vineri, 19 februarie 2021

† Duminica 1 din Postul Mare [B]: În fața tentației – a fi om [21 februarie 2021]


 În fața tentației – a fi om

pr. Isidor Chinez – Izvoarele [IS] ora 8:00 (21 februarie 2021) 

LecturiGeneză 9,8-15; 1Petru 3,18-22; Evanghelia Marcu 1,12-15; lecturi biblice

Omilie

Timpul Postului Mare l-am început cu cenușa peste capetele noastre. Ne-am lăsat plăsmuiți de Cuvântului lui Dumnezeu care reînnoiește rugăciunea și raportul nostru cu Domnul: e orientarea, direcția noastră de viață. Timpul Postului Mare se numește „semn sacramental al convertirii”: „a muri” și „a învia” cu Cristos. Apelul vestei bune –  „convertiți-vă și credeți în evanghelie” – înseamnă voința de mântuirea a Domnului și exigențele dreptății. Biserica îi cheamă pe creștini să iasă din amorțeala vieții lor mediocre, călduțe, și să se îndrepte spre Dumnezeu cu toate lucrările lor. Este timp privilegiat: se face simțită chemarea la calea creștină către botez și către convertire. Două aspecte ale realității: primul, subliniază acțiunea mântuitoare gratuită a Domnului și cel de-al doilea, răspunsul omului. Dumnezeu și omul se întâlnesc de-a lungul străzii. Legătura o găsim în prima lectură: potopul și alianța. Cele două elemente – dreptate și milă – sunt prezente aici. În lectura a doua este observația specifică: Cristos suferă pentru ispășirea păcatului nostru spre a ne conduce la Dumnezeu. În Evanghelia de astăzi, Isus este în fața tentației: a fi om – a suferi sau a nu suferi, a muri sau a nu muri...

miercuri, 17 februarie 2021

Mesajul papei Francisc pentru Postul Mare 2021

 


„Iată, noi urcăm la Ierusalim...” (Mt 20,18).

Postul Mare: timp pentru a reînnoi credinţa, speranţa şi caritatea

Iubiţi fraţi şi surori,

Vestind discipolilor săi pătimirea, moartea şi învierea sa, ca împlinire a voinţei Tatălui, Isus le dezvăluie sensul profund al misiunii sale şi îi cheamă să se asocieze la ea, pentru mântuirea lumii.

Parcurgând drumul Postului Mare, care ne conduce spre celebrările pascale, îl amintim pe cel care "s-a umilit pe sine făcându-se ascultător până la moarte, până la moartea pe cruce" (Fil 2,8). În acest timp de convertire reînnoim credinţa noastră, luăm "apa vie" a speranţei şi primim cu inimă deschisă iubirea lui Dumnezeu care ne transformă în fraţi şi surori în Cristos. În noaptea de Paşte vom reînnoi promisiunile de la Botezul nostru, pentru a ne renaşte bărbaţi şi femei noi, graţie lucrării Duhului Sfânt. Însă deja itinerarul din Postul Mare, ca şi întregul drum creştin, se află în întregime sub lumina Învierii, care însufleţeşte sentimentele, atitudinile şi alegerile celui care vrea să-l urmeze pe Cristos.

Postul, rugăciunea şi pomana, aşa cum sunt prezentate de Isus în predica sa (cf. Mt 6,1-18), sunt condiţiile şi exprimarea convertirii noastre. Calea sărăciei şi a privării (postul), privirea şi gesturile de iubire faţă de omul rănit (pomana) şi dialogul filial cu Tatăl (rugăciunea) ne permit să întrupăm o credinţă sinceră, o speranţă vie şi o caritate activă. 

marți, 16 februarie 2021

† Miercurea Cenușii: Suntem chemați la convertire [17 februarie 2021]

 


Suntem chemați la convertire

pr. Isidor Chinez – Izvoarele [IS] (17 februarie 2021) 

LecturiIoel 2,12-18; 2Corinteni 5,20-6,2; Evanghelia Matei 6,1-6.16-18; lecturi biblice

Omilie

În fiecare an, Postului Mare ne cere să ne punem în rând pentru a primi cenușa în timp ce preotul spune repetitiv: „Convertiți-vă și credeți în Evanghelie”. Liturgia nu cere nimănui să spună nimic, nici „Amin”. Răspunsul este să mergem acasă în tăcere. Tăcerea este modul nostru de ne lăsa interpelați [de a da un răspuns] fără a face promisiuni, dar simplu, punându-ne pe cale, așteptând că răspunsul să fie dat de drumul pe care vom merge. Liturgia de Miercurea Cenușii este marcată istoric de începutul pocăinței publice a catecumenilor care urmau să fie botezați în timpul Privegherii [Vigiliei] de Paști.  Rugăciunea, sinceritatea creștină și convertirea către Domnul sunt exprimate simbolic în cenușa împrăștiată peste capetele noastre. Ne supunem cu umilință ca răspuns la cuvântul lui Dumnezeu. Este Postului Mare!