vineri, 5 martie 2021

† Duminica a 3-a din Post Mare [B]: „Templul” lui Dumnezeu este Isus [7 martie 2021]

Isus alungă mercenarii din templu.
 „Templul” lui Dumnezeu este Isus

pr. Isidor Chinez – Izvoarele [IS] ora 8:00 (7 martie 2021) 

LecturiExod 20,1-17; 1Corinteni 1,22-25; Evanghelia Ioan 2,13-25; lecturi biblice

Omilie

Liturgia de astăzi este dedicată templului și „drepturilor lui Dumnezeu” exprimate în Decalog, reluate apoi de Isus în durul reproș adresat vânzătorilor din templu. Sfințenia templului este depășită de învierea trupului lui Cristos după moarte: din acel moment, acreditat de Dumnezeu, nu mai este acum edificiul din pietre undeva pe pământ, dar trupul Domnului, adică adunarea creștină [Trupul Mistic] care se roagă și îl laudă pe Dumnezeu, oriunde s-ar afla. Nașterea noului sanctuar apare de nedespărțit de înțelepciunea crucii, prezentată de apostolul Paul ca inima credinței creștine.

joi, 4 martie 2021

Biblia și morala – rădăcinile biblice ale acțiunii creștine (2008)

 


Biblia și morala - rădăcinile biblice ale acțiunii creștine (2008).pdf


Biblia și morala – rădăcinile biblice ale acțiunii creștine

Prefață

Dorința arzătoare de fericire, adică dorința de a obține o viață pe deplin satisfăcătoare, este dintotdeauna profund înrădăcinată în inima umană. Realizarea acestei dorințe depinde în mare parte de propria acțiune care se întâlnește și adesea se ciocnește cu aceea a celorlalți. Cum se poate reuși să se determine acțiunea justă care conduce fiecare persoană, comunitățile, națiunile întregi spre o viață reușită sau, cu alte cuvinte, spre fericire?

Pentru creștini, Sfânta Scriptură nu este numai izvorul revelației, baza credinței, ci și punctul de referință al moralei de care nu se poate face abstracție. Creștinii sunt convinși că în Biblie se pot găsi indicații și norme pentru a acționa corect și a ajunge la viața deplină.