Corul Institutului Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif” din Iaşi a susţinut sâmbătă 15 decembrie 2012, tradiţionalul concert de colinde în capela Institutului, începând cu ora 18.00. Concertul a fost transmis în direct de către Radio Iaşi. Acelaşi concert se va repeta duminică, 16 decembrie, în catedrala Romano-Catolică „Sfânta Fecioară Maria, Regină” din Iaşi, ce va începe la ora 19.00.
Lăsând deoparte zumzetul, studenţii Institutului Teologic au dorit ca prin intermediul colindelor interpretate să pregătească calea ca în liniştea inimii şi a minţii să vestească asemenea îngerilor care s-au arătat păstorilor: „astăzi, în cetatea lui David, vi s-a născut Mântuitorul care este Cristos Domnul!” (Lc 2,11).
Începând cu acest an Corul a fost pregătit sub conducerea pr. Eduard Soare, vice-rector al Institutului Teologic din Iaşi. Programul de colinde a cuprins melodii preluate din repertoriul naţional şi internaţional. Acompaniamentul corului la orgă a fost realizat de studentul Ştefan Tamaş din anul II, iar solistul Gabriel Balint a interpretat piesele Adeste fideles (J.F. Wade) şi Doarme-n iesle-n umilire (autor necunoscut).
În deschiderea programului, studentul Enache Octavian Constantin din anul I, i-a introdus pe cei prezenţi în atmosfera liniştită a aşteptării care trebuie să îi caracterizeze pe toţi creştinii, în vederea apropiatei veniri a lui Mesia. În plină iarnă, a amintit studentul, când natura e îngheţată şi lipsită de viaţă prin cetina lui verde. Verdele este semnul speranţei şi al unei vieţi noi, care vrea să ni se dăruiască şi nouă de Crăciun, aducând lumină în nemângâierile şi întunecimile noastre! Înainte să aprindem luminiţele din brad, să-l privim şi să-i înţelegem mesajul. Să privim în sus şi să ne amintim căci şi noi avem nevoie de lumină, care să ne lumineze cărările vieţii şi să ne dea speranţă, iar această lumină ne-o dă Pruncul. Să contribuim fiecare la această lumină în sferele în care trăim: în familiile noastre, în slujbele noastre.
Trecând pe deasupra pământului, îngerul păcii aude răsunând din mii de piepturi colinde. Colindele nu sunt muzică uşoară, nu sunt nici muzică cultă. Colindele sunt o muzică sacră.
- O, Tannenbaum (melodie populară germană, 1820)
- Moş Crăciun (D.G. Kiriac)
- Mare minune (Gh. Cucu)
- Cerul şi-a deschis soborul (autor necunoscut)
- Sus la poarta raiului (E. Montia)
- Noapte de vis (Joseph Mohr)
- Îngerii cântă în coruri (L. Mason, 1848)
- Nouă azi ne-a răsărit (D.G. Kiriac)
- Adeste fideles (J.F. Wade)
- Închinarea păstorilor (V. Popovici)
- Domnul din ceruri (autor necunoscut)
- Domnuleţ şi domn din cer (Gh. Cucu)
- Dormi, Isuse, Prunc divin (I.D. Chirescu)
- Somnul lui Isus (F.A. Gevaert)
- Doarme-n iesle-n umilire (autor necunoscut)
- Praznic luminos (T. Popovici)
- Fii slăvit, Isuse (melodie populară poloneză)
- Hai cu toţi să mergem (autor necunoscut)
Cea mai impresionantă felicitare de Crăciun este „Cuvântul s-a făcut trup şi a locuit între noi, plin de har şi de adevăr”. Cuvântul nu a devenit o filozofie, o teorie. Cuvântul a devenit o persoană care să fie urmată, plăcută şi iubită. Dumnezeu ni s-a dăruit, a părăsit cerul pentru a ne salva.
În încheiere, studentul Enache Octavian Constantin le-a amintit tuturor că sărbătoarea crăciunului este una a familiei. În grajdul din Betleem s-a născut cea mai frumoasă familie. Acolo s-a descătuşat pentru prima oară în inima Mariei şi a lui Iosif iubirea pentru un al treilea membru: Dumnezeu făcut om.
La acest eveniment cultural şi muzical, au participat şi episcopii de Iaşi, PS Petru Gherghel şi PS Aurel Percă, care au răspuns invitaţiei pr. Benone Lucaci, rectorul Institutului. PS Petru Gherghel le-a mulţumit atât studenţilor pentru momentele de înălţare şi de linişte sufletească la care i-au condus pe toţi cei prezenţi, dar şi tuturor celor care au răspuns invitaţiei participând la acest concert. Preasfinţitul le-a amintit celor prezenţi de un eveniment petrecut în urmă cu câţiva ani în America, când a fost difuzat pentru prima dată filmul Isus din Nazaret, în regia Franco Zeffirelli. În perioada de timp cât a durat difuzarea filmului, în America nu a fost săvârşită nici o faptă rea. Acelaşi lucru, a amintit Preasfinţitul, s-a petrecut şi în pe parcursul desfăşurării acestui concert, când gândurile tuturor au fost îndreptate spre pruncul care vine în ieslea săracă din Betleem.
Concertul va fi reluat mâine, 16 decembrie 2012, în catedrala Romano-Catolică „Sfânta Fecioară Maria, Regină” din Iaşi. Prin intermediul site-ului www.ercis.ro, acest concert va putea fi urmărit în direct la adresa: www.ercis.ro/video/iasi2.asp (Sursa: http://www.itrc.ro/).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu