sâmbătă, 16 decembrie 2017

† Duminica a 3-a din Advent (B): Duminica bucuriei în Domnul [17 decembrie 2017]

Sfântul Ioan Botezătorul botează poporul -
de  Nicolas Poussin.
Duminica bucuriei în Domnul
pr. Isidor Chinez – Izvoarele [IS] ora 8:00 (17 decembrie 2017)

Lecturi: Isaia 61,1-2a.10-11; 1Tesaloniceni 5,16-24; Evanghelia Ioan 1,6-8.19-28.

Omilie


Cu această duminică atenția ne este îndreptată nu pe venirea lui Cristos de la sfârșitul lumii – ca în duminicile precedente – ci privirea și inima noastră sunt purtate de acum spre nașterea Domnului. Astăzi este duminica bucuriei, numită altădată Gaudete, după primul cuvânt în limba latină al cântării de intrare la Liturghie: „Bucuraţi-vă mereu în Domnul: iarăşi vă spun: bucuraţi-vă, căci Domnul este aproape!” (Fil 4,4-5) – ne spune apostolul Paul. Mântuirea este aproape. Timpul Mesiei a sosit! Suntem în Advent: cuvântul înseamnă „venire”. Isus sosește!  După cum a sosit acum două mii de ani, sosește în sacramentele liturgiei Bisericii și va sosi la sfârșitul timpului. El vine să ne mântuiască!


vineri, 15 decembrie 2017

Bucurați-vă [III Advent (B) - duminică, 17.12.2017]


Ioan Botezătorul predică.
Evanghelia Ioan 1,6-8.19-28: În acel timp, a fost un om, trimis de Dumnezeu, al cărui nume era Ioan. Acesta a venit spre mărturie, ca să dea mărturie despre lumină, pentru ca toţi să creadă prin el. Nu era el lumina, ci a venit să dea mărturie despre lumină. Aceasta este mărturia dată de Ioan când iudeii au trimis de la Ierusalim unii preoţi şi leviţi ca să-l întrebe: „Cine eşti tu?” Iar el a mărturisit, şi nu a negat. A mărturisit: „Eu nu sunt Cristos!” L-au întrebat: „Atunci, cine? Eşti tu Ilie?” El a răspuns: „Nu sunt!” „Eşti tu Profetul?” A răspuns: „Nu!” Aşadar, i-au zis: „Cine eşti? Ca să dăm un răspuns celor care ne-au trimis. Ce spui despre tine însuţi?” El a zis: „Eu sunt glasul celui care strigă în pustiu: «Îndreptaţi calea Domnului!», după cum a spus Isaia profetul”. Iar cei trimişi erau dintre farisei. L-au întrebat şi i-au zis: „Aşadar, de ce botezi dacă tu nu eşti nici Cristos, nici Ilie, nici Profetul?” Ioan le-a răspuns, zicând: „Eu botez cu apă; dar în mijlocul vostru este unul pe care voi nu-l cunoaşteţi, care vine după mine, căruia eu nu sunt vrednic să-i dezleg cureaua încălţămintei”. Acestea s-au petrecut în Betania, dincolo de Iordan, unde boteza Ioan.

Omilie

În această a treia duminică din Advent suntem invitaţi să ne bucurăm. Este apelul ce ni-l adresează Isaia în prima lectură: „Mă voi bucura în Domnul şi sufletul meu se va veseli în Dumnezeul meu”. Aceste cuvinte privesc un popor care a trăit în jur de 50 de ani în exil. Revenind în țara de origine, se află în strâmtorare. Profetul intervine; el se prezintă ca un mesager al Domnului: nu, Dumnezeu nu poate să abandoneze poporului său; vestea cea bună este anunțată celor săraci; inimile zdrobite sunt mângâiate; este un timp de har pentru toţi care și-au pus credinţa lor în Domnul.

Această veste bună este încă de actualitate în lumea noastră tulburată: Domnul este acolo, în centrul vieţii noastre. Este o veste bună anunțată celor săraci, excluși şi celor care suferă. El a venit să le redea tuturor oamenilor libertatea şi demnitatea lor de copii ai lui Dumnezeu. Cum spunea papa Ioan Paul al II-lea: „el este cel care a dat pe Dumnezeu oamenilor şi oamenilor lui Dumnezeu”. Este un dar pe care numai el ni-l poate face.

joi, 14 decembrie 2017

Sfântul Ioan al Crucii [1542-1591] (14 decembrie)



Sfântul Ioan al Crucii vorbeşte despre nopţile simţurilor.

Ce trebuie să înţelegem prin simţuri? El se referă la „sectorul cel mai exterior şi superficial al persoanei umane şi al modului său de a acţiona. Include la propriu simţurile externe, imaginaţia cu energiile afective corespondente. Înţelege prin simţ criteriile de judecată şi de alegere ale iubirii, care se îndreaptă spre interes, egoism, comoditate, spectacular, utilitate imediată, belşug” (Ruiz F., Dizionario Enciclopedico di Spiritualita, Citta Nuova, Roma 1990).



Şi când vorbeşte despre noaptea spiritului, ce vrea să spună prin cuvântul spirit?



Spiritul, pentru el, este omul văzut în fiinţa sa cea mai profundă şi, în acelaşi timp, în sublima sa capacitate dăruită de Dumnezeu de a se deschide pentru primirea misterului trinitar. Omul, trecând prin noaptea simţurilor, este eliberat de egoismul său şi se uneşte tot mai intim cu voinţa divină. Nopţii simţurilor îi urmează noaptea spiritului, care este întuneric tocmai pentru spirit. De fapt, spiritul uman, adică omul, incapabil de a primi lumina lui Dumnezeu, când este inundat de aceasta, rămâne orbit până când Dumnezeu însuşi îi dă capacitatea de a convieţui cu divinitatea într-o unire care transformă, o stare de viaţă doar viziunii beatifice inferioară. Calea sfinţeniei, parcursă de sfântul Ioan al Crucii şi expusă cu un condei magistral în operele sale, i-a meritat titlul de doctor mistic. Ea a format şi continuă să formeze şiruri întregi de sfinţi.



Astăzi, în timp ce se pune în relief mai mult solidaritatea şi unitatea familiei umane, se descoperă că drumul pe care Dumnezeu îl conduce pe unul prin noaptea obscură este şi drumul comunităţii umane. Şi ea trebuie să traverseze nopţile ei epocale pentru a ajunge la o înţelegere tot mai profundă şi la o întrupare tot mai autentică a mesajului evanghelic.

(sursă: http://www.calendarcatolic.ro/Sfinti/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/3538/Sf-Ioan-al-Crucii-pr-inv-.aspx#_ftn5).

miercuri, 13 decembrie 2017

Procesiune în ziua de sfânta Lucia [13 decembrie]


Procesiune de sfânta Lucia: copii și tinerii suedezi de la Catedrala „Sfântul Paul” din Londra. (filmat 2011).
13 dec - Santa Lucia - Day celebration -
The tradition of Saint Lucia is celebrated in Domkyrkan, Uppsala, Sweden
(november 2012).

marți, 12 decembrie 2017

Speranța crește


„Când în viața ta suflă cel mai rece viscol,
speranța crește tot mai puternică”.

(Woodrow Kroll, n. 1944).



„Speranța este o sămânță:
îngrijește-o, hrănește-o și poate ajunge un stejar măreț”.

(Stuart Macrfarlane).

(sursă: http://loveisaname.com).


luni, 11 decembrie 2017

Concert de Crăciun – Juvenes Ecclesiae (Catedrala din Iași) [10 decembrie 2017]


Duminică, 10 decembrie 2017, la ora 19.00,
„Juvenes Ecclesiae”,
corul de tineri al catedralei din Iaşi,
a susţinut tradiţionalul concert de colinde.
Alături de cor, a fost Orchestra „Tineri interpreţi ieşeni”,
la orgă Octavian Bişoc, dirijor Maximilian Husaru.