mă insultau şi mă scuipau” (v. 6). Profetul vorbește despre un Slujitor – Slujitorul Domnului – care nu caută să scape din fața insultelor, știind că nu va fi dezamăgit: „Domnul Dumnezeu mi-a venit în ajutor, de aceea nu am fost umilit; de aceea mi-am făcut faţa ca de cremene şi ştiu că nu voi fi făcut de ruşine” (v. 7). Imaginea Slujitorului Domnului defăimat și bătut trezește un mare sens de putere: originea acestei forțe este Dumnezeu, în fața căruia adevărata mizerie se dovedește a fi aceea a călăilor.