luni, 13 mai 2013

Sfânta Fecioară Maria de la Fatima


Sfânta Fecioară Maria de la Fatima
 
La 5 mai 1917, în timp ce încă dura Primul Război Mondial, papa Benedict al XV-lea i-a invitat pe catolicii din lumea întreagă să se unească într-o cruciadă de rugăciune pentru a obţine pacea prin mijlocirea Madonei. După opt zile sfânta Fecioară aducea oamenilor răspunsul său, apărând la 13 mai la trei păstoraşi portughezi, Lucia de 10 ani, Francisc de 9 şi Iacinta de 7. Madona le-a dat întâlnire în acelaşi loc, o localitate situată în câmp deschis, numită Valea de Iria, în data de 13 a fiecărei luni. Lucia, cea mai mărişoară, le-a recomandat celor doi verişori să nu spună nimic acasă. Dar Iacinta a lăsat să-i scape secretul, iar la 13 iunie succesiv cei trei păstoraşi nu mai erau singuri la întâlnire.
 
La 13 iulie Lucia a ezitat să meargă la întâlnire, pentru că părinţii o trataseră rău; apoi s-a lăsat convinsă de Iacinta şi tocmai în timpul celei de-a treia apariţii Maica Domnului a promis o minune, pentru ca oamenii să creadă celor spuse de copii. La 13 august cei trei vizionari, ţinuţi în închisoare, nu au putut merge la Valea de Iria. La 13 octombrie, ultima întâlnire, şaptezeci de mii de persoane umpleau locul apariţiilor şi au fost martori ai minunii anunţate: soarele, rotindu-se în mod înfricoşător, părea că se desprinde de pe cer, mărindu-se prin flăcări multicolore. Sfânta Fecioară, în momente succesive şi într-un crescendo de minuni, pentru a da credibilitate mesajului său, voise să dea răspunsul său, care îi angajează pe toţi creştinii: "Recitaţi rozariul în toate zilele; rugaţi-vă mult şi faceţi sacrificii pentru sărmanii păcătoşi, dintre care mulţi merg în iad, pentru că nu este nimeni care să aibă grijă de a se ruga şi a face jertfe pentru ei... Războiul este pe sfârşite, dar, dacă nu încetaţi de a-l ofensa pe Domnul, nu va trece mult timp înainte de a începe un altul şi mai rău... Înlăturaţi păcatul din viaţa voastră personală şi lucraţi pentru a-l elimina din viaţa altora, colaborând la răscumpărarea Mântuitorului". Adeverirea ameninţării, prin Al Doilea Război Mondial, i-a făcut pe creştini să-şi amintească mesajul de la Fatima. În anul 1946, în prezenţa cardinalului legat, în prezenţa unei mulţimi de opt sute de mii de persoane, a avut loc încoronarea statuii Fecioarei de la Fatima. În anul 1951 Pius al XII-lea a stabilit ca încheierea Anului Sfânt să se celebreze în sanctuarul de la Fatima.
 
La 13 mai 1967, pentru aniversarul cu numărul 50 al apariţiilor Madonei, papa Paul al VI-lea a ajuns la Fatima, unde îl aştepta, alături de un milion de pelerini, care petrecuseră noaptea sub cerul liber, Lucia, vizionara, care mai supravieţuia. (M. Sgarbossa, L. Gioannini, Sfântul zilei, Edizioni Paoline, 1978; trad. pr. Iosif Agiurgioaei; sursa: http://www.ercis.ro/).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu