sâmbătă, 19 decembrie 2015

† Duminica a 4-a din Advent (C): Vino, divin Mesia [20 decembrie 2015]

Vizita Mariei la Elisabeta
de James Tissot

Evanghelia Luca 1,39-45: În zilele acelea, ridicându-se, Maria s-a dus în grabă către ţinutul muntos, într-o cetate a lui Iuda. A intrat în casa lui Zaharia şi a salutat-o pe Elisabeta. Când a auzit Elisabeta salutul Mariei, a tresăltat copilul în sânul ei, iar Elisabeta a fost umplută de Duhul Sfânt şi a exclamat cu glas puternic: „Binecuvântată eşti tu între femei şi binecuvântat este rodul sânului tău! Şi de unde îmi este dată mie aceasta, ca să vină mama Domnului meu la mine? Iată, când a ajuns glasul salutului tău la urechile mele, a tresăltat de bucurie copilul în sânul meu! Fericită aceea care a crezut că se vor împlini cele spuse ei de Domnul!”
 
 
Omilie
 
 
Textele biblice din această duminică ne fac să intrăm în misterul Crăciunului. În prima lectură, profetul Miheia se adresează unui popor umilit de dușmanii săi. El anunță salvarea lui. Această mântuire nu va veni de la o capitală orgolioasă  și pervertită. Ea vine de la un mic sat de nimic. Astfel, Dumnezeu dă putere celor umili. Este în obiceiurile sale; cu cel mic și disprețuit, se pot realiza lucruri mărețe. El nu apelează la cei înțelepți și învățați, dar la cei mici, la cei smeriți. Lor li se adresează ca să transmită lumii mesajele cele mai importante (să ne gândim la Bernadeta Soubirous din Lourdes, dintr-un sat necunoscut).
 
Scrisoarea către Evrei ne oferă câteva detalii cu privire la acest rege a cărui naștere o celebrăm la Crăciun. El ni s-a alăturat într-o lume afectată de păcat, de violență, de ură, de mizerie. El vine la noi pentru a ni se oferi și a ne face în stare să ne oferim din iubire. El ne face să trăim cu el o viață inspirată din dinamismul iubirii. Crăciunul este sărbătoarea lui Dumnezeu care vine și se dăruiește lumii. Este manifestarea iubirii, care va crește până la victorie deplină asupra morții și a păcatului.
 
Pe acest drum de Crăciun, vom găsi pe Maria. Ea a spus „da” îngerului Gabriel care a anunțat-o proiectul lui Dumnezeu. Atunci când ea află că verișoara sa Elisabeta este însărcinată ea pleacă să se întâlnească. A început o lungă călătorie din Galileea până în Iudeea. Când citim evanghelia după sfântul Luca, descoperim că totul se întâmplă, după călătoria lui Isus din Galileea la Ierusalim.
 
Aceste detalii nu sunt doar geografice. De-a lungul acestei urcări, Isus învață pe ucenicii săi ceea ce este pelerinajul său uman: este drumul spre glorie trecând prin suferință. Să înțelegem bine: Isus a început viața sa în nesiguranță, departe de casa părinților săi; el s-a născut într-o iesle. Este simbolul respingerii de către conducătorii poporului care nu au avut loc pentru el. Din capul locului, totul începe fără un loc pentru el în sala comună și totul se termină fără un loc în inima oamenilor. Cine vrea să fie ucenic al lui Cristos trebuie să accepte această nesiguranță. Important este să ai încredere totală în cel care ne cheamă să luăm crucea și să-l urmăm.
 
Evanghelia acestei zile este un rezumat al învățăturii sfântului Luca. Vedem pe Maria modelul fiecărui discipol care ascultă cuvântul lui Dumnezeu și o pune în practică. Aceste cuvânt a făcut-o să iasă și a pus-o de drumuri. Ea nu este mulțumită să știe ce s-a întâmpla. Ea pleacă să se pună în slujba verișoarei sale Elisabeta. Această bucuria care vine de la primirea Duhului Sfânt este ca un foc care nu poate fi păstrat pentru sine însuși. Când intrăm în planul lui Dumnezeu, viața noastră este complet răvășită. Nimic nu poate fi la fel ca mai înainte.
 
Astfel Dumnezeu vizitează pe Maria. În ea și prin ea vizitează restul omenirii. Dacă o chemăm, ea întotdeauna vine spre noi. În această zi, putem să ne asociem la minunea și la mulțumirea Elisabetei: „De unde îmi este dată mie aceasta, ca să vină mama Domnului meu la mine?” Da, Maria vine la noi cu Isus. Aproape de Crăciun, ea ne invită să primim și să facem „tot ce ne spune el”. Același Isus ne îndeamnă să mergem spre alții. Cu Isus și Maria, vizitele noastre devin „visitatio”, adică vestea cea bună care ne umple de bucurie.
 
Mesajul de Crăciun este tocmai vestea bună anunțată săracilor, bolnavilor, prizonierilor, persoanelor singure. Crăciunul este Isus, care a venit și care vine să salveze omenirea. În el putem să ne bucurăm de pace și iubire. Crăciunul este începutul darului lui Dumnezeu. Aceasta este marea speranță pe care o mărturisim lumii întregi, astăzi. În această zi, putem să-l implorăm pe Cristos, mântuitorul nostru: „Tu, care ești lumina, care ești iubirea, pune în întunericul nostru spiritul tău de iubire”.
 
(pr. Jean Compazieu [20.12.2015]; trad. pr. Isidor Chinez; sursă:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu