sâmbătă, 1 septembrie 2012

A plecat spre Domnul Cardinalul Carlo Martini

Cardinalul Carlo Martini
31.08.2012, Vatican (Catholica) - Papa Benedict al XVI-lea a trimis un mesaj Arhiepiscopului de Milano oferind condoleanţele sale la moartea Cardinalului Carlo Martini, care a trecut astăzi la Domnul, la vârsta de 85 de ani. Prelatul suferea de boala Parkinson de mai mulţi ani, trăindu-şi boala “cu pace sufletească şi încrezător în voia Domnului”, scrie Pontiful în mesaj. Asigură apoi de participarea sa la durerea celor care îl plâng pe torinezul adormit în Domnul.


Carlo Martini a fost hirotonit preot pentru Societatea lui Isus (Ordinul Iezuit) în 1952, pe când avea 25 de ani. A fost Arhiepiscop de Milano între 1979 şi 2002, fiind creat Cardinal în 1983. Papa spune în mesaj că se gândeşte “cu afecţiune la acest prieten drag care a slujit cu generozitate Evanghelia şi Biserica. Îmi amintesc cu recunoştinţă de intensa sa lucrare apostolică, pe care a desfăşurat-o cu generozitate ca membru zelos şi fiu spiritual al Sf. Ignaţiu.” Îl descrie ca “învăţător excepţional, biblist de marcă şi rector stimat al Universităţii Gregoriene Pontificale şi al Institutului Biblic Pontifical, apoi atent şi înţelept Arhiepiscop al Arhidiecezei ambroziene. De asemenea mă gândesc la slujirea competentă şi dedicată adusă Cuvântului lui Dumnezeu, deschizând comunităţii ecleziale comorile Sfintei Scripturi, în special prin promovarea practicii lectio divina.” Papa asigură de rugăciunile sale pentru ca Dumnezeu “să îl primească pe slujitorul Său fidel şi pe păstorul nobil în Ierusalimul ceresc”.


Mulţimea alături de arhiepiscop în Domul din Milano
Cardinalul Tarcisio Bertone a fost printre liderii Bisericii care au transmis de asemenea mesaje de condoleanţe. “În nume propriu, precum şi al Secretariatului de Stat şi al întregii Curii Romane, doresc să îmi exprim sincerele condoleanţe Arhidiecezei ambroziene, Societăţii lui Isus şi familiilor şi prietenilor pentru moartea Eminenţei Sale Cardinalul Carlo Maria Martini, fiu fidel al Sf. Ignaţiu de Loyola, care a dat mărturie şi a învăţat despre primatul vieţii spirituale, fiind şi un atent ascultător al omului în diferitele lui condiţii existenţiale şi sociale”, citim în mesaj. Cardinalul Bertone aminteşte de confratele său ca de “un expert şi un iubitor al Sfintei Scripturi”. “Încredinţăm sufletul său ales lui Dumnezeu, ca să îl primească în Împărăţia Sa de lumină şi pace”, spune prelatul la finalul mesajului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu