sâmbătă, 24 februarie 2018

† Duminica a 2-a din Post (B): Fiul luminează crucea [25 februarie 2018]

Bazilica franciscană de pe muntele Tabor.
Fiul luminează crucea

pr. Isidor Chinez  – Izvoarele [IS] ora 8:00 (25 februarie 2018)
Lecturi: Ioel 2,12-18; 2Corinteni 5,20-6,2; Evanghelia Matei 6,1-6.16-18.


Evanghelia Marcu 9,2-10: În acel timp, Isus i-a luat pe Petru, pe Iacob şi pe Ioan, i-a dus deoparte, pe un munte înalt numai pe ei şi i s-a schimbat înfăţişarea înaintea lor.  Hainele lui au devenit strălucitoare, atât de albe cum niciun albitor de pe pământ nu le putea albi. Atunci le-a apărut Ilie împreună cu Moise şi vorbeau cu Isus. Petru, luând cuvântul, i-a spus lui Isus: „Învăţătorule, e bine că suntem aici; să facem trei colibe: una pentru tine, una pentru Moise şi una pentru Ilie!” De fapt, nu ştia ce să spună; căci îi cuprinsese frica. Apoi a venit un nor care i-a învăluit în umbră şi din nor a fost un glas: „Acesta este Fiul meu cel iubit, ascultaţi de el!” Dintr-o dată, privind în jurul lor, n-au mai văzut pe nimeni decât pe Isus singur cu ei. În timp ce coborau de pe munte, Isus le-a poruncit să nu povestească nimănui cele ce au văzut, decât atunci când Fiul Omului va fi înviat din morţi. Ei au păstrat lucrul acesta pentru ei, întrebându-se ce înseamnă „a învia din morţi”.



Omilie



În această duminica din Postul Mare, cele trei lecturi au ca punct comun: „fiul”. Avem mai întâi pe Isac, fiul lui Abraham, cel care trebuia să fie sacrificat. Apoi, în a doua lectură, sfântul Paul ne vorbește despre „Fiul” lui Dumnezeu pe care nu l-a „cruțat” dar l-a dat la moarte pentru noi toți. Evanghelia ne dezvăluie pe „Fiul cel iubit” al Tatălui pe care toți creștinii trebuie să-l asculte, pe el, care în drumul său spre cruce ascunde o semnificaţie pascală.


vineri, 23 februarie 2018

Să te lași în voia Domnului...



„Numai că-mi vine foarte greu să lupt împotriva apatiei [nepăsării], care nu-i nepăsare, care nu-i nici resemnare, și în care caut, aproape fără voia mea, un remediu la toate suferințele mele. Să te lași în voia Domnului e atât de ușor când experiența de fiecare zi îți dovedește că nu ești în stare de nimic! Dar vei termina prin a primi cu dragoste, ca pe niște favoruri, umilințele și necazurile care nu sunt decât pur și simplu consecințele fatale ale prostiei noastre”. (Bernanos G., Jurnalul unui preot de țară, București, Allfa 1999, 169).

miercuri, 21 februarie 2018

Dacă pentru păcatele tale...



Cristos în  Grădina Ghetsemani [detail] (1612) - de Pier Francesco Mazzucchelli (1573–1626).
„Dacă pentru păcatele tale 
vrei să dai vina pe alții sau pe destin 
sau pe Diavol, 
și nu pe tine însuți, 
sau dacă faptele tale bune ți-le atribui ție însuți 
și nu lui Dumnezeu, 
să știi că ești necinstit. 
În realitate, orice rău ai face, 
îl faci din cauza răutății tale, 
și orice bine ai face, 
îl faci datorită harului lui Dumnezeu”. 

(sfântul Augustin, Serm. 16/B, 1-2).

luni, 19 februarie 2018

Papa Francisc și Curia Romană la exerciții spirituale (17-23 februarie 2018)



Papa Francisc și Curia Romana la exerciții spirituale (17-23 februarie 2018). 

Imediat ce a ajuns la Ariccia, în capela Casei „Divin Maestro” dei Paolini, papa a ascultat meditațiile propuse de preotul José Tolentino Mendoça. Este un teolog și un poet portugez, vice-diredtor al Universității Catolici din Lisabona. A ales ca temă „Elogiul setei” relatată de evanghelistul Ioan (In 4,5-24) asupra întâlnirii dintre Isus și samariteana la fântână. 

(sursă: Vatican News - Italiano).