vineri, 3 noiembrie 2017

„Dumnezeu înainte de toate…” [XXXI TPA (A) - duminica, 05.10.2017]


Cărturarii şi fariseii... 

Evanghelia Matei 23,1-12: În acel timp, Isus s-a adresat mulţimilor şi discipolilor săi, spunând: „Cărturarii şi fariseii s-au aşezat pe catedra lui Moise. Faceţi şi împliniţi tot ce vă spun ei, dar nu faceţi după faptele lor, pentru că ei spun şi nu fac! Ei leagă poveri apăsătoare şi greu de purtat şi le pun pe umerii oamenilor, iar ei nu vor să le mişte nici cu un deget. Toate faptele lor le fac pentru a fi văzuţi de oameni: îşi lărgesc filacterele şi îşi lungesc ciucurii; le plac locurile de onoare la ospeţe şi primele locuri în sinagogi, să fie salutaţi prin pieţe şi să fie numiţi de oameni «rabbi”. Dar voi să nu fiţi numiţi «rabbi», pentru că unul este învăţătorul vostru, iar voi toţi sunteţi fraţi! Şi nici «tată» să nu spuneţi nimănui între voi pe pământ, pentru că unul este Tatăl vostru, cel ceresc! Nici să nu fiţi numiţi «maeştri», pentru că unul este maestrul vostru: Cristos! Cel mai mare dintre voi să fie slujitorul vostru! Căci oricine se va înălţa va fi umilit şi oricine se va umili va fi înălţat!”

Omilie

În prima lectură şi în Evanghelia zilei, fiecare la locul său: preoţii, poporul, cărturarii şi fariseii. Profetul Malahia reproșează preoților din timpul său „pervertirea Alianţei”. Ei au rolul lor de a se consacra lui Dumnezeu și de a căuta gloria sa. Ei trebuie să înveţe Legea încredinţată lor de Moise. Ori iată că în loc de a gândi la gloria lui Dumnezeu, ei nu fac decât să caute interesul propriu. Dar în timp ce le arătă păcatul lor, profetul îi cheamă la convertire. Le aminteşte că Dumnezeu este un Tată care își iubeşte copiii săi.

Această chemare la ordine se adresează și nouă tuturor, preoţilor şi laicilor. Este Dumnezeul care ne vorbeşte astăzi prin cuvintele profetului. Ne invită să primim iubirea sa şi de a ne lăsa transformați de el. Acesta este cel dintâi, adică: iubirea lui Dumnezeu pentru noi. Când ne-am îndepărtat, el nu încetează să ne cheme să revenim la el din toată inima. Iubirea sa merge până la iertare. Oricât ar fi păcatele noastre de mari, el nu încetează să ne iubească. Nu vrea decât fericirea noastră. Suntem deci invitaţi să recentrăm viaţa noastră pe Dumnezeu şi ai găsi iubirea.

În Evanghelie, Isus ne arată cursele autorității. Se adresează mulţimii, denunţând comportamentul cărturarilor şi fariseilor. Dar ceea ce spune despre ei este valabil și despre fiecare dintre noi. Dacă se comportă așa autorităţile religioase, politice sau părinţi, la fel sunt capcanele.

Prima capcană: „ei spun şi nu fac”. Recunoaștem cu toții lipsa de armonie dintre cuvintele frumoase și viața noastră de zi cu zi. Este important ca fiecare dintre noi să practice ceea ce învaţă. Într-o zi, Isus a spus: „Nu este suficient să spunem «Doamne, Doamne» ca să intrăm în Împărăţia cerurilor, ci a face voia Tatălui meu”. Suntem trimiși să proclamăm Evanghelia lui Cristos, dar este important că toată viaţa noastră să fie adaptată la acest Cuvânt.

A doua capcană este practica autorității ca o dominare și nu ca o slujire. Isus le reproșează cărturarilor şi fariseilor de a nu lega „sarcini grele” şi „greu de purtat pe umerii oamenilor” dar ei „nu vor să le mişte nici cu un deget”. Ei posedă, știu și au putere. Ar fi putut să fie un minunat mijloc de a servi pe alţii, dar în schimb, ei nu se gândesc să domine.

A treia capcană: a voi să pară. „Se comportă toată ziua pentru a fi remarcați de oameni”. Cunoaștem toată această tentaţie: să pară, să caute interes și apreciere. În „predica de pe munte”, Isus recomandă să nu acţioneze decât din iubire pentru Dumnezeu şi din dragoste față de fraţii noştri fără a căuta lauda oamenilor.

A patra capcană: se crede important, având gusturi pentru onoruri. „Le place locurile de onoare la mese, primele rândurile în sinagogi, le place să primească titlul de Rabbin (Maestru)”. Orgoliul vine schimbat: de la Dumnezeu şi de la alţii. Isus vine să ne reamintească valoarea umilinţei. Titlurile şi onorurile nu sunt rele în ele însele. Dar ele îl face să poarte o responsabilitate, o mărturie în a da, o misiune de împlinit. Nu se impune decât așezându-ne în slujba altora. Acest umil serviciu crește în ochii lui Dumnezeu așa cum și în privința fraţilor noştri.

În a doua lectură, apostolul Paul ne dă un exemplu minunat despre atitudinea autentică a creştinului şi atitudinea apostolică autentică. Mai degrabă de a se prezenta ca apostol al lui Cristos insistând pe autoritatea sa care vine de la Dumnezeu, el se adresează creștinilor cu un mesaj plin de blândețe şi umilinţă. Manifestă față de toți o dragoste plină de afecțiune. Generozitatea sa este foarte mare. Ea merge până la oferirea vieții sale pentru creştini. Atitudinea lui Paul corespunde la ceea ce este recomandat de Evanghelia acestei zile. Ea se inspiră din iubirea care vine de la Dumnezeu.

În această duminică, textele biblice ne provoacă la o întrebare veritabilă. Domnul ne cheamă să ne întoarcem la el şi să ne adaptăm la dragostea sa. El este însoţitorul nostru de drum și pornește cu noi. Celebrând Euharistia, îi mulţumim pentru repunerea la locul nostru în viaţa noastră.

(pr. Jean Compazieu [2017]; tradus din limba franceză de pr. Isidor Chinez; sursă:
http://dimancheprochain.org/7181-homelie-du-31eme-dimanche-tu-temps-ordinaire/).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu