duminică, 4 noiembrie 2012

Duminica XXXI (B) - introducere



Introducere. Evanghelia de astăzi ne prezintă pe un contemporan al lui Isus, un cărturar, om de cultură, care-i pune Domnului întrebarea: "Care este cea dintâi dintre porunci?" Şi are norocul de a auzi răspunsul direct de la Isus: "Să iubeşti pe Domnul din toată inima ta". Apoi Isus completează: "A doua este aceasta: să iubeşti pe aproapele ca pe tine însuţi".
         
Desigur, în viaţa noastră avem multe lipsuri în privinţa acestei datorii de iubire faţă de Dumnezeu şi faţă de fraţii noştri. Să cerem iertare Domnului.

         
Kyrie. Doamne Isuse, în ascultarea ta până la moartea pe cruce, tu ne-ai dat exemplu de iubire filială faţă de Tatăl. Doamne, miluieşte-ne!
         
Cristoase, tu eşti solidar cu toţi oamenii, ai trecut făcând bine tuturor. Cristoase, miluieşte-ne!
         
Doamne Isuse, tu cunoşti fragilitatea şi greutatea noastră de a împlini zi de zi legea exigentă a iubirii. Doamne, miluieşte-ne!

         
La Împărtăşanie. Doamne, studiind istoria am învăţat că idolatria este o caracteristică a trecutului, a popoarelor antice... Aşa ne facem iluzia că idolatria nu mai există în zilele noastre. În realitate ea şi-a schimbat doar numele, dar a rămas:
- idolatria puterii, pentru care se sacrifică orice demnitate;
- idolatria plăcerii, devenind adesea unicul criteriu de judecată în viaţă;
- idolatria banului şi a bogăţiei, iubită mai mult decât viaţa;
- idolatria zeilor din lumea sportului, a filmului, a muzicii, luaţi de mulţi ca modele pentru viaţa lor.
         
Câţi idoli sunt în mine, Doamne? Câţi idoli sunt în familia mea şi în comunitatea mea de credinţă?
         
Doamne, deschide-ne inima şi mintea, ca să ne vedem viaţa aşa cum o vezi tu, şi să avem forţa de a ne elibera de toţi idolii, ca să putem să te iubim şi să te slujim numai pe tine, unicul Domn şi unicul Dumnezeu, singurul în care ne putem realiza cu adevărat şi pentru totdeauna. Amin.

La sfârşit. Să credem şi să-l adorăm pe singurul Dumnezeu, unicul Domn al cerului şi al pământului. Mergeţi în pace.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu