marți, 5 ianuarie 2016

† Epifania Domnului: În picioare strălucind... [6 ianuarie 2016]


Adorarea magilor - de Corbert Gauthier

Evanghelia Matei 2,1-12: După ce s-a născut Isus în Betleemul Iudeii în zilele lui Irod, regele, iată că au ajuns la Ierusalim nişte magi din Răsărit şi întrebau, spunând: „Unde este regele nou-născut al iudeilor? Căci am văzut steaua lui la răsărit şi am venit să-l adorăm”. Auzind aceasta, regele Irod s-a tulburat şi tot Ierusalimul împreună cu el. Adunându-i pe toţi arhiereii şi cărturarii poporului, a căutat să afle de la ei unde avea să se nască Cristos. Ei i-au spus: „În Betleemul Iudeii, căci aşa este scris de profet: «Şi tu, Betleem, pământ al lui Iuda, nicidecum nu eşti cea mai mică dintre cetăţile de seamă ale lui Iuda; căci din tine va ieşi stăpânitorul care va păstori poporul meu, Israel»”. Atunci Irod, chemându-i pe magi în secret, a aflat de la ei timpul precis când li s-a arătat steaua. Şi, trimiţându-i la Betleem, le-a spus: „Mergeţi şi informaţi-vă cu exactitate despre copil şi, când îl veţi fi găsit, făceţi-mi cunoscut şi mie ca să merg şi eu să-l ador!” După ce l-au ascultat pe rege, au plecat, şi iată că steaua pe care o văzuseră la răsărit mergea înaintea lor până când, venind, s-a oprit deasupra locului unde era copilul. Când au văzut steaua, au fost cuprinşi de o bucurie foarte mare. Şi, intrând în casă, au văzut copilul împreună cu Maria, mama lui. Apoi, căzând la pământ, l-au adorat şi, deschizând tezaurele lor, i-au oferit daruri: aur, tămâie şi smirnă. După ce li s-a revelat în vis să nu se mai întoarcă la Irod, au plecat pe alt drum în ţara lor.


Omilie



Cele trei lecturi din această sărbătoare de Epifanie ne facă să înțelegem că mântuirea lui Dumnezeu este pentru toți oamenii, fără excepție. De la originile lumii, frații se dușmănesc și continuă să se înfrunte. De la început, istoria a fost făcută de violență și de mânie. Ori, iată, că textele biblice de astăzi ne anunță o veste bună: este reconcilierea și iubirea care vor avea ultimul cuvânt de spus.


 


Cartea lui Isaia – din prima lectură – anunţă sfârşitul unei perioadă întunecoase: „ridică-te, luminează-te! Lumina ta vine şi gloria Domnului răsare deasupra ta!” Este mântuirea lui Dumnezeu care a fost dată poporului său. Aceasta este o nouă şi fericită perioadă care începe. Chiar şi ţinuturile îndepărtate vor recunoaște pe Domnul. Aceste mulţimi care au pornit pe drum spre lumina ne fac să ne gândim la magi veniți din Orient. Ca și ei, toți am fost chemaţi să mergem spre acela care este lumina lumii.
 
Apostolul Paul merge în aceeași direcție. Mesajul său răstoarnă în mod extraordinar ce a trăit pe drumul Damascului. El a primit o mare revelație: mântuirea lui Dumnezeu nu este rezervată unui popor pe care și l-a ales Dumnezeu. Este oferit și națiunilor păgâne din întreaga lume. Toate „sunt asociate la aceeași moștenire”. Această revelație extraordinară tresaltă în inima lui Paul. În Isus cel înviat este iubirea universală a lui Dumnezeu care este ultimul cuvânt cu privire la violență și refuz.
 
În Evanghelia sa, sfântul Matei ne propune paginile sale fără vâlvă, cele mai modeste. El ne vorbește despre magii din Răsărit. Au descoperit o stea care anunță nașterea unui nou Rege. Astfel păgânii sunt primii adoratori ai Fiului lui Dumnezeu. Deja se anunță ce se va petrece după înviere: lumina care strălucește în noaptea de la Betleem va radia până la marginile pământului.
 
În călătoria lor, magi s-au întâlnit cu mai-marele preoţilor şi cu cărturarii. Ei ştiu totul despre Biblie. Acest Mesia, pe care toți îl aşteaptă în rugăciune, trebuie să fie născut în Betleem; acest lucru, ei îl ştiu, dar rămân neclintiți. Rămân blocați în încredere lor deplină, în „convingerile lor intime”. Nu-i lasă lui Dumnezeu nici o șansă de a se manifesta aşa cum consideră de cuviinţă. Evanghelia ne spune că Domnul a venit pentru noi toți; dar nimic nu s-ar întâmpla dacă am ieși din convingerile noastre și din confortul nostru și să mergem pentru a ne întâlni cu el care este lumina lumii.
 
Sfântul Matei ne spune și despre Irod. Este un rege violent, puternic şi criminal. El nu șovăiește să-i ucidă pe cei care i s-au opus, inclusiv cei din familia sa.  Când a auzit că acest rege care tocmai s-a născut, el vede într-unsul un concurent periculos, care trebuie să fie eliminat. Este primul act de război împotriva lui Isus care va ucide pruncii nevinovaţi. De-a lungul secolelor ucenicii acestui rege vor fi persecutați, duși la moarte sau întorși în bătaie de joc. Şi cum nu poate să gândească la toate acestea fundamentalismul laic şi ateu face totul pentru ca să elimine credinţa creştină.
 
Dar nimic nu poate să oprească pe Dumnezeu să-i cheme la sine pe toți oamenii. Mântuirea sa este oferită tuturor. Prin magii care vin la leagănul copilului rege, toate popoarele sunt chemate de Domnul. El este acela care vrea să se milostivească de lumea păcătoasă. Străinii, păgânii au toți un locul în inima sa. În seara zilei de Înălțarea Domnului se adresa apostolilor săi pentru a-i trimite în misiune: „Mergeți în toată lumea și proclamați vestea cea bună la toată făptura”.
 
În această sărbătoare de Epifanie este prezentă toată Biserica universală. Misiunea sa nu este pentru a salva pe sine însăși, dar pentru a fi uniţi cu Cristos care vrea să salveze întreaga lumea. Ca magi, noi venim la Isus pentru a ne prosterna înaintea sa şi să-i primim iubirea pe care el vrea să o umple. Noi nu putem rămâne încuiați în clopotniţa şi în parohia noastră; trebuie absolut să ieșim. Dacă nu, am fi ca marii preoți şi ca scribii, care au ratat întâlnirea cu Regele Mesia.
 
În fiecare an, rugăciunea și solidaritatea noastră sunt în special pentru comunitățile creștine din Africa. Mulți suferă de sărăcie, de război, de foamete și persecuții. Ei au nevoie de rugăciunea și de sprijinul frățesc al catolicilor din Franța și Europa. În  această zi de sărbătoare speranțele sunt importante! Să facă că toate popoarele să-l recunoască pe pruncușorul găsit de magi salvatorul lor.
 
Astăzi lumina a strălucit,
tot poporul a văzut-o ridicându-se,
este o zi care va fi prima
într-o lumină de iubire și pace”.
 
(pr. Jean Compazieu [2016]; trad. pr. Isidor Chinez; sursă:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu