sâmbătă, 10 octombrie 2020

† Duminica a 28-a de peste an [A]: Sărbătoarea nunții – dar gratuit al bucuriei cu Domnul! [11 octombrie 2020]

Parabola sărbătorii nunții

de Franciso José de Goya (1746-1828) 

Sărbătoarea nunții – dar gratuit al bucuriei cu Domnul! 

pr. Isidor Chinez – Izvoarele [IS] ora 8:00 (11 octombrie 2020)         

Lecturi: Isaia 25,6-10a; Filipeni 4,12-14.19-20; Evanghelia Matei 22,1-14; lecturi

Omilie

În centrul lecturilor găsim „împărăția lui Dumnezeu” asemănătoare cu banchetul unei nunți. Dumnezeu pregătește pentru credincioșii săi o zi de mare bucurie unde va fi ștearsă orice formă de tristețe și doliu. Parabola evanghelică precizează că chemare la nunta „fiului regelui”, adică la căsătoria sa cu natura umană, este în „întruparea” lui Isus. Sunt invitați oameni buni și răi – nu se efectuează o selecție – dar fiecare să aibă grijă să îmbrace haina de sărbătoare, pusă la dispoziție de către cel care invită. E din practicile timpului. A doua lectură este un îndemn care poate fi legat de cele două lecturi. Apostolul descrie cum trebuie să fie dispoziția omului: este vorba despre libertatea interioară capabilă să nu exagereze nici valoarea bogăției nici greutatea sărăciei. Dumnezeu va împlini orice cerință după abundența bunătății sale.

luni, 5 octombrie 2020

Scrisoria enciclică „Fratelli tutti” a papei Francisc despre fraternitatea şi prietenia socială [3 octombrie 2020]

„Fratelli tutti” - enciclica papei Francisc [în italiana].pdf

Vatican: Conferinţă despre scrisoarea enciclică "Fratelli tutti" a Sfântului Părinte Francisc despre fraternitatea şi prietenia socială (4 octombrie 2020)

Sinteza enciclicii „Fratelli tutti” 

Care sunt marile idealuri, dar şi căile care pot fi parcurse concret pentru cel care vrea să construiască o lume mai dreaptă şi fraternă în propriile relaţii zilnice, în social, în politică, în instituţii? Aceasta este întrebarea la care intenţionează să răspundă, în mod deosebit, "Fratelli tutti": papa o defineşte o "Enciclică socială" (6) care împrumută titlul de la "Îndemnurile" Sfântului Francisc de Assisi, care folosea acele cuvinte "pentru a se adresa tuturor fraţilor şi surorilor şi a le propune o formă de viaţă cu gust de Evanghelie" (1). Sărăcuţul "nu făcea războiul dialectic impunând doctrine, ci el comunica iubirea lui Dumnezeu", scrie papa, şi "a fost un părinte rodnic care a provocat visul unei societăţi fraterne" (2-4). Enciclica tinde să promoveze o aspiraţie mondială la fraternitatea şi la prietenia socială. Pornind de la apartenenţa comună la familia umană, de la a ne recunoaşte fraţi pentru că suntem fii ai unui Creator unic, toţi în aceeaşi barcă, aşadar toţi având nevoie să conştientizăm că într-o lume globalizată şi interconectată ne putem salva numai împreună. Motiv inspirator citat de mai multe ori este Documentul despre fraternitatea umană semnat de Papa Francisc şi de marele imam de Al-Azhar în februarie 2019.