sâmbătă, 31 decembrie 2022

† Sfânta Maria, mama lui Dumnezeu [Anul Nou] [A B C]: Să mergem după lumina care vine de sus [1 ianuarie 2023]

Mama lui Dumnezeu.
 Să mergem după lumina care vine de sus

pr. Isidor Chinez (1 ianuarie 2023) 

Lecturi biblice: Numeri 6,22-27; Galateni 4,4-7;  Evanghelia Luca 2,16-21; lecturi biblice

Omilie

În această zi Biserica celebrează trei evenimente: Maria, mama lui Dumnezeu, octava Nașterii Domnului [cu calendarul gregorian (15 octombrie 1582) apare octava Nașterii care coincide cu prima zi a anului civil nou] și Ziua Păcii, propusă în anul 1968 întregii Biserici de către papa Paul al VI-lea ca poporul creștin să pună în centrul acțiunii și al rugăciunii sale pacea. Celebrarea sfintei Maria, mama lui Dumnezeu, este foarte veche. Primii creștini o sărbătoreau pe mama lui Isus în octava Crăciunului. Au trecut secole și sărbătoarea Mariei, mama lui Dumnezeu, s-a umbrit. A fost papa Paul al VI-lea (1970) care a preluat această sărbătoare celebrată de biserica primară, cu intenția explicită de a începe un an nou civil sub semnul Mariei. Biserica îşi concentrează atenţia asupra misterului lui Isus prunc. Lecturile biblice vor să ne dea o cheie de interpretare a maternității Mariei, care ar putea fi definită „mediatoarea tuturor harurilor”. Pe Domnul l-am avut datorită Mariei. Este darul tuturor darurilor lui Dumnezeu pentru omenire: „Dumnezeule, care, prin fecioria roditoare a Mariei, ai dăruit neamului omenesc darurile (sau bunurile) mântuirii veşnice”, așa cum spunem în rugăciunea zilei. Formula este la plural: exprimă clar ideea că toate darurile mântuirii sunt sintetizate în Domnul. Fiecare har și fiecare binecuvântare a cerului vine la noi de sus, prin Isus Cristos.

joi, 29 decembrie 2022

† Sfânta Familie [A]: Deschiderea spre voința lui Dumnezeu [30 decembrie 2022]

Fuga în Egipt - de Draghici Catalin.

Deschiderea spre voința lui Dumnezeu

pr. Isidor Chinez (30 decembrie 2022) 

Lecturi biblice: Ben Sirah 3,3-7.14-17a;  Coloseni 3,12-21;  Evanghelia Matei 2,13-15.19-23; lecturi biblice

Omilie

Astăzi celebrăm Sfântă Familie care cade în perioada Crăciunului. Sărbătorind nașterea Domnului și gândurile comunității creștine se îndreaptă pe neașteptate către familia care l-a primit în lume pe Mesia. Liturgia de astăzi se deschide cu un text dedicat tocmai relației dintre părinte și copil. În a doua lectură vine apostolul Paul ce descrie familia creștină ca o mică comunitate „vindecată” prin cuvântul lui Cristos în toate relațile ei. Evanghelia se oprește asupra familiei din Nazaret în viața trăită în credință și deschiderea ei către voința lui Dumnezeu.

marți, 27 decembrie 2022

† Sfântul Ioan, apostol și evanghelist: E necesară credința [27 decembrie 2022]

 


E necesară credința

pr. Isidor Chinez (27 decembrie 2022) 

Lecturi biblice: 1Ioan 1,1-4; Evanghelia Ioan 20,1a.2-8; lecturi biblice

Omilie

Astăzi Biserica sărbătorește pe sfântului Ioan apostol și evanghelist. Este discipolul „pe care Isus l-a iubit” (In 20,2). Aceasta înseamnă că el nu s-a limitat să-l iubească pe Domnul, ci s-a lăsat iubit de către el.

duminică, 25 decembrie 2022

† Sfântul Ștefan, martir: A învăța iertarea [26 decembrie 2022]

Peter Paul Rubens - The Martyrdom of St. Stephen.

A învăța iertarea

pr. Isidor Chinez (26 decembrie 2022) 

Lecturi biblice:  Fapte 6,8-10; 7,54-60; Evanghelia Matei 10,5.17-22; lecturi biblice 

Omilie

Nașterea Domnului ne umple inimile de bucurie. Martiriul lui Ștefan nu vine să tulbure liniștea Crăciunului, ci ne învață că Isus s-a făcut trup pentru a ierta și pentru a ne învăța să iertăm. Sărbătorim pe sfântul Ştefan. Ne invită să primim mărturia pe care ne-a lăsat-o cu jertfa sa. Liturgia este dedicată nașterii pentru cer a primului martir, dintre cei șapte daconi. Cuvântul lui Dumnezeu e centrat pe tema persecuției, ce este dezlănțuită împotriva aceluia care alege să-și întemeieze viața pe credința în Cristos – izvor al rodniciei apostolice și al reînnoirii pentru Biserică.