marți, 25 iunie 2013

Arhitectul spaniol Antoni Gaudi - Sagrada Familia - Barcelona

 

Antoni Gaudi
(25.06.1852 – 07.06.1926)

 

Arhitectul spaniol Antoni Gaudi catalanul supranumit "arhitectul lui Dumnezeu" este sărbătorit de Google la 161 de ani de la naştere modificandu-și logo-ul pe pagina de start cu ajutorul unor desene care fac trimitere la principalele opere ale lui Gaudi. Antoni Gaudi este cunoscut în special pentru capodopera sa neterminată, catedrala Sagrada Familia.
 
Pe numele lui complet Antoni Placid Gaudi i Cornet, s-a nascut pe 25 iunie 1852 la Riudoms, sat situat la 4 km de Reus, provincia Tarragona (Catalonia).Cel mai mic dintre cei 5 copii ai familiei, Gaudi a avut parte de o sănătate precară în tinerețe care îi va forța și o retragere timpurie din activitate. A absolvit facultatea Barcelona Higher School of Architecture în 1878 și pentru a-și termina studiile a lucrat ca ucenic pentru arhitecți și constructori ca Leandre Serrallach, Joan Martorell, Emili Sala Cortés, Francisco de Paula del Villar y Lozano si Josep Fontserè.
 
Iubitor de arhitectură, natură şi religie, Antoni Gaudi s-a remarcat prin creaţiile gotice şi suprarealiste. Gaudi este cel mai de seama reprezentat al stilului Art Nouveau în arhitectura, un stil ușor de recunoscut datorită liniilor sale curbe, ondulate, bucăților mari de fier și sticla de formă neregulata și prin natura puternic stilizată îi migăloasă.


Barcelona - Casa Milà
Eusebi Güell, un industriaș bogat, este cel care l-a sprijinit în carieră, Antoni Gaudi concepând pentru acesta Palau Güell (1889), un edificiu care în prezent este înscris în lista patrimoniului mondial
UNESCO. Aceste lucrari alaturi de imobilul Casa Milà (La Pedrera) construit pentru Roger Segimon de Milà între 1905 și 1907 se afla pe lista de locuri din patrimoniul mondial UNESCO. Pentru Güell de care a fost legat printr-o prietenie ce a durat toata viata a mai creat Cripta Güell și Pavilionul Güell. Una dintre capodoperele arhitectului este Casa Batlló, un simbol al stilului modernist Art Nouveau. Localizat în inima Barcelonei, aceasta este o cladire restaurată de Antoni Gaudi și remodelata între anii 1905 și 1907.

Sagrada Familia

Proiectul vieţii lui Antoni Gaudi este catedrala închinată Sfintei Familii, Sagrada Familia, începută în 1882.  Considerata opera sa fundamentala, Sagrada Familia este o sinteza a evolutiei sale arhitecturale. Opera impresionantă încă neterminata este unul dintre cele mai vizitate monumente ale Barcelonei. "Aceasta catedrala, odata terminata, va reprezenta mulțumirea mea fața de Sfânta Familie care m-a ajutat să realizez tot ceea ce mi-am propus", spunea artistul. Timp de 43 de ani, Gaudi a adaugat structurii gotice inițiale, bogată în ornamente, improvizații bizare și turnuri ca niște cosuri de fum. În 1926, când arhitectul catalan s-a stins din viaţă la 74 de ani, numai faţada de nord fusese terminată şi dintre cele 18 turnuri proiectate, doar unul fusese ridicat. Sagrada Familia urma să fie pictată în întregime: faţada de est, a cărei temă era "mântuirea umanităţii" urma să fie luminoasă, iar cea de vest, reflectând "martiriul" ar fi fost pictată în tonuri întunecate. Există trei intrări monumentale, fiecare cu o fațadă dedicată unei teme alegorice majore: Nașterea Domnului, Patimile lui Cristos, Gloria lui Dumnezeu, fiecare din ele având și un echivalent în cele trei virtuți menționate de apostolul Paul: speranța, credința și iubirea. Doar Fațada Nativității e opera lui Antoni Gaudi, a treia fiind neterminată.
 
În prezent se estimeaza ca aceasta constructie va fi finalizata in 2026. Ultima versiune a proiectului dădea bisericii urmatoarele dimensiuni - 95 de metri lungime și 60 de metri lătime, putând găzdui până la 13.000 de persoane. Aici arhitectura modernă se transformă într-o liturghie în piatră, dând fărmă tridimensională cuvintelor latinești și ebraice înscrise la propriu pe turlele de afară: „Sanctus”, „Excelsior” și „Osana”.
 
Fațada Nativității
Sagrada Familia e munca de o viață a lui Antoni Gaudi, unul din cei mai creativi arhitecți din istorie și un creștin practicant. Stilul său de viață auster și pasiunea pusă în realizarea catedralei a făcut generațiile următoare chiar să ia în discuție canonizarea sa de Biserica Catolică. Pe 7 iunie 1926  Gaudi era atât de absorbit de proiectul său, încât în ziua tragicului accident de tramvai, căruia i-a căzut victimă, barcelonezii l-au confundat cu un om al străzii, pentru că era îmbrăcat în haine foarte modeste. Pentru că nu a fost recunoscut, trecătorii au presupus că este un cersetor, Gaudi nu a primit îngrijire medicala la timp. A murit trei zile mai târziu, pe 10 iunie 1926, la vârsta de 73 de ani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu