sâmbătă, 26 martie 2022

† Duminica a 4-a din Post [C] (Laetare): Milostivirea Domnului [27 martie 2022]

Fiul risipitor - de Bartolome Esban Murillo. 

 Milostivirea Domnului

pr. Isidor Chinez – Izvoarele [IS] ora 8:00 (27 martie 2022) 

Lecturi biblice: Iosue 5,9a.10-12;  2Corinteni 5,17-21; Evanghelia Luca 15,1-3.11-32; lecturi biblice 

Omilie

Liturgia duminicii a patra din Postul Mare ne oferă tema reconcilierii cu Dumnezeu. Această împăcare este înainte de toate o întoarcere la libertatea noastră, după sclavia păcatului, la condiția noastră de oameni creați după chipul și asemănarea lui Dumnezeu, la demnitatea noastră de fii.

Prima lectură (Ios 5,9a.10-12) ne vorbește despre un Dumnezeu care a eliberat poporul din sclavia Egiptului: „astăzi am îndepărtat de la voi ocara Egiptului” (v. 9). La sfârșitul unei lungi traversări a deșertului, se ajunge în țara pe care Dumnezeu o făgăduise poporului său. Această intrare în pământul promis dă naștere unei mari sărbători: „Au celebrat Paştele în ziua a paisprezecea a lunii întâi, spre seară, în stepa Ierihonului” (v. 10). Aceasta este istoria cărții lui Iosue ce ne descoperă un Dumnezeu eliberator și salvator. Încep să se bucure de roadele țării în care au intrat:  „în ziua următoare Paştelui, au mâncat din roadele ţării azime şi spice prăjite” (v. 11). Acest eveniment este o intervenție a lui Dumnezeu care a îndepărtat infamia Egiptului. Pentru israeliți care au ajuns în țara făgăduinței, Dumnezeu a prevăzut să facă din strigătul de durere al poporului său un punct de plecare pentru a-i conduce spre libertate.

joi, 24 martie 2022

† Buna-Vestire: Să învățăm să spunem „da” Domnului! [25 martie 2022]


 Annunciation (1914) de Vasily Surikov.

Să învățăm să spunem „da” Domnului!

pr. Isidor Chinez – Izvoarele [IS] (25 martie 2022) 

Lecturi biblice: Isaia 7,10-14; 8,10c; Evrei 10,4-10; Evanghelia Luca 1,26-38; lecturi biblice

Omilie

Planurile Domnului sunt misterioase și este exprimă o nesăbuință a pretinde că le înțelegem și le explicăm pe toate. Dumnezeu a conceput un plan de a salva pe omul păcătos. Acest plan fusese anunțat de profeți ca poporul ales să se pregătească la misiunea de a primi un salvator. Relatarea Bunei-Vestiri este o istorie a chemării Mariei la a fi mama lui Isus, Fiul lui Dumnezeu. Ne preocupă pentru că toți suntem însemnați de chemarea ei. Și nouă, Dumnezeu ne trimite un înger care să ne transmită un mesaj și viața noastră nu este altceva decât răspunsul la chemarea Domnului: „iată-mă!” Să învățăm să spunem „da”.