vineri, 18 august 2017

Vestea cea bună pentru toate popoarele [XX TPA (A) - duminică, 20.08.2017]


Cristos și femeia canaaneană  (1595) -
de Annibale Carracci; Parma.

Evanghelia Matei 15,21-28: În acel timp, ieşind de acolo, Isus s-a retras în părţile Tirului şi Sidonului şi, iată, o femeie canaaneană a ieşit din ţinuturile acelea şi a strigat: „Îndură-te de mine, Doamne, Fiul lui David! Fiica mea este chinuită cumplit de diavol!” Dar el nu i-a răspuns niciun cuvânt. Apropiindu-se, discipolii lui îl rugau: „Trimite-o, pentru că strigă în urma noastră!” El, răspunzând, a zis: „Nu am fost trimis decât la oile pierdute ale casei lui Israel”. Dar ea a venit, s-a prosternat înaintea lui şi a spus: „Doamne, ajută-mă!” El a răspuns: „Nu este bine să iei pâinea copiilor şi s-o arunci la căţei”. Dar ea i-a spus: „Da, Doamne, dar şi căţeii mănâncă firimiturile care cad de pe masa stăpânilor lor!” Atunci Isus, răspunzând, i-a spus: „O, femeie, mare este credinţa ta! Să fie cum vrei tu!” Şi, din acel ceas, fiica ei a fost vindecată.

Omilie


Lecturile biblice din această duminică ne anunță vestea cea bună: mântuirea lui Dumnezeu este oferită tuturor oamenilor; nu se limitează pentru bunii credincioşi ai poporului său; este pentru toți, inclusiv pentru străini.


Acesta este mesajul pe care îl găsim în cartea lui Isaia, mult mai înainte de venirea lui Cristos: „Pe străinii care s-au atașat de Domnul pentru a-l onora, pentru a iubi numele său, pentru a deveni slujitorii lui...îi voi conduce la muntele meu cel sfânt”. Să nu uităm că în lumea Bibliei, muntele este loc de întâlnire cu Dumnezeu. Există un singur Dumnezeu și mântuirea nu-i privește numai pe copiii poporului său, dar pe toate celelalte popoare. Aceasta este ceea ce ne amintește papa Francisc când el ne cere să deschidem porțile şi să ajungem la cei care sunt departe, până la „periferie”. Cuvântul lui Dumnezeu trebuie să fie anunţat tuturor.

Psalmul 66 vine să prelungească lectura din Isaia: toţi străinii sunt invitaţi să se alăture la acţiunea de mulțumire a poporului lui Israel: „Toate popoarele să-ți aducă mulțumire.  Să-ți aducă mulțumire toți împreună!” Această laudă să fie universală.

Cu scrisoare sfântului Paul, suntem în întregime în realizarea acestui proiect a lui Dumnezeu. Apostolul Paul se adresează creştinilor de origine păgână. Primirea lor în comunitatea creştină s-a întâmplat nu fără numeroase tensiuni. Dar acești străinii sunt din ce în ce mai numeroși în a se converti la Cristos. Faptul că Evanghelia este primită de păgâni arată că singur Dumnezeu cheamă pe toţi oamenii la mântuire. El vrea să se îndure de toți căci el vrea să fie salvat tot omul. După exemplului lui Paul şi a tuturor marilor martorii de credinţă, suntem trimiși spre aceea care nu frecventează întâlnirile noastre. Biserica de astăzi trebuie să deschidă ochii, urechile şi inima pentru apeluri lumii întregi. Vestea cea bună a lui Isus Cristos este pentru toţi.

Evanghelia ne arată că Isus este pe punctul de a se realiza această veste bună. El se ciocnește de neîncrederea discipolilor săi. Se retrage în regiunea Tirului şi Sidonului, într-un teren păgân; și acolo se întâlnește cu o femeie canaaneană. Sămânța, ţara, trecutul său, îl fac omul străin și îndepărtat. Şi totuşi această femeie păgână va demonstra spiritul de dreptatea, smerenie, disponibilitatea, umor și mai ales o credința uluitoare față de Isus. Am auzit-o: „Și căţeii mănâncă firimiturile care cad de pe masa stăpânilor lor!” Este o lecţie extraordinară pentru evrei şi pentru discipoli.

Tocmai am sărbătorit Adormirea Maicii Domnului; putem să ne punem întrebarea: ce este în comun între Maria şi această păgână necunoscută şi dispreţuită? Aparent nimic... cu excepţia: credinţă. Maria şi femeia cananiancă se întâlnesc cu Isus Cristos. Credinţa canaanencei este o deschidere a inimii, o mare încredere în acela pe care îl  imploră. Când totul este disperat, o mama încă mai speră. Credința unei mame străine îi deschide inima lui Isus spre popoarele păgâne. 

Ca și femeia din Samaria, ne rugăm Domnului Cristos: „Ai milă de noi, ai milă de întreaga lume chinuită de nedreptate, violenţă, mizerie...” Multe sunt victimele falselor acuzaţii, destinate să se prăbușească. Cristos continuă să ne trimită pentru a mărturisi despre iubirea sa asupra tuturor răniților, bolnavilor, exclușilor, prizonierilor. El ne trimite pentru a purta vindecarea în jurul nostru. Remediul pe care ni-l dă este mult mai mult decât firimituri: este darul Cuvântului şi a Trupul său, este darul Duhului său Sfânt.

Textele biblice din această duminică ne invită să ne schimbăm privirea spre cei  care nu sunt de partea noastră. Într-o zi, Isus a declarat: „iubiţi unii pe alţii cum v-am iubit eu (tot atâta cum v-am iubit). Această iubire a lui Cristos este universală şi fără limită. Toate popoarele lumii sunt invitate să aclame pe Domnul pentru această iubire fără frontiere. Ceea ce avem de mărturisit prin cuvintele și gesturile noastre primitoare este împărtășirea şi solidaritate noastră. 

Să facem rugăciunea noastră să fie ca această melodie: „Merge-ți în piețele lumii și în piețele din fața bisericii! Merge-ți în piețele lumii, aici căutați-mi prietenii!”. Amin. 

(pr. Jean Compazieu [2017]; tradus din limba franceză de pr. Isidor Chinez; sursă:
http://dimancheprochain.org/7018-homelie-du-20eme-dimanche-du-temps-ordinaire-20-aout-2017/).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu