miercuri, 13 martie 2013

Avem Papă: Francisc!

 

„Vă anunţ o mare bucurie: avem Papă!
Pe preaeminentul şi preasfinţitul Domn,
Domnul Jorge Mario,
Cardinal Bergoglio
al Sfintei Biserici Romane,
care şi-a luat
numele de Francisc".
 



La o oră circa după anunțul alegerii papei,
dat publicității prin fumul alb
și prin sunetele clopotului
Bazilicii Sf. Petru,
cardinalul protodiacon Tauran
a anunțat de la balconul Bazilicii vaticane
numele noului papă:
cardinalul argentinian
Jorge Mario Bergoglio.

 


Papa Francisc
 
Prima binecuvântare “Urbi et Orbi” a Sfântului Părinte Papa Francisc (miercuri, 13 martie 2013)

Fraţilor şi surorilor,

Bună seara!

Voi ştiţi că datoria Conclavului este de a alege un Episcop de Roma. Se pare că fraţii mei Cardinali l-au luat aproape de la capătul lumii… dar suntem aici… Vă mulţumesc pentru primire. Comunitatea diecezană din Roma are Episcopul său: mulţumesc! Şi înainte de toate, doresc să ne rugăm pentru Episcopul nostru emerit, Benedict al XVI-lea. Să ne rugăm cu toţii împreună pentru el, pentru ca Domnul să îl binecuvânteze şi Fecioara să îl păzească.

[Recitarea rugăciunilor Tatăl nostru, Bucură-te Marie şi Slavă Tatălui]

Şi acum, să începem acest drum: Episcop şi popor. Acest drum al Bisericii Romei, aceea care prezidează în caritate toate Bisericile. Un drum de fraternitate, de iubire, de încredere între noi. Să ne rugăm mereu pentru noi: unii pentru alţii. Să ne rugăm pentru lumea întreagă, pentru ca să existe o mare fraternitate. Vă doresc ca acest drum al Bisericii, pe care astăzi îl începem şi pe care voi fi ajutat de Cardinalul meu Vicar, prezent aici, să fie rodnic pentru evanghelizarea acestui oraş atât de frumos!

Acum doresc să dau binecuvântarea, dar înainte – înainte, vă cer o favoare: înainte ca Episcopul să binecuvânteze poporul, vă cer ca voi să îl rugaţi pe Domnul să mă binecuvânteze: rugăciunea poporului, cerând binecuvântarea pentru Episcopul lui. Să păstrăm tăcerea pentru această rugăciune a voastră pentru mine.

[Moment de tăcere]

Acum vă voi da binecuvântarea, vouă şi lumii întregi, tuturor oamenilor de bunăvoinţă.

[Binecuvântarea]

Fraţilor şi surorilor, vă las. Vă mulţumesc mult pentru primire. Rugaţi-vă pentru mine şi pe curând! Ne revedem curând: mâine doresc să merg să mă rog Fecioarei Maria, pentru ca să păzească întreaga Roma. Noapte bună şi odihnă plăcută! (Sursa: http://www.magisteriu.ro/).


Arhiepiscop de Buenos Aires. Ordinarius pentru catolicii de rit oriental din Argentina

Născut la: Buenos Aires, 17 decembrie 1936.

Educație: de formare chimist. A studiat apoi în seminarul teologic din Villa Devoto, iar la 11 martie 1958 a intrat în noviciat în Societatea lui Isus (Ordinul Iezuit). A făcut studii umaniste în Cile, iar în 1960 s-a reîntors la Buenos Aires, unde a obţinut licenţa în filozofie. Între 1964 şi 1965 a fost profesor de literatură şi psihologie la Santa Fe, iar din 1966 a predat aceleaşi materii la Buenos Aires. Între 1967-1970 a obţinut licenţa în teologie.

Preoţie: A fost hirotonit preot la 13 decembrie 1969. La 22 aprilie 1973 a depus voturile pe viaţă în Societatea lui Isus. A fost maestru de noviciat la Villa Barilari, San Miguel (anii 1972-1973), profesor la Facultatea de Teologie şi mai apoi rector al Colegio Máximo.

La 31 iulie 1973 a fost ales superior provincial pentru Argentina, ocupând această funcție 6 ani.

Episcopat: La 20 mai 1992, Papa Ioan Paul al II-lea l-a numit episcop titular de Auca şi auxiliar de Buenos Aires. La 27 iunie 1992 a fost consacrat episcop în catedrala din Buenos Aires. A fost numit arhiepiscop co-adiutor de Buenos Aires la 3 iunie 1997, devenind titular al Arhidiecezei la 28 februarie 1998, devenind astfel primul iezuit care a ajuns primatul Argentinei.

Este Ordinarius pentru credincioșii de rit oriental rezidenți în Argentina și care nu au un ierarh propriu ritului.

Moto episcopal: Miserando atque eligendo (Iertând și alegând.)

Cardinalat: a fost creat cardinal prezbiter la 21 februarie 2001, de către Papa Ioan Paul al II-lea. A asistat ca relator general la cea de a X-a Adunare Generală a Sinodului Episcopilor (Vatican, 30 septembrie - 27 octombrie 2001). În Curia Romană, este membru al Congregaţiei pentru Cultul divin şi disciplina sacramentelor, al Congregaţiei pentru cler, al Congregaţiei pentru institutele de viaţă consacrată şi societăţile de viaţă apostolică, al Consiliului Pontifical pentru familie. A participat la conclavul din 2005 și a asistat la a XI-A Adunare Generală Ordinară a Sinodului Episcopilor (Vatican, 2-23 octombrie 2005).În cadrul Conferinței Episcopale din Argentina a fost vicepreședinte (2002-2005) și președinte (2005-2008).

Informații adiționale: se trage dintr-o familie cu cinci copii; tatăl feroviar, mama casnică.

Are 43 de ani de preoţie, 20 de ani de episcopat şi 12 ani de cardinalat. (Sursa: http://www.arcb.ro).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu