sâmbătă, 17 octombrie 2020

† Duminica a 29-a de peste an [A]: „Tributul” creștinului [18 octombrie 2020]

 „Tributul” creștinului

pr. Isidor Chinez – Izvoarele [IS] ora 8:00 (18 octombrie 2020)         

Lecturi: Isaia 45,1.4-6; 1Tesaloniceni 1,1-5b; Evanghelia Matei 22,15-21; lecturi

Omilie

Învățătura acestei duminici are ca obiect împărțirea puterilor politice și religioase. În același timp, însă, se afirmă unitatea originii lor, din moment ce în Dumnezeu există izvorul fiecărei autorități de pe pământ. Suntem în ultimele duminici ale anului liturgic. Domnul tocmai a spus trei parabole destul de dure îndreptate împotriva fariseilor și conducătorilor din Israel. I-a exasperat Isus. Au început să-l spioneze și să-l prindă în vorbă. Domnul nu a dat răspuns fariseilor la provocările lor politice. Spune o adevărată învățătură despre originea divină a puterii. Cristos nu cade în capcană, ci intră în inima problemei: trebuie să luăm act de puterea celor care ne guvernează, dar mai presus de toate să-i recunoaștem drepturile lui Dumnezeu atât în politică, cât și în orice alt domeniu al vieții personale și publice. Astăzi liturgia începe un text din Isaia dedicat lui Cirus. Oracolul îl prezintă pe marele împărat ales de Dumnezeu ca să fie instrument de realizare a mântuirii poporului evreu. Dumnezeu își dezvăluie putere asupra națiunilor: „Eu sunt Domnul şi nu mai este altul”. Apostolul Paul descrie virtuțile teologale: credința, iubirea și speranța. Acesta este „tributul” creștinului în fața lui Dumnezeu.

joi, 15 octombrie 2020

Sfânta Tereza din Avila (1515-1582): scrierile și viața



1) Scrieri:

Sfânta Teresa din Avila - Cartea vieții (italiana) [pdf]

Il Cammino di Perfezione (italiana) [pdf]

Esclamazioni (italiana) [pdf]

Il Castello Interiore (italiana) [pdf]

Le Fondazioni (italiana) [pdf]

Pensieri sull'amore di Dio (italiana) [pdf]

Relazioni spirituali e favori celesti (italiana) [pdf]

Monastero virtuale.it - download

Libri di fede consultabili online e/o scaricabili

Mistica.info/unteresa

Libri scaricabili [pdf]

Opere di S. Teresa [pdf]

Enciclopedia delle donne.it/biografie/teresa-davila/

http://www.sfinticatolici.ro/tereza-a-lui-isus-din-avila/2/


2) Viața


„Binecuvântat să fie Dumnezeu care ne-a permis să vedem o sfântă pe care o putem imita cu toții; mănâncă, doarme și vorbește ca noi, și trăiește cu multă simplitate” (Bibliotheca Santorum, XII, Citta Nuova, Roma 1990, 402).


Iată o trăsătură caracteristică a personalității Terezei a lui Isus, așa cum este surprinsă de franciscanele „reales” din Madrid, care au găzduit-o un timp în casa lor. Tereza, femeie în atâtea aspecte extraordinară, niciodată nu a pierdut contactul cu normalitatea vieții, știind să conjuge cea mai înaltă contemplație cu acțiunea prudentă și eficientă.