vineri, 21 decembrie 2018

† Duminica a 4-a din Advent (C): Bucuria lumii este adusă de Maria [23 decembrie 2018]


Bucuria lumii este adusă de Maria
 pr. Isidor Chinez – Izvoarele [IS] ora 8:00 (23 decembrie 2018)

Lecturi: Miheia 5,1-4a; Evrei 10,5-10; Evanghelia Luca 1,39-45; lecturi 

Omilie

Este ultimă duminică din Advent. Timp de așteptare a Domnului care vine. Maria, mama lui Isus, este plină de bucurie când o vizitează pe Elisabeta. Ioan Botezătorul tresaltă în sânul mamei. Textele biblice ne fac să intrăm în misterul Crăciunului dezvăluindu-ne ce este în spate, adică de unde își au originea faptele și semnele Crăciunului: vestirea îngerului într-o familie de la Nazaret, vizita Mariei, ieslea Betleemului, păstorii, steaua, magii.Cine cântă ne-ncetat [colind]

Cântă Cristiana Văduva.

joi, 20 decembrie 2018

Lumea întreagă așteaptă răspunsul Mariei

Buna-Vestire - de Carl Bloch.

Ai auzit, Fecioară, că vei zămisli și vei naște un fiu; ai auzit că aceasta va fi nu de la un om, ci de la Duhul Sfânt. Îngerul așteaptă răspunsul: este timpul să se în­toarcă la Dumnezeu, cel care l-a trimis. Așteptăm și noi, Stăpână, cuvântul milostivirii, noi care suntem atât de mizerabil apăsați de o sentință de condamnare.
    
Iată că ție ți se oferă prețul mântuirii noastre. Dacă îți dai consimțământul, vom fi imediat eliberați. Noi toți am fost creați în Cuvântul veșnic al lui Dumnezeu, dar iată că acum suntem supuși morții. Prin răspunsul tău scurt, putem fi recreați și chemați din nou la viață.
   
Te imploră cu lacrimi, blândă Fecioară, Adam cel exilat din paradis împreună cu nefericiții săi urmași, te imploră Abraham, te imploră David. Te imploră insis­tent ceilalți patriarhi, strămoșii tăi, care locuiesc și ei în regiunea întunecată a morții. Răspunsul tău îl așteaptă lumea întreagă, care este prosternată la genunchii tăi.
   
Nu fără motiv, pentru că de cuvântul tău depinde mân­gâierea celor nefericiți, răscumpărarea celor închiși, eliberarea celor condamnați, în sfârșit, mântuirea tutu­ror fiilor lui Adam, a neamului tău întreg.
    
Grăbește-te, Fecioară, să dai răspunsul. Răspunde grabnic îngerului, sau, mai bine zis, prin înger, Dom­nului. Spune un cuvânt și primește Cuvântul; spune cuvântul tău și zămislește-l pe cel dumnezeiesc; spune cuvântul tău trecător și îmbrățișează-l pe cel veșnic.
    
De ce întârzii? De ce tremuri? Crede, încrede-te și pri­mește. Umilința ta să prindă curaj, modestia ta, încredere.

Desigur, nu este bine ca, acum, simplitatea inimii tale feciorelnice să uite prudența. În această împrejurare unică, să nu te temi, Fecioară prudentă, de prezumție, căci, dacă modestia ta este plăcută în tăcere, acum este mai necesară pietatea în cuvânt.
    
Deschide-ți, fericită Fecioară, inima credinței, buzele consimțământului, sânul Creatorului. Iată, Așteptatul tuturor popoarelor stă afară și bate la ușă. Ah, dacă, în timp ce tu întârzii, el ar trece mai departe și tu, cu durere, va trebui să-l cauți pe cel pe care îl iubește inima ta! Ridică-te, aleargă, deschide-i. Ridică-te prin credință, aleargă prin devotament, deschide-i prin consimțământ. Iată – spune ea –, slujitoarea Domnului: fie mie după cuvântul tău (Lc 1,38).

Sfântul Bernard, Omiliile despre sfânta Fecioară Maria  (Omilia 4, 8-9: Opera omnia, ed. cisterc. 4 [1966], 53-54).

miercuri, 19 decembrie 2018

O, vino [Aleluia] 17 – 24 decembrie17 decembrie
O, Înţelepciune, care, ieşind din gura Celui Preaînalt, străbaţi lumea de la un capăt la altul, orânduindu-le pe toate cu putere şi blândeţe, vino şi ne învaţă calea înţelepciunii!

18 decembrie
O, Adonai, Stăpânul şi conducătorul casei lui Israel, care te-ai arătat lui Moise în rugul aprins şi i-ai dat Legea pe muntele Sinai, vino să ne eliberezi cu braţ puternic!

19 decembrie
O, mlădiţă din rădăcina lui Iese, care te înalţi ca un steag pentru popoare, în faţa ta vor amuţi regii pământului, pe tine te vor chema popoarele, vino şi ne eliberează, nu mai întârzia!

20 decembrie
O, cheie a lui David şi sceptru al casei lui Israel, care deschizi şi nimeni nu poate închide, care închizi şi nimeni nu poate deschide, vino şi scoate-i din temniţă pe cei ce zac în întuneric şi în umbra morţii!

21 decembrie
O, Emanuel, regele şi legiuitorul nostru, speranţa şi mântuirea neamurilor, vino şi ne mântuieşte, Doamne Dumnezeul nostru!

22 decembrie
O, rege al neamurilor, dorit de toate popoarele, piatră din capul unghiului care le uneşti pe toate, vino şi mântuieşte-l pe omul pe care l-ai plămădit din ţărână!

23 decembrie
O, rege al neamurilor, dorit de toate popoarele, piatră din capul unghiului care le unești pe toate, vino și mântuiește-l pe omul pe care l-ai plămădit din țărână!

24 decembrie
O, tu care răsari, strălucire a luminii veşnice şi Soare al dreptăţii, vino şi scoate-i din temniţă pe cei ce zac în întuneric şi în umbra morţii!


marți, 18 decembrie 2018

Concert de colinde: corul Institutului Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif” din Iaşi

Corul Institutului Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif” din Iaşi a susţinut concertul de colinde în catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină”, 
duminică, 16 decembrie 2018, la ora 19.00.

Programul concertului a cuprins următoarele colinde:

 • Rorate coeli (Melodie gregoriană)
 • Veni, Emanuel (Missalul francez - sec. al XIII-lea)
 • Doamne-auzi (J. Ph. Rameau)
 • O, ce veste (D.G. Chiriac)
 • Stille nacht (F. X. Gruber)
 • Floricica (F. Hubic)
 • Somnul lui Isus (F. A. Gevaert)
 • Astăzi s-a născut Cristos (T. Popovici)
 • O, sfântă noapte (L. H. Redner)
 • Naşterea Domnului (R. Antofie)
 • O, Tannenbaum (M. Franck)
 • În seara de Moş Ajun (M. Trache)
 • Trei crai de la răsărit (Colind bizantin)
 • Linu-i lin (T. Brediceanu/ I. D. Chirescu)
 • În lăcaşul lui Crăciun (V. Teodorian)
 • Lead kindly light (J. B. Dykes)
 • The first Noel (Colind tradiţional englez)
 • Exultemus laetantes (Anonim)

duminică, 16 decembrie 2018

Colinde - Es ist ein Ros entsprungen - Advent und Weihnachtslieder (Rundfunk - Jugendchor Wernigerode)Frohe Weihnachtszeit! 

Tracklisting:
 00:00 Es ist ein Ros entsprungen
 02:17 O Tannenbaum
 03:52 Bald nun ist Weihnachtszeit
 04:55 Macht hoch die Tür, die Tor macht weit
 06:51 Leise rieselt der Schnee
 08:34 Tochter Zion, freue dich
 10:55 Lasst uns froh und munter sein
 11:56 Es ist für uns eine Zeit angekommen
 13:23 Morgen, Kinder, wirds was geben
 14:44 O du fröhliche
 16:58 Süßer die Glocken nie klingen
 19:44 Vom Himmel hoch, da komm ich her
 21:21 Kommet, ihr Hirten
 22:47 Joseph, lieber Joseph mein
 26:27 Vom Himmel hoch, o Englein kommt (susani, susani)
 28:16 Still, still, still
 30:36 Gloria in excelsis Deo
 32:47 Freu dich, Erd und Sternenzelt
 34:00 Ihr Kinderlein, kommet
 36:06 Der Christbaum ist der schönste Baum
 38:33 Am Weihnachtsbaum die Lichter brennen
 41:00 Herbei, o ihr Gläubigen (Adeste fideles)
 43:29 Lobt Gott, ihr Christen allzugleich (a cappella)
 45:21 Tausend Sterne sind ein Dom
 47:03 Stille Nacht, heilige Nacht