vineri, 15 decembrie 2017

Bucurați-vă [III Advent (B) - duminică, 17.12.2017]


Ioan Botezătorul predică.
Evanghelia Ioan 1,6-8.19-28: În acel timp, a fost un om, trimis de Dumnezeu, al cărui nume era Ioan. Acesta a venit spre mărturie, ca să dea mărturie despre lumină, pentru ca toţi să creadă prin el. Nu era el lumina, ci a venit să dea mărturie despre lumină. Aceasta este mărturia dată de Ioan când iudeii au trimis de la Ierusalim unii preoţi şi leviţi ca să-l întrebe: „Cine eşti tu?” Iar el a mărturisit, şi nu a negat. A mărturisit: „Eu nu sunt Cristos!” L-au întrebat: „Atunci, cine? Eşti tu Ilie?” El a răspuns: „Nu sunt!” „Eşti tu Profetul?” A răspuns: „Nu!” Aşadar, i-au zis: „Cine eşti? Ca să dăm un răspuns celor care ne-au trimis. Ce spui despre tine însuţi?” El a zis: „Eu sunt glasul celui care strigă în pustiu: «Îndreptaţi calea Domnului!», după cum a spus Isaia profetul”. Iar cei trimişi erau dintre farisei. L-au întrebat şi i-au zis: „Aşadar, de ce botezi dacă tu nu eşti nici Cristos, nici Ilie, nici Profetul?” Ioan le-a răspuns, zicând: „Eu botez cu apă; dar în mijlocul vostru este unul pe care voi nu-l cunoaşteţi, care vine după mine, căruia eu nu sunt vrednic să-i dezleg cureaua încălţămintei”. Acestea s-au petrecut în Betania, dincolo de Iordan, unde boteza Ioan.

Omilie

În această a treia duminică din Advent suntem invitaţi să ne bucurăm. Este apelul ce ni-l adresează Isaia în prima lectură: „Mă voi bucura în Domnul şi sufletul meu se va veseli în Dumnezeul meu”. Aceste cuvinte privesc un popor care a trăit în jur de 50 de ani în exil. Revenind în țara de origine, se află în strâmtorare. Profetul intervine; el se prezintă ca un mesager al Domnului: nu, Dumnezeu nu poate să abandoneze poporului său; vestea cea bună este anunțată celor săraci; inimile zdrobite sunt mângâiate; este un timp de har pentru toţi care și-au pus credinţa lor în Domnul.

Această veste bună este încă de actualitate în lumea noastră tulburată: Domnul este acolo, în centrul vieţii noastre. Este o veste bună anunțată celor săraci, excluși şi celor care suferă. El a venit să le redea tuturor oamenilor libertatea şi demnitatea lor de copii ai lui Dumnezeu. Cum spunea papa Ioan Paul al II-lea: „el este cel care a dat pe Dumnezeu oamenilor şi oamenilor lui Dumnezeu”. Este un dar pe care numai el ni-l poate face.

Cântecul Mariei (care urmează primei lecturi) – este psalmul responsorial – merge în același sens. Este vestea bună: Dumnezeu este salvatorul. El umple de bunuri pe înfometați. El descoperă lui Israel, slujitorul său. De altfel, numele dat lui Isus înseamnă „Domnul salvează”. Venirea sa este o veste bună pentru lumea din epoca sa, dar și pentru noi cei de astăzi. Pentru timpul acesta de Advent este așa de important să fie într-o atitudine de acceptare şi bucurie. Maria este acolo pentru a ne ajuta pe noi. Cu ea, cântăm laudele Domnului care continuă să facă minuni.

„Bucuraţi-vă întotdeauna! Rugaţi-vă fără încetare! Mulţumiţi pentru toate…” Aceste cuvinte sunt ale sfântului Paul (din lectură a doua). El invită creştinii din timpul său şi cei de acum să meargă la izvoarele bucurie care este în Dumnezeu Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt. Pentru a-l obține, trebuie să te rogi fără încetare căci  este un dar al lui Dumnezeu. În acest timp al Adventului, celebrăm pe Acela care vine la noi. Dar pentru ca această întâlnire să fie posibilă, este important ca să mergem cu el. În această legătură cu el că vom găsi adevărata bucurie.

Ioan Botezătorul este cel care în Evanghelie intervine ca ultimul profet al Vechiului Testament; în urma lui Isaia, el se prezintă ca „vocea care strigă în pustiu”. El dezamăgeşte pe șefii religioși care vin să-l interogheze: nu, el nu este Mesia, nici Ilie, nici profetul anunţat; el este martorul Aceluia care este Lumina lumii. Misiunea sa este să-l arate tuturor: „în mijlocul vostru este Unul pe care voi nu-l cunoaşteţi”. Este întotdeauna adevărat în lumea noastră de astăzi. Isus este mereu acolo, în mijlocul nostru şi mulţi nu îl ştiu. Sinod nostru diecezan ne-a amintit că el a venit printre noi „pentru că oamenii să aibă viaţă”.

Dar pentru că Domnul să poată veni la noi, avem nevoie să îndreptăm calea sa, de a elimina tot ceea ce este răsucit în noi. Noi toți avem să ne convertim, să smulgem din viaţa noastră tot ceea ce este orgoliu, cuvinte jignitoare, acuzaţii nedrepte. Trăim într-o lume care suferă de violenţă, nedreptate, egoism. În acest caz, nu este loc pentru Dumnezeu în viaţa noastră. Papa Francisc ne spune că „chiar credincioșii se îndreaptă spre riscul acesta... Mulţi cedează și devin oameni ofensați, nemulțumiți şi lipsiți de viaţă”.

Suntem într-o săptămână la Crăciun. Totul este așteptat pentru un Crăciun de sărbătoare, cu cadouri bine colorate şi împodobite, cu un revelion, cu lumini pe stradă și pe la casele noastre. Dar riscul este mare dacă uităm de Acela care este izvorul acestei sărbători. Ieslele sunt acolo pentru noi să ne reamintească de Isus, dar în numeroase localități, nu se mai face: „A venit a ai săi și ai săi nu l-au primit”.

Întrebarea ne este pusă: suntem dispuşi să primim pe Acela care vine să ne mântuiască? Este momentul redării locului rugăciunii și a tot ce poate să ne ajute a ne reorienta întreaga noastră viață spre Domnul; prin sacramentul iertării, putem să îndreptăm tot ce este strâmb în noi. Cristos nu ne cere decât să ne umplem de iubirea sa. Cuvintele sale sunt cele de Viaţă Veşnică.

Celebrăm Euharistia: cântăm „Bine este cuvântat cel care vine în numele Domnului”. Da, Adventul este Isus care vine şi noi nu putem decât să cântăm şi să-i dăm mulțumire. Cele mai frumoase cadouri de Crăciun nu sunt nimic pe lângă acest copil născut în condiţii mizere. Noi vom găsi adevărata bucurie în apropierea lui. Numai el singur ne poate ajuta să evanghelizăm Crăciun căci el este actorul principal. El ne invită şi ne așteaptă pe toți  la iesle. Să ne bucurăm de a răspunde chemării sale.

(pr. Jean Compazieu [2017]; tradus din limba franceză de pr. Isidor Chinez; sursă:
http://dimancheprochain.org/7247-homelie-du-3eme-dimanche-de-lavent-6/).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu