sâmbătă, 8 august 2020

† Duminica a 19-a de peste an [A]: Dumnezeu e liniște adâncă [9 august 2020]

 
Dumnezeu e liniște adâncă  

pr. Isidor Chinez – Izvoarele [IS] (9 august 2020)       

Lecturi: 1Regi 19,9a.11-13a; Romani 9,1-5; Evanghelia Matei 14,22-33; lecturi 

Omilie

Liturgia de astăzi are de a face cu credința mai ales cu obiectul credinței: în cine ne-am pus încrederea? În Dumnezeu și se încheie cu Biserica ce trebuie să aibă credință și s-o hrănească în credincioșii săi. Profetul Ilie, apostolul Paul și discipolii se încred în Dumnezeu care se revelează omului. Textele biblice ne invită să ne corijăm ideea pe care ne-o facem despre Dumnezeu. În prima lectură se vorbește despre experiența lui Ilie de pe muntele Horeb, unde profetul cunoaște un aspect fără precedent al revelației divine: nu un Dumnezeu cu tunete și fulgere, ci un Dumnezeu cu „sunet de linişte adâncă”. Acesta este Domnul: „liniște adâncă”. Evanghelia poartă semnul mesianic și revelator făcut de Cristos: merge pe apele mării Galileei, căci Dumnezeu pentru orice evreu este „Domnul apelor”. Lectura a doua se concentrează asupra misterului respingerii lui Mesia de către Israel, care nu a fost capabil să accepte noua descoperire [revelația] ce dă un prilej de meditație răscolitor a lui Dumnezeului în persoana lui Isus Cristos, Fiului Întrupat.

miercuri, 5 august 2020

† Schimbarea la fața a Domnului [A]: Isus în lumină divină [6 august 2020]

Schimbarea la față a Domnului de Lodovico Carracci.
Schimbarea la față a Domnului de Lodovico Carracci.

Isus în lumină divină
pr. Isidor Chinez – Izvoarele [IS] ora 8:00 (9 august 2020)      
Lecturi: Daniel 7,9-10.13-14; 2Petru 1,16-19; Evanghelia Matei 17,1b-9; lecturi

Omilie

Astăzi este sărbătoarea lui Cristos schimbat la față. Datează din secolul al IV-lea în istoria Bisericii în liturgia orientală dar se răspândește rapid și la Biserica Romei deja din timpul papei Leon cel Mare (440-461). Sărbătoarea este introdusă oficial de papa Calist al II-lea [1456] când armatele creştinilor sub conducerea lui Ioan Huniade [cunoscut ca Iancu de Hunedoara (1407-1456)] au obținut victoria împotriva turcilor la Belgrad ajungând la papa pe 6 august [1456].

Sunt trei apostoli „privilegiați” – Petru, Iacob și Ioan, găsiți și în timpul agoniei lui Isus în Grădina Ghetsimani – ce au trăit experiența vieții lor: o „adevărată încântare”. El nu pot să uite această viziune. Suntem în fața unei „cristofanii”, adică manifestarea lui Isus „transfigurat” – „s-a schimbat înfățișarea” (Mt 17,2); în greacă a suferit o „metamorfoză” [métamorphosis], cum spune sfântul Matei, prin iubirea Tatălui.