marți, 5 martie 2013

Desfăşurarea Conclavului


Un grafic oferit de Conferinţa Episcopală Americană
despre desfăşurarea Conclavului.
 
Vizitaţi virtual Capela Sixtină... această cale nu se va închide nici pe timp de Conclav.
http://www.vatican.va/various/cappelle/sistina_vr/index.html
 
Capela Sixtină, care va găzdui lucrările conclavului în cadrul căruia va fi ales noul papă, a fost închisă circuitului turistic marți, 5 martie 2013, la ora 13 (ora Romei), pe o perioadă nedeterminată. Cei care vor vizita în această perioadă Muzeele Vatican, pe lângă Capela Sixtină, nu vor putea vizita nici Apartamentul Borgia și nici Colecția de artă religioasă modernă.
 
Decizia a fost luată de cardinali în timpul congregaţiilor generale, începute luni, 4 martie la Vatican. La prima congregaţie generală au fost prezenţi 103 cardinali electori din cei 115 care vor participa la conclav şi fără de care nu se poate stabili data conclavului. Capela a fost închisă deoarece, înainte de a-i primi pe cardinalii electori, Capela Sixtină trebuie să fie amenajată și izolată, pentru a evita accesul străinilor la cardinalii ce-l vor alege pe viitorul papă. Lucrările presupun instalarea sobei în care vor arde buletinele de vor şi care va da de ştire lumii rezultatul scrutinelor, şi amenajarea spaţiului pentru desfășurarea alegerii papei.
 
Pe site-ul Vaticanului este publică o Galerie foto din istoria Capelei Sixtine, legată de diferite conclave.
 
http://mv.vatican.va/2_IT/pages/z-Info/Photogallery/conclave/index.html

Ce este conclavul?

Termenul „conclav" vine din latinescul „cum clave", și înseamnă (închis) „cu cheia". Desemnează atât locul unde se adună cardinalii pentru alegerea unui nou papă până la terminarea scrutinului (Capela Sixtină), cât și adunarea cardinalilor care votează.

Este legat de o întâmplare din secolul al XIII-lea când Scaunul Apostolic a fost vacant timp de un an şi jumătate, înainte de alegerea Papei Inocenţiu al IV-lea, în 1243. Senatul şi poporul din Roma i-au încuiat pe cardinali până ce l-au ales pe papă. În 1271, cardinalii au fost încuiați şi ţinuţi cu pâine și apă, până când l-au ales pe Grigore al X-lea, după trei ani și jumătate de sede vacante. În zilele noastre sunt încuiaţi în Capela Sixtină, în timpul alegerilor, pentru a asigura secretul votului şi a-i proteja de influenţe externe.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu