sâmbătă, 16 mai 2020

† Duminica a 6-a a Paştelui [A]: Isus promite Duhul iubirii [17 mai 2020]

Isus promite Duhul iubirii 
pr. Isidor Chinez – Izvoarele [IS] ora 8:00 (17 mai 2020)   
Lecturi: Faptele Apostolilor 8,5-8.14-17; 1Petru 3,15-18; Evanghelia Ioan 14,15-21; lecturi 

Omilie


În duminica de astăzi Isus promite pe Duhul Sfânt. De fapt, Duhul, pe care îl promite Domnul, vine de la Dumnezeu Tatăl: este Spiritul iubirii. Cristos îl roagă pe Tatăl să-l trimită pe Duhul Sfânt asupra Bisericii ca „apărător”, să-i protejeze în lupta cu lumea potrivnică și cu adversarul [care înseamnă în ebraică „acuzator în judecată”, „cel care se opune”, adică Satana]. Duhul susține Biserica, consolând-o: îi luminează și îi conduce pe apostolii în menținerea vie a „memoriei” lui Cristos amintind toate câte li s-a spus și au fost făcute. Celebrarea constă în Isus care este iubit: „dacă mă iubiţi, veţi păzi poruncile mele”. Aceasta este în centrul creștinismului: să-l iubim pe Domnul înviat. El se roagă Tatălui să-l trimită pe Duhul Sfânt asupra Bisericii.

miercuri, 13 mai 2020

Creștinii în lume, din 'Scrisoarea către Diognet'




Creștinii nu se diferențiază de ceilalți oameni nici prin teritoriu, nici prin limbă, nici prin obiceiuri de viață. Într-adevăr, ei nu locuiesc în orașe proprii, nici nu folo­sesc vreun limbaj neobișnuit, nici nu duc un tip special de viață. Învățătura lor nu a fost inventată prin reflecția și cercetarea oamenilor iubitori de noutate, nici nu se bazează pe un sistem filozofic uman, așa cum fac unii.
   
Locuiesc în orașe atât grecești, cât și barbare, așa cum se nimerește, și, deși în ceea ce privește îmbrăcămintea, hrana și restul vieții, urmează obiceiurile locului, își propun o formă de viață, recunoscută de toți, minunată și de necrezut. Fiecare locuiește în patria sa, dar ca străin; participă la toate activitățile cetățenilor buni și acceptă toate îndatoririle ca oaspeți în trecere. Orice pământ străin este patrie pentru ei și orice patrie este pentru ei un pământ străin. Ca toți ceilalți, se căsătoresc și au copii, dar nu-și abandonează copiii. Au în comun masa, dar nu patul.