sâmbătă, 5 noiembrie 2022

† Duminica a 32-a de peste an [C]: Dumnezeul viilor și nu al morților [6 noiembrie 2022]


Isus și saduceii.

Dumnezeul viilor și nu al morților

pr. Isidor Chinez (6 noiembrie 2022) 

Lecturi biblice: 2Macabei 7,1-2.9-14; 2Tesaloniceni 2,16-3,5; Evanghelia Luca 20,27-38; lecturi biblice 

Omilie

Anul liturgic se apropie de sfârșit. Lecturile biblice accentuează mesajul eshatologic, adică despre ultimele realități: moartea, învierea, victoria lui Cristos cel înviat asupra morții și al răului. Este Domnul [Kyrios în limba greacă] al istoriei și al întregului univers. Textele ne vorbesc despre înviere. În Israel, credința în înviere este formulată explicit destul de târziu. Ea nu pleacă de la filosofia nemuririi sufletului, ci de la experiența puterii lui Dumnezeu. Iubirea sa durează pentru totdeauna și nu poate eșua nici măcar în fața morții: o învinge. Credinţa creştină îşi are începutul în învierea lui Isus Cristos. Prima lectură prezintă credința evreilor despre învierea trupului. O astfel de credință vine exprimată nu în formule sau enunţuri teoretice, dar printr-o relatare „a șapte frați și a mamei lor” martirizați. A doua lectură, unde tema învierii nu este menționată în mod explicit, dar este inclusă în discursului apostolului despre speranţa creştină, în care Dumnezeu ne dă harul să perseverăm: „să vă întărească în orice faptă şi cuvânt bun!” Evanghelia preia tema învierii. Întrebarea pe care i-o pun saduceii lui Isus este în mod deliberat paradoxală cu o femeie care rămâne văduvă la șapte bărbați: „la înviere, căruia dintre ei îi va fi soţie femeia?” Răspunsul lui Isus corectează perspectiva: învierea există pentru că Dumnezeu iubește viață și nu este un Dumnezeu al morților. Este învățătura care ocupă partea centrală a liturgiei de astăzi despre înviere.

marți, 1 noiembrie 2022

† Pomenirea răposaților: Tari în credința învierii [2 noiembrie 2022]


Preoți și credincioși se pregătesc să se roage pentru răposați.

Tari în credința învierii

pr. Isidor Chinez (2 noiembrie 2022) 

Lecturi biblice: Iob 19,1.23-27a; Romani 5,5-11;  Evanghelia Ioan 6,37-40; lecturi biblice

Omilie

După ce ieri am sărbătorit solemnitatea Tuturor Sfinților, astăzi suntem invitați de Biserică să ne aducem aminte de toți morți, să ne rugăm pentru aceea care au umblat înaintea noastră, ne-au însoțit, ne-au dat viață și acum ne-au lăsat, căci dorm somnul păcii. Celebrăm ziua comemorarea tuturor credincioșilor răposații. Moartea pentru creștini este împlinirea vieții de credință. Învățarea trăirii vieții din punctul de vedere al morții înseamnă a merge pe cale maturității conștiinței știind cine suntem și ce facem. În pomenirea morților, al celor decedați din toate timpurile, voim să privim în față moartea, cu simpatie și multă prietenie, invitând-o să șadă la masa vieții, acceptând-o ca însoțitoare și sora a noastră. O facem privind mormântul gol al Domnului care a înviat din morți prin puterea Tatălui și cu forța Duhului. Pentru noi credincioșii a muri înseamnă „a-l vedea pe Domnul așa cum este el”.

duminică, 30 octombrie 2022

† Toți Sfinții [A B C]: „Fericirile”: este suficient să-ți deschizi inima către Domnul [1 noiembrie 2022]

 


„Fericirile”: este suficient să-ți deschizi inima către Domnul

pr. Isidor Chinez (1 noiembrie 2022) 

Lecturi biblice:  Apocalips 7,2-4.9-14; 1Ioan 3,1-3; Evanghelia Matei 5,1-12a; lecturi biblice

Omilie

Astăzi Biserica celebrează sărbătoarea „Tuturor Sfinţilor”, adică chiar și al celor care nu apar niciodată în calendar și nu au fost ridicați la cinstea altarelor. Astăzi Biserica ne invită să-i sărbătorim pe toți cei care au reușit în viața lor, aici pe pământ, să vadă lumea cealaltă, viața eternă. Sunt sfinţii prin prezenţa Domnului în ei.