sâmbătă, 25 februarie 2023

† Duminica 1 din Post Mare [A]: Cuvântul Domnului în lumina Duhului [26 februarie 2023]

Ispitirea lui Cristos, de Felix Joseph Barrias.
 

Cuvântul Domnului în lumina Duhului

pr. Isidor Chinez (26 februarie 2023) 

Lecturi biblice: Geneză 2,7-9; 3,1-7; Romani 5,12-19 [forma prescurtată Romani 5,12.17-19]; Evanghelia Matei 4,1-11; lecturi biblice

Omilie

Drumul Postului Mare ce ne duce la Paști se realizează privindu-l pe Isus și călcându-i pe urme. În duminica de astăzi este o meditație asupra evenimentelor cruciale care îi au ca protagoniști pe Adam și pe Cristos. Ambii sunt confruntați cu ispita și ambii se trezesc singuri în fața unei sugestii puternice din partea diavolului. Adam – amintiți-vă în limba ebraică adam indică umanitatea întreagă și, prin urmare, bărbatul și femeia – este înfrânt de această tentație. Isus este victorios asupra răului: se încrede în Dumnezeu și în cuvântul său. Astfel, printr-un om a venit moartea, iar printr-un om nou – Cristos – a venit viața. Se poate înțelege logica lecturilor de astăzi. Prima lectură și evanghelia regăsim aceeași tipologie a unui om pus la încercare de o creatură extra-umană – diavolul care este un spirit. A doua lectură unește cei doi oameni [figuri tipologice] pentru a extrage detaliile unei istorii a mântuirii. Reflecția apostolului încearcă să valorifice cele două episoade, adică cele două evenimente din istoria umană: căderea și ridicarea, cu precizarea că harului nu se aseamănă cu căderea pentru că harul a venit de la Cristos, prisosește la infinit, având ca izvor pe omul-Dumnezeu.

marți, 21 februarie 2023

† Miercurea Cenușii: Întoarceţi-vă la mine din toată inima (post şi abstinență) [22 februarie 2023]


 

Întoaceţi-vă la mine din toată inima

pr. Isidor Chinez (22 februarie 2023) 

Lecturi biblice: Ioel 2,12-18; 2Corinteni 5,20-6,2; Evanghelia Matei 6,1-6.16-18; lecturi biblice

Omilie

Începem astăzi drumul Postului Mare cu un gest sugestiv: impunerea cenușii. E un timp de pocăință: să ne întoarcem la Dumnezeu  „întoarceţi-vă la mine din toată inima voastră, cu post, cu plâns şi cu jale!” (Ioel 2,12). Este un timp potrivit care durează patruzeci de zile. La capătul său este Paştele: învierea lui Cristos!