sâmbătă, 28 decembrie 2019

† Sfânta Familie: Isus, Maria şi Iosif [A]: Învățați de familia din Nazaret [29 decembrie 2019]

Fuga în Egipt a Sfintei Familii - de Simon Mendez.
Învățați de familia din Nazaret
 pr. Isidor Chinez – Izvoarele [IS] ora 8:00 (29 decembrie 2019)         
Lecturi: Ben Sirah 3,3-7.14-17a; Coloseni 3,12-21; Evanghelia Matei 2,13-15.19-23; lecturi

Omilie

Astăzi sărbătorim Sfânta Familie. Prima duminică după Crăciun îl celebrează pe Isus, Maria și Iosif, modelul tuturor familiilor. Este o sărbătoare stabilită prin anii 1920 în timp ce se tulbura evoluție familiei. Familiile trăiesc în mizerie. Probabil că nu s-a mai vorbit astfel despre familie ca astăzi: totul este spus, totul este auzit, totul se întâmplă, totul se schimbă. Situația devine crucială: familiile se destramă, se nasc mai puțini copii și sunt lăsați în voia lor care se nărui în corupți. Căsătoriile civile au depășit pe cele religioase. Nu se mai spune tată sau mamă, dar este egalitate de gen [teoria genului]: pentru a face o familie rămân două femei sau doi bărbați.



Dar Dumnezeu pentru a se face egal cu oamenii a ales să se întrupeze într-un copil ce se naște într-o familie. Familia este locul unde Dumnezeu alege să-și trimită pe Fiul său venit pe lume să se insereze, să crească și să se dezvolte împlinindu-și viața. Domnul alege o mică comunitate care dincolo de al primi dezvăluind în lume prezența sa, identitatea sa de Fiu al lui Dumnezeu.

marți, 24 decembrie 2019

† Naşterea Domnului Isus Cristos – Crăciunul în zori: Manifestarea gingășii lui Dumnezeu [25 decembrie 2019]


Adorația păstorilor - de Antonio Balestra.
 Manifestarea gingășii lui Dumnezeu
 pr. Isidor Chinez – Izvoarele [IS] ora 8:00 (25 decembrie 2019)        
Lecturi: Isaia 62,11-12; Tit 3,4-7; Evanghelia Luca 2,15-20; lecturi

Omilie

Cântările, rugăciunile, lecturile biblice din liturgia Crăciunului sunt o invitație la bucurie. Astăzi lumina strălucește peste noi: este manifestarea gingășii lui Dumnezeu în Fiule său preaiubit, Isus Cristos. Nimic nu e atribuit; totul este har. Suntem toți invitați la bucurie pentru că venirea Domnului face din noi un popor sfânt, răscumpărat, așa cum ne spune profetul Isaia în prima lectură (Is 62,11-12). Vine repetat anunțul și actualizat:  „Spuneți fiicei Sionului: «Iată, vine mântuirea ta!»” (v. 11). „Fiica Sionului” se află în sărăcie, dar va fi „căutată” și stimată. Israel va fi proclamat un „popor sfânt, răscumpărat de Domnul” (v. 12). Acest anunț trebuie să ajungă „până la marginile pământului” (v. 11), prin voința lui Dumnezeu. Se schimbă totul: „fiica Sionului”, adică Biserica și omenirea, se înnobilează; din păcătoasă devine un popor sfânt, din înlănțuit devine răscumpărat, din disprețuit devine mult dorită, din abandonată devine o „cetate căutată, nepărăsită”. Crez tu aceasta? Atunci, bucură-te și fă sărbătoare! Este libertate! De când a venit Cristos, nu mai ești singur, nu mai ești părăsit. Dumnezeu, creatorul a toate, nu va schimba întreaga omenire? Va schimba când Fiul său se va naște printre oameni.