duminică, 5 ianuarie 2014

Epifania Domnului: Pentru toţi (omilie)


 
Evanghelia – Matei 2,1-12: Vizita magilor. 1 După ce s-a născut Isus în Betleemul Iudeii, în zilele lui Irod, regele, iată că au ajuns la Ierusalim niște magi din Răsărit 2 și întrebau: „Unde este regele [nou]-născut al iudeilor? Căci am văzut steaua lui la răsărit și am venit să-l adorăm”. 3 Auzind aceasta, regele Irod s-a tulburat și tot Ierusalimul împreună cu el. 4 Adunându-i pe toți arhiereii și cărturarii poporului și a căutat [să afle] de la ei unde avea să se nască Cristos. 5 Ei i-au spus: „În Betleemul Iudeii, căci așa este scris de profet: 6 Și tu, Betleem, pământ al lui Iuda, nicidecum nu ești cea mai mică dintre cetățile de seamă ale lui Iuda; căci din tine va ieși stăpânitorul care va păstori poporul meu, Israel”. 7 Atunci Irod, chemându-i pe magi în secret, a aflat de la ei timpul precis când li s-a arătat steaua. 8 Și, trimițându-i la Betleem, [le-]a spus: „Mergeți și informați-vă cu exactitate despre copil și, când îl veți fi găsit, faceți-mi cunoscut și mie ca să merg și eu să să-l ador”. 9 După ce l-au ascultat pe rege, au plecat și iată că steaua pe care o văzuseră la răsărit mergea înaintea lor până când, venind, s-a oprit deasupra [locului] unde era copilul. 10 Când au văzut steaua, au fost cuprinși de o bucurie foarte mare. 11 Și, intrând în casă, au văzut copilul împreună cu Maria, mama lui. Apoi, căzând [la pământ], l-au adorat și, deschizând tezaurele lor, i-au oferit daruri: aur, tămâie și smirnă. 12 După ce li s-a revelat în vis să nu se mai întoarcă la Irod, au plecat pe alt drum în țara lor.


 Omilie

Nu există bomboane pentru cei buni şi nuiele pentru cei răi. Sărbătoarea este pentru toţi: pentru cei buni şi pentru cei răi, pentru cel care merită şi pentru cel care nu merită, pentru vecini şi pentru cei de departe. Dacă ar fi numai pentru cei aleşi de dinainte, ce Veste bună ar fi? Ce noutate am duce dacă şi noi am merge cu logica meritului? Ce frumuseţe ar fi într-o vestire a mântuirii care priveşte la codicele fiscal pentru a stabili dacă intri sau ieşi din schemă?
 
Astăzi Biserica ne invită să celebrăm Epifania, adică „manifestarea”. O sărbătoare extraordinară care vesteşte că Mesia născut în grota de la Betleem nu este o comoară privată a lui Israel – poporul promisiunii – dar este pentru toţi. Magii, care nu sunt nici trei nici regi (unde scrie aceasta?) vin din Orient tocmai pentru a arăta această direcţie universală a mântuirii dăruite de Cristos. El este pentru toţi şi nu este suficient să fii vecin ca să-l, întâlneşti.

Tocmai pentru a explica absenţa acestui automatism al credinţei, Matei creează un contrast uimitor între lumina pe care Magii o primesc şi o urmează şi întunericul în care rămâne cufundat temătorul Irod cu cărturarii şi fariseii. Acesta este un avertisment şi pentru noi toţi. Nu ajunge să te fi născut într-o naţiune creştină sau „să faci practici religioase” pentru a fi creştin. Nu ajunge să agăţi rozarii şi cruci în toate colţurile casei şi nici să mergi la liturghie în toate duminicile pentru a spune că eşti om de credinţă. Un lucru este să o faci pe creştinul şi altul este să fii creştin! Primirea lui Isus în viaţa noastră cere un „da”, o plecare...
 
Curaj! Să ne înălţăm privirea spre Cristos, steaua noastră, şi să ne lăsăm umpluţi în inimă de acea bucurie pe care el singur ştie să o dea şi pe care nimeni nu ne-o poate lua! (don Roberto Seregni [06.01.2009]; trad. pr. Isidor Chinez; sursa:
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu