sâmbătă, 8 ianuarie 2022

† Botezul Domnului [C]: Isus, Fiul lui Dumnezeu, se botează ca un păcătos [9 ianuarie 2022]


Botezul în Iordan de Marko I. Rupnik; Santuario Ta Pinu Gozo (Malta).

Isus, Fiul lui Dumnezeu, se botează ca un păcătos

pr. Isidor Chinez – Izvoarele [IS] ora 8:00 (9 ianuarie 2022) 

Lecturi biblice:  Isaia 40,1-5.9-11; Tit 2,11-14; 3,4-7; Evanghelia Luca 3,15-16.21-22; lecturi biblice

Omilie

Sărbătoarea botezului lui Isus încheie timpul liturgic al Nașterii Domnului. Dumnezeu se manifestă: Domnul nevăzut se face vizibil în Cuvânt [Logos, în greacă] făcut carne. Dumnezeul „necunoscut”, căutat de toate religiile și filozofiile „numai bâjbâind” (Fap 17,27), se descoperă, se face cunoscut, se manifestă în Isus din Nazaret. Dumnezeu poate fi cunoscut pentru că Fiul unul născut ce ni-l descoperă. Isus este Fiul „iubit”, adică singurul prin care putem cunoaşte chipul lui Dumnezeu. În această duminică, suntem invitați să reflectăm despre Isus și botezul său. Este mult așteptatul Mesia. El merge, ca mulți dintre contemporanii săi, la Iordan, pentru a fi botezat de către Ioan ca un păcătos. Gestul lui nu trebuie interpretat în primul rând în sens moral [„nu te izola”], ci teologic: Dumnezeu nu disprețuiește slăbiciunea noastră, ci intră în ea, se întrupează și o răscumpără cu putere sa. Este „slujitorul ascultător” de Tatăl, chiar acceptând să moară pe cruce ca cel mai mare păcătos. Textele biblice de astăzi se caracterizează într-un orizont de speranță. Prima lectură indică sfârșitul timpului sclaviei în Babilon: „Mângâiaţi, mângâiaţi-l pe poporul meu! Vorbiţi la inimă Ierusalimului şi spuneţi-i că suferinţa lui s-a terminat, că nelegiuirea sa a fost răscumpărată”. A doua lectură anunță apariția, în persoana lui Isus, a harului lui Dumnezeu pe pământ și, odată cu aceasta, începutul timpului mântuirii care se realizează pentru fiecare om prin botez: această spălare a regenerării este botezul creștin. Evanghelia după sfântul Luca prezintă botezului lui Isus. Botezul reprezintă începutul istoric al posibilității de renaștere prin apă și Duh Sfânt. El este oferit tuturor oamenilor. Înțelegem ce este botezul nostru: este un angajament de a trăi în comuniune de iubire cu Dumnezeu Tatăl, cu Dumnezeu Fiul și cu Duhul Sfânt.

miercuri, 5 ianuarie 2022

† Epifania Domnului: Universalitatea Bisericii în credință [6 ianuarie 2022]

Adorarea magilor (1725) - de Corrado Giaquinto

Universalitatea Bisericii în credință

pr. Isidor Chinez – Izvoarele [IS] (6 ianuarie 2022) 

Lecturi biblice: Isaia 60,1-6; Efeseni 3,2-3a.5-6; Evanghelia Matei 2,1-12; lecturi biblice

Omilie

Celebrăm astăzi Epifania Domnului. Este sărbătoarea chemării universale de al întâlni și a cunoaște pe Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu, care s-a făcut om la Betleem. Noi, latinii indicăm prin termenul apariție sau manifestare, grecii îl numesc epifanie. Domnul nostru s-a manifestat în public. Sfântul Augustin spunea despre solemnitatea de astăzi: „Acum câteva zile am sărbătorit Nașterea Domnului, în această zi celebrăm cu solemnitate manifestarea lui la păgâni... Păstorii sunt conduși prin anunțul unui înger, magii păgâni prin apariția unei stele”. Cristos se descoperă ca mântuitor unor magi babilonieni sau persani…

Cele trei lecturi biblice dezvăluie sensul nașterii lui Isus din perspectiva destinului popoarelor chemate să se adune în planul lui Dumnezeu. Profetul Isaia prezintă Ierusalimul ca destinație a pelerinajului tuturor popoarelor. Într-un sens, devine centrul lumii cu lumina ce strălucește asupra ei: „căci lumina ta vine şi gloria Domnului răsare deasupra ta!” (Is 60,1). Concluzia oracolului profetic: darurile oferite de popoarele în pelerinaj la Ierusalim – aur și tămâie – ele apar în Evanghelia în mâinile magilor atrași de misterul grotei din Betleem, dorind să-l adore pe regele iudeilor, simțind că el este regele lor. Lectura a doua revine cu aceeași temă: destinația universală a credinței în Cristos. Sfântul Paul ne zice că, chemându-i la Betleem, Dumnezeu a voit să arate că misterul mântuirii în Isus Cristos trebuie să lumineze toate popoarele pământului: „prin revelaţie, mi-a fost făcut cunoscut misterul […] că păgânii sunt împreună-moştenitori, formează un singur trup şi sunt împreună părtaşi ai promisiunii, în Cristos Isus, prin evanghelie” (Ef 3,3.6). Astăzi sărbătorim universalitatea Bisericii în credință!