sâmbătă, 26 decembrie 2020

† Sfânta Familie [B]: Isus, așteptatu-l popoarelor [27 decembrie 2020]

Prezentarea lui Isus la templu.

Isus, așteptatu-l popoarelor

pr. Isidor Chinez – Izvoarele [IS] ora 8:00 (27 decembrie 2020) 

LecturiGeneză 15,1-6; 21,1-3; Evrei 11,8.11-12.17-19; Evanghelia Luca 2,22-40; lecturi

Omilie

Liturgia ne propune celebrarea Sfintei Familii ca model al tuturor familiilor umane, cele creștine și nu numai. Nașterea Domnului dă o lumină nouă asupra acestui mister. Isus se naște într-o familie din Nazaret. Vine ca fiu al unei familii. Important e să privim ieslea… Familia îşi are rădăcinile în însăşi iubirea lui Dumnezeu. Prin întrupare, Fiul lui Dumnezeu este unit, într-un fel, cu orice fiinţă omenească. Lucrează cu mâini umane, iubește cu inimă umană. Este un nou început în istoria universală a omului –  bărbat și femeie; arată care este punctul de plecare, centrul fiecărei familii adevărate: este Isus Cristos. Textele biblice ni-l propun astăzi pe patriarhul Abraham și pe soția sa, Sara, în pragul unei promisiuni. Scrisoarea către Evrei prezentă viața lui Abraham pătrunsă de credință și speranță. Evanghelia descrie o comunitate formată din Iosif, Maria și Isus, cu o mare sobrietate și discreție, ca să se împlinească Scripturile.

vineri, 25 decembrie 2020

† Sfântul Ștefan: Credința în Isus cel înviat [26 decembrie 2020]



Martiriul sfântului Ștefan
de Peter Paul Rubens.

Credința în Isus cel înviat

pr. Isidor Chinez – Izvoarele [IS] ora 8:00 (26 decembrie 2020) 

LecturiFaptele Apostolilor 6,8-10; 7,54-59; Evanghelia Matei 10,17-22; lecturi

Omilie

În fața unuia care se oferă total fragilității și care dorește să fie primit, noi suntem chemați să oferim, să dăruim „simplicitatea inimii”, că niște copii ce se încredințează fără teamă. Nașterea Domnului devine o întâlnire de daruri și un schimb de viață, cum fac păstorii, magii, Simon și Ana, toți săracii și umiliții care au primit în neputință la copilul înfășat și pus în iesle: este darul imens a lui Dumnezeu care în milostivirea să „ne-a vizitat și a răscumpărat poporul său” de păcate. Așa a făcut sfântul Ștefan, primul care și-a dat viața pentru Domnul său. Astăzi sărbătorim primul martir al creştinismului, unul din cei șapte diaconi. El şi-a vărsat sângele pentru credinţa în Isus cel înviat. Liturgia asociază Nașterea Domnului cu un sfânt, fideli Cuvântului făcut om. Biserica citește tema persecuțiilor care se dezlănțuie împotriva celui care alege să-și aranjeze viața în credința lui Cristos: este izvorul rodniciei apostolice și al reînnoirii Bisericii. Figura sfântului Ștefan este una dintre cele mai semnificative din Noul Testament pentru referința sa la Domnul. Așa cum Isus s-a definit „slujitor” prin excelență (cf. Lc 22,27), așa și Ștefan este primul dintre cei șapte diaconi care ajuta pe apostoli să slujească (cf. Fap 6,3). Așa cum Isus este plin de Duhul Sfânt (cf. Lc 4,1.14; 10,21) pentru a-și îndeplinirea misiunea, la fel și Ștefan este plin de credință și de Duh Sfânt (cf. Fap 6,5) în ceea ce el spunea și făcea. Așa cum Isus a fost martir (cf. Lc 22,39-46) pe urma lăsată de martirii Vechiului Testament (cf. 2Mac 7,1-41), la fel și Ștefan încununează existența sa pământească cu martiriul (cf. Fap 7,51-54) și va fi numit primul martir creștin.

joi, 24 decembrie 2020

† Nașterea Domnului [Crăciunul – Aurora]: Vestea bună pentru toate popoarele [25 decembrie 2020]



 Nașterea Domnului - di Carl Heinrich Bloch.

Vestea bună pentru toate popoarele

pr. Isidor Chinez – Izvoarele [IS] ora 8:00 (25 decembrie 2020) 

LecturiIsaia 62,11-12; Tit 3,4-7; Evanghelia Luca 2,15-20; Lectionar - Liturghia de dimineata

Omilie

Toți suntem invitați la bucurie pentru că Isus este Salvatorul nostru. Cum spune profetul Isaia în prima lectură: ne-a făcut un popor de răscumpărați; nu suntem „abandonați”, dar „căutați”. Și sfântul Paul: suntem salvați „nu prin faptele dreptății, ci după îndurare”. Deci, toții suntem chemați să luăm parte la bucuria nașterii Domnului. Pentru noi, creștinii, nu este nevoie ca sentimentele de emoție să poată trezi în noi sărbătoarea; trebuie să facem un drum de credință, asemenea pastorilor.