luni, 17 iunie 2013

Umilinţa vaselor de lut (Papa ne predică)


Sfântul Părinte Francisc celebrând o liturghie
în capela Casei Sf. Marta din Vatican
 

Singurul mod adevărat de a primit darul mântuirii în Cristos este să te recunoşti cu sinceritate ca slab şi păcătos şi să eviţi orice formă de auto-justificare, a spus Papa Francisc la Liturghia de vineri dimineaţa din capela Casei Sf. Marta din Vatican. A concelebrat prefectul Congregaţiei pentru Cler, Cardinalul Mauro Piacenza, fiind prezenţi şi preoţi şi personal din dicasterul pe care îl conduce. Tot la altar s-au aflat Cardinalul Giuseppe Bertello, un Episcop din Argentina şi unul din Filipine.
 
Cum arată cel ce îl urmează pe Cristos? Este conştient că e un vas slab din lut, dar este totuşi păzitorul unei mari comori ce i-a fost dată în mod gratuit. Papa Francisc şi-a pornit reflecţia de la lecturile de azi, mai exact din a doua scrisoare a Sf. Paul către Corinteni, în care se vorbeşte despre "puterea extraordinară" a credinţei, care este lucrarea lui Dumnezeu, turnată în oameni păcătoşi, în "vase pământeşti". Cu toate acestea, a explicat el, tocmai din relaţia dintre "harul şi puterea lui Isus Cristos" şi noi înşine, sărmani păcătoşi cum suntem, izvorăşte "dialogul mântuirii". Acest dialog, mai mult, trebuie să evite orice "auto-justificare", să fie între Dumnezeu şi "noi aşa cum suntem".



"Paul a vorbit de multe ori - e ca un refren, nu? - despre păcatele sale. 'Dar vă spun aceasta: Am persecutat Biserica'. Îi revine mereu amintirea păcatului său. Se simte păcătos. Dar chiar şi aşa, nu spune: 'Am fost un păcătos, însă acum sunt sfânt'. Nu. Spune însă că un spin al satanei este în carnea lui. Ne arată slăbiciunea sa, păcatul său. Este un păcătos care îl acceptă pe Isus Cristos, care dialoghează cu Isus Cristos." Cheia, a spus Papa Francisc, este deci umilinţa. Paul dovedeşte aceasta. El îşi recunoaşte public "realizările", adică tot ce a făcut ca Apostol al lui Isus, dar nu ascunde şi nici nu îşi diminuează "cazierul", adică păcatele sale.
 
"Prin aceasta este un model de umilinţă pentru noi preoţii. Dacă ne mândrim doar cu realizările şi cu nimic mai mult, nu vom sfârşi bine. Nu putem să îl proclamăm pe Isus Cristos Mântuitorul deoarece nu îl simţi prezent şi activ în străfundul nostru. Trebuie să fim umili, cu umilinţa reală, din cap până în picioare: 'Sunt păcătos pentru aceasta, şi pentru aceasta, şi pentru aceasta', după cum făcea Paul: 'Am persecutat Biserica'. Să ne recunoaştem ca păcătoşi, nu păcătoşi cu acel fel de umilinţă ce pare o mască pe faţă! Nu, ci cu umilinţă puternică. Umilinţa preotului, umilinţa unui creştin, trebuie să fie concretă", a mai spus Papa Francisc, şi de aceea, dacă un creştin nu reuşeşte "să mărturisească aceasta sieşi şi Bisericii, atunci ceva este greşit", iar primul lucru unde vom eşua va fi în capacitatea noastră "de a înţelege frumuseţea mântuirii pe care o aduce Isus".
 
"Fraţilor, noi avem o comoară: pe Mântuitorul Isus Cristos. Crucea lui Isus Cristos, această comoară de care suntem mândri. Dar o avem în vase de lut. Să ne lăudăm şi cu 'cazierul' păcatelor noastre. Astfel este dialogul creştin şi catolic: concret, deoarece mântuirea adusă de Isus Cristos este concretă. Isus Cristos nu ne-a salvat cu o idee, cu un program intelectual. Nu. El ne-a salvat cu Trupul Său, cu realitatea Trupului. S-a coborât pe Sine, s-a făcut om, luându-şi trup. Acesta este un dar pe care îl putem înţelege, îl putem doar primi în vase pământeşti." Femeia samariteană, care l-a întâlnit pe Isus şi, după ce i-a vorbit, le-a spus conaţionalilor ei mai întâi despre păcatul ei, apoi despre întâlnirea cu Domnul, s-a comportat similar cu Paul. "Cred", a spus Papa Francisc, "că această femeie este în cer", deoarece, după cum spunea autorul italian Alessandro Manzoni, "nu am văzut vreodată ca Domnul să înceapă un miracol fără să îl încheie bine", iar "acest miracol pe care l-a început sigur s-a încheiat în cer". Papa şi-a terminat predica invitând să îi cerem acestei femei "să ne ajute să fim vase de lut care să poarte şi să înţeleagă misterul glorios al lui Isus Cristos". (sursa: catholica.ro; vineri, 14 iunie 2013).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu