vineri, 4 martie 2022

† Duminica 1 din Post Mare [C]: Credința noastră – calea lui Isus [6 martie 2022]

Ispitirea lui Isus.

Credința noastră – calea lui Isus

pr. Isidor Chinez – Izvoarele [IS] ora 8:00 (6 martie 2022) 

Lecturi biblice: Deuteronomul 26,4-10; Romani 10,8-13; Evanghelia Luca 4,1-13; lecturi biblice

Omilie

A începutul Postului Mare: urcare spre bucuria Paștelui. Este timpul pentru a descoperi calea credinței: un momentul potrivit pentru a afla drumul relației noastre cu Dumnezeu. Este un timp de penitență: ocazie de reconciliere pe care Domnul ne-o oferă tuturor. Lecturile de astăzi prezintă tema credinței. Evanghelia se concentrează asupra ciocnirii dintre Isus și diavol și arată credința capabilă să învingă duhul întunericului. Credința se prezintă mai degrabă ca o „atitudine” decât ca o idee abstractă. Deuteronomul menționează sclavia egipteană și eliberarea „cu mână tare şi cu braţ întins” de către Dumnezeu, în timp ce Scrisoarea către Romani este legată de moartea și învierea Domnului. Este calea credinței noastre!

luni, 28 februarie 2022

Miercurea Cenușii: E „timpul” Postului Mare – ocazie de har [2 martie 2022]

 


E „timpul” Postului Mare – ocazie de har

pr. Isidor Chinez – Izvoarele [IS] (2 martie 2022) 

Lecturi biblice: Ioel 2,12-18; 2Corinteni 5,20-6,2; Evanghelia Matei 6,1-6.16-18; lecturi biblice 

Omilie

Începem timpul Postului Mare. Trecând de la timpul cantitate  [kronos, în greacă] – e timpul care curge și se întoarce mereu la fel – la timpul calitativ [în greacă kairòs] – este ocazie de har și se reînnoiește într-un mod nou de a-l primi și a-l trăi. Este timpul Postului Mare: momentul potrivit pentru a redescoperi căile relației noastre cu Dumnezeu; e un timp de penitență. Cuvântul își are rădăcinile în grecescul metanoia care înseamnă schimbarea mentalității, schimbarea direcției drumului. Suntem invitați să ne verificăm modul de gândire. Să ne întrebăm, de exemplu, care sunt criteriile ce ne călăuzesc în deciziile și acțiunile noastre...

Rugăciunea zilei – „colecta” – ne amintește că noi, creștinii, suntem într-un plan a lui Dumnezeu: „Dă-ne, Doamne, harul să începem printr-un post sfânt lupta vieții creștine, pentru că, în bătălia împotriva duhului rău, să fim mereu întăriți prin fapte bune”. Liturgia Cuvântului ne arată gravitatea zilei prin profetul Ioel. Domnul ne invită să ne întoarcem la el din toată inima... Nu este suficient să-i oferi primele roade ale pământului, ci omul întreg cu limitele sale și să-i oferim o inima căită. În a doua lectură, apostolul Paul se prezintă drept ambasadorul lui Cristos și îi îndeamnă pe corinteni să se împace fără întârziere cu Dumnezeu, amintindu-și cât de mare este iubirea lui Dumnezeu pentru ei. Este subliniată importanța „momentului potrivit”. În Evanghelia după Matei, Isus ne dezvăluie sensul profund al practicilor religioase și penitențiale care au aparținut anterior iudaismului și apoi creștinismului: pomana, rugăciunea și postul. Domnul ne încurajează să facem tot binele posibil, dar în secretul inimii noastre și Tatăl milostiv ne va răsplăti. Faceți totul cu o inimă plină de onestitatea pentru Dumnezeu care dă puterea acțiunii sale ne asigură victoria finală.