IPS Ioan Robu |
Anul Credinței, decretat de Papa Benedict al XVI-lea cu scrisoarea apostolică Porta fidei (Poarta credinței) a fost deschis în Arhidieceza Romano-Catolică de București prin celebrarea solemnă a Sfintei Liturghii în Catedrala Sf. Iosif din București, sâmbătă, 13 octombrie 2012. În cadrul omiliei, IPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de București, a vorbit despre conștiința eclezială, despre reînnoirea interioară prin rugăciune, despre necesitatea aprofundării învățăturii Bisericii.
„Prin poarta credinței se trece spre mântuire, nu spre altceva. De aceea, Biserica dă importanță acestui An al Credinței, ca să știm de unde venim și încotro mergem", a spus Înalt Preasfințitul Ioan, asemuind credința cu un far și o forță care ne ajută să ajungem la mântuire. Amintind ritualul stropirii cu apă sfințită, de la începutul Sfintei Liturghii, Arhiepiscopul a explicat că pentru a trece prin poarta credinței trebuie să ne reînnoim, să schimbăm ceva în viața noastră: „Multe se depun peste viața noastră personală și peste viața noastră comunitară, bisericească. (...) Iată, în Anul Sfânt încercăm din nou să dăm la o parte păcatul de pe ochii noștri și să vedem scopul pentru care Dumnezeu ne-a creat: ca să ajungem la mântuire".
„Suntem Biserica Catolică, nu o oarecare Biserică între biserici, ci Biserica voită de Cristos, ca să fie prezentă la toate popoarele, ca să ducă vestea mântuirii pretutindeni, să fie universală, în conștiința sa și în faptele pe care le săvârșește", a afirmat cu putere IPS Ioan, insistând că trebuie să adâncim în fiecare dintre noi și în poporul credincios această conștiință eclezială. „Să nu uităm niciodată, să nu simțim niciodată vreun complex de inferioritate că am fi puțini, că am fi vai de capul nostru împărțiți în comunități mici pretutindeni. Nu, suntem – așa cum suntem –, Biserica lui Cristos. Și această conștiință trebuie să se adâncească în acest An dedicat credinței". Pentru a nu pierde această conștiință eclezială, a explicat Arhiepiscopul, trebuie „să avem în noi duhul dialogului cu Dumnezeu, duhul rugăciunii, să fim mereu în contact cu Cel care ne-a creat și care ne așteaptă pentru viața veșnică".
„Mergem spre mântuire mântuindu-ne, trăind bine această viață pe pământ, în sensul respectării legii lui Dumnezeu, în sensul unității familiei și a stabilității acestei celule a societății dar și a Bisericii", a mai spus Excelența Sa, adăugând că pentru acest lucru ar trebui să revedem practica rugăciunii personale și comunitare. Arhiepiscopul a invitat familiile să se roage împreună, iar pe preoți ia îndemnat să le reamintească credincioșilor, în cateheze și la predicile duminicale, valoarea rugăciunii făcute împreună: „să existe câte un moment privilegiat în familie, în care părinții să stea în genunchi alături cu copiii sau cu copilul, să se roage; să existe câte un moment aparte, și să fie câte un timp care să însemne altceva în viața familiei, un altceva pătruns de duhul credinței".
Anul Credinței e o „chemare la cunoașterea Conciliului", la o cunoaștere mai bună, mai profundă a Catehismul Bisericii Catolice, a mai spus Arhiepiscopul Ioan Robu, amintind de aniversarea a 50 de ani de la începutul Conciliului Vatican II și a 20 de ani de la promulgarea Catehismului Bisericii Catolice. Excelența Sa i-a invitat pe cei prezenți să citească aceste documente ale Bisericii în parohii și în comunități, în grup sau personal, „pentru a auzi câte ceva din vocea" Bisericii: „Trebuie revăzută întotdeauna, reamintită învățătura pe care o credem".
„O invocăm pe Maica Domnului ca să vegheze asupra noastră și în acest An al Credinței – a afirmat în încheiere IPS Ioan – , ca să înțelegem că suntem un popor sfânt, un popor sfânt prin legea lui Dumnezeu, prin învățătura, prin cuvântul lui Dumnezeu, prin rugăciune și prin unitate".
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu