sâmbătă, 23 aprilie 2022

† Duminica a 2-a a Paştelui [C]: Darurile lui Cristos Domnul pentru comunitatea sa [24 aprilie 2022]

Necredința lui Toma - de Caravaggio(1602) [sursa: wikimedia.org].

Darurile lui Cristos Domnul pentru comunitatea sa

pr. Isidor Chinez – Izvoarele [IS] ora 8:00 (24 aprilie 2022) 

Lecturi biblice:  Faptele Apostolilor 5,12-16; Apocalips 1,9-11a.12-13.17-19;  Evanghelia Ioan 20,19-31; lecturi biblice

Omilie

În dimineața zilele de Paști, Isus a ieșit viu și glorios din mormânt în care fusese pus vineri seara. Timpul pascal continuă până în Duminica Coborârii Duhului Sfânt. Liturgia din această perioadă are rolul de călăuză. Faptele Apostolilor este principalul mărturisitor al învierii Domnului, adică al comunității ce se deschide experienței zilnice a Celui Înviat. Ne spune ce se întâmplă cu prima comunitate a celor botezați. Evanghelia este întotdeauna aceea a lui Ioan în tot timpul pascal. A doua lectură este luată din Apocalips: este timpul ce urmează învierii Domnului și trebuie înțeles ca începutul timpurilor din urmă. Liturgia Cuvântului de astăzi este centrată pe darurile lui Cristos Cel Înviat pentru comunitatea sa: este darul Duhului Sfânt (In 20,19-31), ministerul sau slujirea apostolică (Fap 5,12-16), prezența Domnului veșnic vie în drumul istoriei (Ap 1,9-11.12-13.17-19). Cele trei lecturi sunt legătura indisolubilă între faptul învierii lui Isus și misiunea apostolică.

marți, 19 aprilie 2022

Marţi – Octava Paştelui: Să creştem în credinţă în învierea Domnului [19 aprilie 2022]

Nu mă atinge! – de Marko I. Rupnik.

Să creştem în credinţă în învierea Domnului 

pr. Isidor Chinez – Izvoarele [IS] (19 aprilie 2022) 

Lecturi biblice: Faptele Apostolilor 2,36-41; Evanghelia Ioan 20,11-18; lecturi biblice 

Omilie

În „săptămâna luminată” liturgia adună principalele mărturii despre înviere şi le oferă meditaţiei credincioşilor spre a fi întăriţi în credinţă în învirea Domnului.

În lectura întâia luată din Faptele Apostolilor (Fap 2,36-41) ne prezintă partea finală a discursului ținut de Petru în ziua de Rusalii adresat evreilor: „să ştie […] toată casa lui Israel că Dumnezeu l-a făcut Domn şi Cristos pe acest Isus pe care voi l-aţi răstignit!” (v. 36). Acesta este mesajul provocator a lui Petru în dimineața zilei de Rusalii. Crucifixul, refuzat de popor, este constituit ca „Domn” de Dumnezeu prin înviere. Cei prezenți au fost „profund tulburați” până la punctul de a-i întreba pe Petru și ceilalți apostoli: „ce să facem, fraţilor?” (v. 37). Discursul lui Petru este foarte clar și invitația este presantă. Cuvântul apostolic provoacă „frângerea inimii”. Este începutul unei schimbări. Celor prezenți li se face invitația: „convertiţi-vă şi fiecare dintre voi să se boteze în numele lui Isus Cristos spre iertarea păcatelor voastre şi veţi primi darul Duhului Sfânt!” (v. 38). Este convertire, botez în numele lui Isus pentru a fi „altoiți” în Domnul, iertarea păcatelor, pentru a rupe răul în mod hotărâtor și definitiv și primirea darului Duhului Sfânt. Termenul „dar” este introdus în teologia harului. Nu este întemeiat pe lege nici pe merit; de aceea este dat tuturor, se revarsă asupra oricărei făpturi. Darul gratuit al Duhului este la sfârșitul drumului și se manifestă în viața comunitară a credincioşilor. Aceasta este predica lui Petru pe care Biserica o repetă de două milenii, invitându-ne să devenim făpturi noi primind Cuvântul lui Dumnezeu. Numai în felul acesta se naște adevătatul creștin și Biserica lui Cristos.

duminică, 17 aprilie 2022

Luni – Octava Paștelui: Avem încredere în cuvântul apostolilor și al femeilor [18 aprilie 2022]

Avem încredere în cuvântul apostolilor și al femeilor 

pr. Isidor Chinez – Izvoarele [IS] (18 aprilie 2022) 

Lecturi biblice: Faptele Apostolilor 2,14.22-33; Evanghelia Matei 28,8-15; lecturi biblice

Omilie

Tot timpul Paștelui se prelungeşte într-o liturgie a vieţii și bucuriei pascale. Învierea lui Cristos constituie evenimentul cel mai răscolitor al istoriei umane: confirmă victoria iubirii lui Dumnezeu asupra păcatului şi asupra morţii şi dăruieşte vieţii noastre speranța unui fundament solid. Avem încredere în cuvântul apostolilor și al femeilor.