joi, 14 decembrie 2017

Sfântul Ioan al Crucii [1542-1591] (14 decembrie)



Sfântul Ioan al Crucii vorbeşte despre nopţile simţurilor.

Ce trebuie să înţelegem prin simţuri? El se referă la „sectorul cel mai exterior şi superficial al persoanei umane şi al modului său de a acţiona. Include la propriu simţurile externe, imaginaţia cu energiile afective corespondente. Înţelege prin simţ criteriile de judecată şi de alegere ale iubirii, care se îndreaptă spre interes, egoism, comoditate, spectacular, utilitate imediată, belşug” (Ruiz F., Dizionario Enciclopedico di Spiritualita, Citta Nuova, Roma 1990).



Şi când vorbeşte despre noaptea spiritului, ce vrea să spună prin cuvântul spirit?



Spiritul, pentru el, este omul văzut în fiinţa sa cea mai profundă şi, în acelaşi timp, în sublima sa capacitate dăruită de Dumnezeu de a se deschide pentru primirea misterului trinitar. Omul, trecând prin noaptea simţurilor, este eliberat de egoismul său şi se uneşte tot mai intim cu voinţa divină. Nopţii simţurilor îi urmează noaptea spiritului, care este întuneric tocmai pentru spirit. De fapt, spiritul uman, adică omul, incapabil de a primi lumina lui Dumnezeu, când este inundat de aceasta, rămâne orbit până când Dumnezeu însuşi îi dă capacitatea de a convieţui cu divinitatea într-o unire care transformă, o stare de viaţă doar viziunii beatifice inferioară. Calea sfinţeniei, parcursă de sfântul Ioan al Crucii şi expusă cu un condei magistral în operele sale, i-a meritat titlul de doctor mistic. Ea a format şi continuă să formeze şiruri întregi de sfinţi.



Astăzi, în timp ce se pune în relief mai mult solidaritatea şi unitatea familiei umane, se descoperă că drumul pe care Dumnezeu îl conduce pe unul prin noaptea obscură este şi drumul comunităţii umane. Şi ea trebuie să traverseze nopţile ei epocale pentru a ajunge la o înţelegere tot mai profundă şi la o întrupare tot mai autentică a mesajului evanghelic.

(sursă: http://www.calendarcatolic.ro/Sfinti/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/3538/Sf-Ioan-al-Crucii-pr-inv-.aspx#_ftn5).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu