vineri, 29 ianuarie 2021

† Duminica a 4-a de peste an [B]: Cuvântul eliberează: creează un om nou [31 ianuarie 2021]


 Omul posedat în Sinagoga din Cafarnaum - de James Tissot [Brooklyn Museum].
Cuvântul eliberează: creează un om nou

pr. Isidor Chinez – Izvoarele [IS] ora 8:00 (31 ianuarie 2021) 

LecturiDeuteronom 18,15-20;  1Corinteni 7,32-35; Evanghelia Marcu 1,21-28; lecturi biblice

Omilie

Tema acestei duminici este lupta lui Isus cu diavolul – expresia cea mai semnificativă a venirii împărăției lui Dumnezeu: „s-a împlinit timpul şi s-a apropiat împărăţia lui Dumnezeu!” (Mc 1,15). Tot Vechiul Testament este o așteptarea a Domnului, a lui Mesia. Moise invită pe evrei să aștepte un eliberator, pentru că Dumnezeu nu abandonează poporul. Prima lectură este promisiunea divină de a trimite în Israel un profet ca Moise. De la începutul predicii sale, Isus se arată ca profetul așteptat: cuvântul său lovește pe cei care ascultă; Domnul vorbește cu autoritate: o face prin cuvânt transmițând învățături noi,  dar mai mult prin viața de slujire și prin minunile sale. În doua lectură suntem invitați să ne preocupăm de cele ale Domnului. Sfatul apostolului, pentru cei care au fost chemați la slujirea evangheliei cu normă întreagă, este de a  nu se căsători. Paul vrea ca să fim fără griji: implică totala dăruire de sine Domnului. Textele biblice au un mesaj de speranță: ele amintesc de prezența și iubirea lui Dumnezeu față de noi.

miercuri, 27 ianuarie 2021

Meritul meu este milostivirea Domnului

Unde s-a înmulţit păcatul, s-a revărsat cu prisosinţă harul

Unde putem afla, în slăbiciunea noastră, siguranţă şi odihnă, dacă nu în rănile Mântuitorului? Aici mă simt cu atât mai mult în siguranţă, cu cât ştiu că mântuirea lui este mai puternică. Lumea freamătă, trupul oprimă, diavolul îmi întinde curse, dar eu nu mă prăbuşesc, deoarece sunt zidit pe o stâncă tare. Am săvârşit un păcat grav; conştiinţa mi se va tulbura, dar nu va fi zdruncinată, deoarece îmi voi aminti de rănile Domnului. De fapt, el a fost străpuns pentru fărădelegile noastre (Is 53,5). Ce poate fi atât ucigător ca să nu poată fi salvat de moartea lui Cristos? Prin urmare, dacă mă gândesc la acest medicament atât de puternic şi eficace, nu mă voi înspăimânta de nici o boală, oricât ar fi de grea.

duminică, 24 ianuarie 2021

Duminica Bibliei [24 ianuarie 2021]



Scrisoarea apostolică în formă de motu proprio Aperuit illis (30 septembrie 2019), cu care este instituită Duminica Bibliei în adevăratul sens al cuvântului. Prin această scrisoare apostolică, papa Francisc a voit „să răspundă la atâtea cereri care au venit [...] din partea poporului lui Dumnezeu, pentru ca în toată Biserica să se poată celebra în unitate de intenţii Duminica Bibliei” (Aperuit illis, 2). La nr. 3 din Aperuit illis citim:

Stabilesc ca Duminica a III-a din timpul de peste an să fie dedicată celebrării, reflecţiei şi divulgării Cuvântului lui Dumnezeu. Astfel, această Duminică a Bibliei se va situa într-un moment oportun din acea perioadă a anului, când suntem invitaţi să întărim legăturile cu evreii şi să ne rugăm pentru unitatea creştinilor. Nu este vorba de o simplă coincidenţă temporală: a celebra Duminica Bibliei exprimă o valenţă ecumenică, pentru că Sfânta Scriptură arată celor care se pun în ascultare drumul ce trebuie urmat pentru a ajunge la o unitate autentică şi solidă”.

Duminica Bibliei: 

Nota despre Duminica Bibliei

Venerarea textului sacru de Mario Lessi Ariosto

Acel mesaj care aleargă repede de mons. Rino Fisichella

Duminica Bibliei: arcb.ro