sâmbătă, 4 august 2018

† Schimbarea la față a Domnului (B): Calea spre glorie [6 august 2018]

Calea spre glorie
pr. Isidor Chinez  – Izvoarele [IS] (6 august 2018)
Lecturi: Daniel 7,9-10.13-14; 2Petru 1,16-19;  Evanghelia Marcu 9,2b-10; lecturi.

Omilie


Toate bisericile din Orient și Occident astăzi, pe 6 august, sărbătoresc ziua dedicată Schimbării la față a Domnului. Este un mare mister asupra căruia suntem invitați să-l contemplăm împreună cu cei trei apostoli pe care i-a luat cu sine Isus pe „muntele înalt”, despre care evanghelia nu ne dă alte indicaţii: considerat a fi muntele Tabor, aflat în mijlocul Galelii, dominând câmpia de jur-împrejur. Sărbătoarea a fost celebrată mai întâi în Orient dar a fost extinsă la toată biserica de papa Calist al II-lea pe 6 august 1456 și a fost ridicată la rangul de mare sărbătoare în amintirea victoriei repurtate de armatele creştinilor împotriva turcilor la Belgrad, data când vestea victoriei a ajuns la Roma. Însă, deja din timpul papei Leon cel Mare (440-461), misterul Schimbării la faţă a fost ales în tradiţia creştină apuseană ca pericopă evanghelică pentru a doua duminică din Postului Mare.


vineri, 3 august 2018

† Duminica a 18-a de peste an (B): Pâinea vieții – Euharistia [5 august 2018]

Euharistia - sfânta Liturghie.
Pâinea vieții Euharistia

pr. Isidor Chinez  – Izvoarele [IS] (5 august 2018)
Lecturi: Exodul 16,2-4.12-15;  Efeseni 4,17.20-24; Evanghelia Ioan 6,24-35; lecturi.

Omilie 

Avem nevoie de Dumnezeu? Este întrebarea pe care ne-o pune Isus! Dincolo de necesitățile noastre zilnice în inima noastră mai este spațiul pentru Domnul? Cristos se dă oricui îi este foame! „Eu sunt pâinea vieții. Celui care vine la mine nu-i va mai fi foame!” Lecturile biblice din această duminică precizează sensul minunii înmulţirii pâinilor, propusă de evanghelia duminicii trecute după sfântul Ioan. Tema centrală o constituie revelaţia pe care Isus o face despre „pâinea vieţii”.


joi, 2 august 2018

Mare este iubirea ta, o, Doamne!


Fața lui Cristos (1495) - de Leonardo da Vinci.
Mare este iubirea ta, o, Doamne!
Tu ai nevoie de oameni
pentru a te face cunoscut,
și îți lărgești acțiunea ta 
și cuvântul tău divin
încât să face și să vorbești ca persoană
nici perfectă nici mai bună decât alții.

Mare este iubirea ta, o, Doamne!
Nu ai teamă de fragilitatea noastră
și nici de păcatul nostru:
ți l-ai însușit,
pentru că dacă ar fi a noastră viața ta
ni-ai fi vindecat de orice rău.

Mare este iubirea ta, o, Doamne!
Încă reînnoiești alianța ta
datorită celui care între noi frânge Pâinea vieții,
celui care pronunță cuvintele iertării,
celui care face să răsune anunțul evangheliei,
celui care se face slujitorul fraților,
martorii iubirii tale infinite
care fac vizibilă Împărăția.
Te rugăm, o, Dumnezeule:
fă ca aceste persoane
să continuie mereu!

(sursă: www.catechistaduepuntozero.it; tradus din limba italiană pr. Isidor Chinez).

miercuri, 1 august 2018

Sfântul Alfons de Liguori - sfântul moraliștilor...

Sfântul Alfons de Liguori 
(1696-1787)
Sfântul Alfons Maria de Liguori s-a născut la 27 septembrie 1696, din mama Ana Caterina Cavalieri, din familia marchizilor de Avenia, și din tatăl Giusepe di Liguori, ofiţer superior al marinei militare. După trei zile, conform cu obiceiul napolitan, s-a organizat o mare sărbătoare la palat. Alături de atâţia nobili a fost invitat şi iezuitul Francesco de Gerolimo, care se bucura de faimă de sfinţenie în întreg regatul şi era foarte cunoscut în familia Liguori, fiind capelanul galerelor regale. Omul lui Dumnezeu i-a felicitat pe părinţi, apoi s-a recules în rugăciune lângă copil, l-a binecuvântat, l-a luat în braţele sale şi, adresându-se mamei, i-a zis: „Acest fiu va trăi până la adânci bătrâneţe, nu va muri mai înainte de a avea 90 de ani, va fi episcop şi va face lucruri mari pentru Isus Cristos”. (Rey-Mermet T., Il santo del secolo dei lumi, Alfonso de Liguori, Cittá Nuova, Roma 1983, p. 54).

Găsiți aici biografia sfântului: 

Sfântul Alfons Maria de Liguori (1)

Sfântul Alfons Maria de Liguori (2)

marți, 31 iulie 2018

A fost ucis episcopul copt ortodox Epiphanius...



Episcopul Epiphanius cu părintele Enzo Bianchi.
A fost ucis în mod barbar episcopul copt ortodox Epiphanius, abate [egumen] a Mănăstirii Sfântul Macarie cel Mare din Egipt [Dayr Abū Maqār] (30 iulie 2018). Trupul i-a fost găsit într-o baltă de sânge, în interiorul mănăstirii, ieșind din chilioara sa pentru a merge în biserică să celebreze la începutul zilei rugăciunile de dimineață, dându-i glorie lui Dumnezeu. Episcopul a fost lovit în cap cu un obiect greu și ascuțit. 


Avea șaizeci și patru de ani. S-a născut la Tanta, este laureat în medicină. A intrat în Mănăstirea sfântul Macarie din regiunea Wadi Natrun în 1984. A fost hirotonit preot în 2002. Cercetător și temeinic studios, a lucrat la traducerea din limba greacă în arabă a diferitelor cărți ale Scripturii, participând la conferințe internaționale de studii copte la Roma în 2012. O sută de călugări din Mănăstirea sfântul Macarie l-au ales cu majoritate ca egumen [abate] la 3 februarie 2013. Episcopul Epiphanius trăia intens rapoarte de comuniune spirituală cu prieteni și comunități monastice din Biserica catolică.