sâmbătă, 8 septembrie 2018

† Duminica a 23-a de peste an (B): Gloria lui Dumnezeu [9 septembrie 2018]

Gloria lui Dumnezeu
 pr. Isidor Chinez  – Izvoarele [IS] ora 8:00 (9 septembrie 2018)
Lecturi: Isaia 35,4-7a; Iacob 2,1-5; Evanghelia Marcu 7,31-37; lecturi

Omilie

Cele trei lecturi din această duminică ne anunță o veste bună. Ele ne vorbesc de o transformare a omului. Cristos vine noi prin Euharistie, pentru a ne deschide inimile ca eu să aud cuvântul său.


Astăzi ascultând prima lectura – textul este din profetul Isaia  (Is 35,4-7) – mă surprinde două cuvinte și mă șochează: „răzbunarea Domnului” și „răsplata lui Dumnezeu”. Profetul îi îndemnă pe cei slabi de inimă: „Fiţi tari şi nu vă temeţi! Iată Dumnezeul vostru! Vine răzbunarea, răsplata lui Dumnezeu! El vine şi vă va mântui” (v. 4). Vrea să spună că revanșa lui Dumnezeu este de a ne salva pe noi toți. Isaia, cu opt secole înaintea lui Cristos, prevesteşte Israelului timpurile viitorului Mesia, cu imagini pline de poezie. Tot restul este promisiuni: ochii orbilor văd, urechile surzilor aud, şchiopul umblă, muții vorbesc: „atunci se vor deschide ochii orbilor şi urechile surzilor se vor destupa. Atunci şchiopul va sări ca un cerb şi limba celui mut va striga de bucurie” (vv. 5-6). Aceste timpuri sunt caracterizate de minuni. Deschiderea ochilor și urechilor înseamnă a da adevărata cunoaștere spirituală și convertire a inimii în ascultarea cuvântului Domnului. Îndemnul este adresat unui popor amenințat în existența sa, resemnat şi epuizat de şaptezeci de ani deportat în exilul din Babilon, este chemat să trăiască. Sunt oameni obosiţi şi dezorientaţi, descurajaţi în constatarea că istoria nu decurge cum ar trebui să fie: cei necinstiţi sunt aplaudaţi şi cei cinstiţi sunt luaţi în derâdere, bogaţii devin tot mai bogaţi iar săracii tot mai săraci. „Fiţi tari, nu vă temeţi! Iată, Dumnezeul vostru, vine să vă mântuiască!” Este un imn de bucurie: vestește victoria iubirii lui Dumnezeu împotriva răului, a urii, a violenței. Este o încurajare pentru cei care au trăit în frică. Revanșa lui Dumnezeu este de a elimina tot răul. Iată, vestea cea bună a infinitei iubiri a lui Dumnezeu. Toți oamenii se vor bucura în Domnul. Această speranță este deschisă tuturor. În Vechiul Testament se citește această profeție mesianică, dar evanghelia zilei realizează vindecarea surdului și a mutului. Mulțimea cântă noua creație a lui Isus: „Toate le-a făcut bine!” (Mc 7,37). Este gloria lui Dumnezeu asupra creației!

vineri, 7 septembrie 2018

Nașterea sfintei Fecioare Maria: Iubirea lui Dumnezeu [8 septembrie]


Sfânta Ana și Fecioare Maria - de Murillo, Madrid, Prado.
Iubirea lui Dumnezeu 

pr. Isidor Chinez  – Izvoarele [IS] (8 septembrie 2018)
Lecturi: Miheia 5,1-4a; Romani 8,28-30; Evanghelia Matei 1,1-16.18-23; lecturi

Omilie

Celebrăm nașterea sfintei Fecioare Maria într-un sătuc de la marginea Imperiului Roman, din Nazaret, regiunea Galileea, în nordul Palestinei. S-a născut o copilă, pregătită de Dumnezeu, liberă de orice păcat, în vederea patimii, morții și învierii Fiului lui Dumnezeu, pentru a răspunde cu fidelitate la voința sa, făcându-se „slujitoarea Domnului” care vrea să vină printre noi.

Această sărbătoare mariană a fost introdusă de liturgia romană spre sfârșitul secolului al șaptelea de papa oriental Sergiu I (687-701) o dată cu sfințirea bazilicii din Ierusalim construită locul unde a fost casa sfintei Ana, mama sfintei Fecioare Maria.

Ce înseamnă nașterea Fecioarei Maria pentru noi oamenii? Această sărbătoare are raport cu noi? Ce trezește în noi? Înseamnă sfârșitul timpului dușmăniei dintre om și Dumnezeu.


joi, 6 septembrie 2018

Suntem cerșetori...


Patriarhia Bulgara a anuntat marți, 13 februarie 2018, ca bunicul Dobri Dobrev, supranumit 'Cersetorul pentru Cristos', a trecut la cele veșnice (103 ani).

„Când întâlnim un cerșetor aș vrea să mă înclin în fața lui pentru că nu îi este rușine de cerșit; în realitate toți suntem cerșetori, dar ne rușinăm să admitem și nu voim ca alții să-și dea seama: suntem cerșetori de iubire, de atenție, de un surâs, de o vorbă bună”. 

(sursă: Enzo Bianchi; https://twitter.com/enzobianchi7; trad. Isidor Chinez).

marți, 4 septembrie 2018

Binecuvântare irlandeză...



„Calea este mereu deschisă în faţa ta, 
neîncetat vântul îți suflă în spatele tău, 
soarele străluceşte şi îți scaldă chipul tău 
și Dumnezeu te ocrotește în palma mâinii sale!” 

Pentru fiecare dintre voi ce are în față viața 
cu bucuriile sau oboselile sale, 
această binecuvântare irlandeză este dorinţa mea.  

(sursă: Enzo Bianchi https://twitter.com/enzobianchi7).

luni, 3 septembrie 2018

Răspunsul la „dosarul lui Vigano”...


Francesco Murana, preot.

Răspunsul lăudabil dat la „dosarul lui Vigano” scris de un preot, Francesco Murana, paroh de San Sebastiano di Milis, din Dieceza de Oristano, Sardinia., Italia. Ne unim asupra faptului că credința e ceva infinit de mare pe lângă mizeriile noastre în care se tulbură doar cei care nu cunosc natura umană cu toate mărețiile și cu abuzurile sale...

(sursă: https://twitter.com/).

în limba italiană:

Francesco Murana, preot, paroh de Milis, Dieceza de Oristano, Sardinia, Italia.

„Dosarul lui Vigano”:


http://itrc.ro/dosarul-impotriva-papei-si-criza-bisericii-americane/
http://itrc.ro/iata-faptele-si-omisiunile-din-dosarul-vigano-impotriva-lui-francisc/
http://itrc.ro/vigano-catre-sanctionatul-mccarrick-dumneavoastra-sunteti-atat-de-iubit-de-noi-toti/ 
http://itrc.ro/papa-este-senin-in-vatican-este-amaraciune-si-neliniste/