luni, 11 februarie 2013

Papa Benedict al XVI-lea se va retrage din cauza vârstei pe 28 februarie




Papa Benedict al XVI-lea și-a anuntat retragerea, începand cu 28 februarie, și a invocat ca motiv vârsta sa, într-un discurs pronuntat în latina într-un consistoriu la Vatican, a declarat, pentru AFP, purtatorul de cuvant al Sfantului Scaun.

"Papa a anuntat că va renunta la minister la 20,00 (19,00 GMT), 28 februarie. Va începe atunci perioada de 'sede vacante' (loc vacant)", a precizat părintele Federico Lombardi, într-un anunt fără precedent în istoria moderna a Bisericii Catolice.

"După ce mi-am examinat conștiința în fața lui Dumnezeu, în diverse rânduri, am ajuns la certitudinea ca forțele mele, din cauza avansării în vărstă, nu mai sunt apte să exercite de manieră adecvată" misiunea de a conduce Biserica Catolica, a spus Papa Benedict al XVI-lea, în vârstă de 85 de ani, în anuntul său în latina tradus ulterior de Vatican.

Papa a subliniat că "în lumea de azi, subiect al unor schimbari rapide și agitată de întrebari de mare împortantă pentru viața credinței, pentru a conduce barca Sfântului Petru și a predica Evanghelia, vigoarea corpului și a spiritului este de asemenea necesara".

Aceasta vigoare s-a "împuținat în ultimele luni în mine de o asemenea manieră încât trebuie să-mi recunosc încapacitatea de a administra bine ministerul care mi-a fost încredintat", a adaugat Papa.


Într-o carte-interviu din 2010, Papa evocase posibilitatea demisiei în cazul în care nu se va simți în stare sa continue.

În timpul slujbei de Craciun din 2011, Papa a urcat la altar cu ajutorul unei bande rulante. În ultima sa predica de Paște, papa Benedict a afirmat că "astăzi, putem să ne luminam orasele într-un mod atât de uimitor, încât stelele de pe cer nu mai sunt vizibile. În ceea ce priveste lucrurile materiale noi cunoaștem și putem incredibil de multe, dar ceea ce merge dincolo de aceasta, Dumnezeu și binele, nu mai reușim să identificam"

Papa Benedict s-a declarat îngrijorat în numeroase rânduri de faptul că omul contemporan occidental refuza transcendenta, într-un moment în care în Occident majoritatea oamenilor nu mai adera la marile religii sau sunt în căutare.

Decanul Facultatii de Teologie Romano-Catolica din Bucuresti, pr. Wilhelm Danca, a declarat pentru HotNews că nu este surprins de decizia Sfântului Părinte, "circumstantele actuale prin care trece Biserica sunt deosebit de încărcăte, toate constituind un cadru în care reflecția Papei s-a coagulat mai întens". Până de Paște, Biserica Romano-Catolica va avea un nou Papa, crede pr. Danca.

Precedentul istoric în care un Papa s-a retras din fruntea Bisericii Catolice poate fi găsit tocmai în 1294, când Papa Celestin al V-lea s-a retras după doar 4 luni de pontificat, învocând tot motive legate de vârstă și oboseala fizica. Presiunile politice din acea perioada au fost și ele un factor demn de luat în seama.

Ceea ce pare a fi valabil și astazi. Mai multe evenimente controversate au aparut în ultima perioada în cercurile înalte ale Vaticanului, cel mai cunoscut fiind cazul majordomului Papei, Paolo Gabriele, acuzat de scurgerea ilegala a unor documente personale ale Papei Benedict. Majordomul a fost condamnat la un an și jumatate de închisoare, fiind gratiat de Papa după doar câteva luni. La sfârsitul lui 2011, monseniorul Vigano, pe atunci secretar general la Vatican, a denuntat în câteva scrisori adresate Papei "corupția" din interiorul aparatului administrativ al Sfântului Scaun. După scurt timp monseniorul Vigano a fost trimis la nuntiatura de la Washington, gestul fiind interpretat ca o încercare de musamalizare a acuzatiilor sale.

Decanul Facultatii Romano-Catolice din Bucuresti, pr. Wilhelm Danca, explica pentru HotNews ca Sfântul Părinte "nu mai putea să duca sufletește toate aceste presiuni. De altfel, Sanctitatea Sa a și vorbit despre astfel de presiuni exercitate indirect asupra sa. Dar cu siguranta că Papa s-a gândit indelung și totul a fost calculat astfel încât să nu se produca haos în urma retragerii sale".

În februarie 2012, Benedict al XVI-lea l-a numit pe Arhiepiscopul Greco-Catolic, Lucian Muresan, cardinal al Bisericii Catolice. Mureșan este al treilea cardinal roman, dupa Cardinalul Iuliu Hossu (numit in 1969 de Papa Paul al VI-lea) si Cardinalul Alexandru Todea (numit in 1991 de Papa Ioan Paul al II-lea). Cardinalul roman nu va putea participa la alegerea urmatorului Papa, întrucât are peste 80 de ani, vârsta limita la care cardinalii pot vota în Conclav. După retragerea din 28 februarie a Papei Benedict, se va întruni Consistoriul Cardinalilor pentru alegerea Papei, 118 dintre acestia avand drept de vot. (Sursa: HotNews.ro, luni, 11 februarie 2013).
 
 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu