vineri, 21 septembrie 2018

† Duminica a 25-a de peste an (B): A sluji lui Dumnezeu și aproapelui [23 septembrie 2018]

A sluji lui Dumnezeu și aproapelui
pr. Isidor Chinez  – Izvoarele [IS] ora 8:00 (23 septembrie 2018)
Lecturi: Înţelepciunii 2,12.17-20; Iacob 3,16-4,3; Evanghelia Marcu 9,30-37; lecturi

Omilie

În timpul sfintei Liturghii ne dăm un semn de pace. Lecturile de astăzi ne ajută să înțelegem care este darul păcii inimii: slujirea lui Dumnezeu și a aproapelui.

Astăzi prima lectură luată de Cartea Înțelepciunii (Înt 2,12.17-20) ne prezintă situația evreilor plecați în Alexandria Egiptului un secol înainte de Cristos. Grecii îi luau în râs pentru că ziceau că au cunoștință despre Dumnezeu: spun că sunt „fiii lui Dumnezeu” și că sunt „puși deoparte”. Astfel, îi vedem defăimați într-un chip cu totul deosebit. Chiar printre concetățenii lor, mulți au abandonat religia sfârșind prin a nu crede; credința a devenit o ocară pentru ei. Dar înțeleptul are convingerea că Dumnezeu nu-i va abandona: „Sufletele celor drepți sunt în mâna lui Dumnezeu și nici un chin nu se va atinge de ele” (Înţ 3,1). Când „cel drept este fiul lui Dumnezeu, el îi va veni în ajutor şi-l va salva din mâna celor care-i stau împotrivă” (v. 18). Cel drept este ajutat de Dumnezeu să reziste în fața răului. Înţelepciunea descrie figura celui drept, care cu conduita lui onestă apare ca o mustrare pentru cei răi. „Să-l pândim pe cel drept, căci ne deranjează, stă împotriva faptelor noastre, ne reproşează păcate împotriva legii şi ne acuză de păcate împotriva disciplinei noastre!” (v. 12). Cei nelegiuiți par să se laude cu izbânzile lor asupra celor drepți și credincioși. Se vorbește despre persecuție și dispreț într-o societate coruptă și necinstită. Evreul drept devine simbol al celui credincios care suferă și este torturat de răutatea umană. Dar răul și ura nu pot avea ultimul cuvânt de spus. Dumnezeu nu uită niciodată pe cei care își pun speranța în el. Suntem invitați să cerem Domnului, după toate scandalurile din ultimele săptămâni care ne doare, să ne facă tari în credință, deoarece el veghează asupra noastră: „supravegheați” (v. 20) de Dumnezeu cu pace.


Doamne, deschide simțurile mele!



În comunitățile care se roagă se începe:

„Doamne, deschide-mi buzele
și gura mea va vesti lauda ta!” (Ps 51,17).

Doamne, deschide-mi buzele
și gura mea va vesti lauda ta.

Doamne, deschide-mi ochii
și voi vedea lucrările tale
și nevoile oamenilor.

Doamne, deschide-mi urechile
și voi auzi cuvântul tău
și strigătul săracilor.

Doamne, deschide-mi nasul,
Ca să-i disting pe cei vii de cei morți.

Doamne, deschide-mi mintea,
ca să te înțeleg pe tine
și cuvântul tău.

Doamne, deschide-mi inima,
ca să-ți ofer spațiul și să te caut
și să te găsesc în toate.

Doamne, deschide-mi mâinile,
ca să primesc
și să te dau fericit oamenilor. Amin.


(Youcat, Carte de rugăciuni tentru tineri, Sapientia, Iași 2016, pg. 18).

miercuri, 19 septembrie 2018

Sfântul Ianuariu repetă miracolul lichefierii sângelui (19 septembrie 2018)





Sfântul Ianuariu, episcop și martir, repetă miracolul lichefierii sângelui. Anunţul de lichefiere a sângelui sfântului Ianuariu a fost dat la 10:38 de Cardinalul Crescenzio Sepe din Napoli și a fost întâmpinat cu aplauze lungi de credincioși din Catedrala din Napoli în primele ore ale dimineţii. Repetarea miracolul este văzută ca un semn bun pentru oraşul Napoli şi întreaga regiunea Campania. Minunea are loc de trei ori: la 19 septembrie, ziua sfântului Ianuariu, în sâmbăta înainte în prima duminică din mai şi în 16 decembrie. 

(sursă: http://www.famigliacristiana.it/fotogallery).
 

Papa Francisc transmite rabinului și Comunității Ebraice din Roma urări de sărbători


Papa Francisc și rabinul Riccardo Di Segni în Marea Sinagogă din Roma (17 ianuarie 2018).
Rabinul Rav Riccardo Di Segni sărbătorind Yom Kippur (27 septembrie 2012).



Papa Francisc transmite rabinului din Roma Rav Riccardo Di Segni și Comunității Ebraice din Roma sincere felicitări pentru sărbătorile: 
 Rosh Ha Shanà (Începutul Anului - 9-11 septembrie), 
Yom Kippur (Ziua Ispășirii - 19 septembrie)
și 
Sukkot (Sărbătoarea Corturilor - 23-30 septembrie).
„Shalom Alechem!”


(sursa: https://twitter.com/fam_cristiana).

Judo, Isus și rugăciunea



Poate știi că la judo [sport originar din Japonia] s-au eliminat loviturile, dar care face mișcări și procedee tehnice ale corpului de torsionare. Se utilizează forța adversarului pentru a-l trânti și a pune capăt luptei. Se domină ura și dorința de răzbunare care există în noi. Nu se adaugă la violență cu altă violență. 

Dar, Isus merge dincolo: ne invită să ne împăcăm și să iubim încă mai mult. El așa a făcut cu ucigașii săi. Care este secretul său? S-a rugat: „Tată, iartă-i, căci nu știu ce fac!” (Luca 23,34).

marți, 18 septembrie 2018

Aș prefera să rămân mai bine cu Cristos, decât cu adevărul


Isus Cristos de John Howard Sanden.
„Sunt un fiu al timpului, un fiu al lipsei de credință și al dubiului de fiecare zi: sunt până în măduvă oaselor. Cât de multe chinuri crunte m-a costat și mă costă încă acea sete de credinţă care în sufletul meu este atât de puternică cu cât se găsesc multe argumente potrivnice! Totuși Dumnezeu îmi trimite uneori momente în care mă simt absolut în pace. În acele clipe, se dă în mine o formă de simbol de credință în care totul pentru mine este clar și sfânt. Acel simbol este foarte simplu. Iată-l: a crede că nimic nu este mai frumos, mai profund, mai inteligent, mai curajos și mai desăvârșit decât Cristos. Și mi-o spun cu o iubire arzătoare că nu numai că nu există, dar nu poate fi. Mai mult: dacă unul mi-ar dovedi că Cristos îi în afara adevărului, mi-ar demonstra că într-adevăr nu este în Cristos adevărul, ei bine, aș prefera să rămân mai bine cu Cristos, decât cu adevărul”. 


(Dostoievski Feodor Mihailovici, Scrisoare din 20 februarie 1854; trad. Isidor Chinez).