vineri, 8 septembrie 2017

Corectarea fraternă [XXIII TPA (A) - duminică, 10.09.2017]



Evanghelia Matei 18,15-20: În acel timp, Isus le-a spus discipolilor săi: „Dacă fratele tău greşeşte împotriva ta, mergi şi mustră-l numai între patru ochi! Dacă te ascultă, l-ai câştigat pe fratele tău. Dacă nu te ascultă, mai ia cu tine unul sau doi, «pentru ca orice hotărâre să fie întemeiată pe declaraţia a doi sau trei martori!» Dacă refuză să-i asculte şi pe ei, spune-l Bisericii! Iar dacă refuză să asculte şi de Biserică, să fie pentru tine ca un păgân şi un vameş! Adevăr vă spun: tot ce veţi lega pe pământ va fi legat şi în cer şi tot ce veţi dezlega pe pământ va fi dezlegat şi în cer. Iarăşi vă spun: dacă doi dintre voi pe pământ se vor uni să ceară orice lucru, le va fi dat de Tatăl meu care este în ceruri. Căci unde doi sau trei sunt adunaţi în numele meu, sunt şi eu acolo, în mijlocul lor”.

Omilie


Textele biblice din această zi tind să ne ajute să trăim mai bine în Biserică. Acestea ne vorbesc despre corectarea fraternă care este o componentă a vieţii comunității. În prima lectură, citim că profetul Ezechiel primeşte misiunea de paznic pentru Casa lui Israel. Dumnezeu nu cere spionarea nici supravegherea celor care sunt aproape. Simplu, îi cere să fie atent. Adevăratul străjer veghează peste alții, mai ales asupra acelora care riscă să-și orienteze viața pe căile decăderii. Misiunea Bisericii, misiunea noastră, este nu a salva, dar a salva lumea întreagă.


În Scrisoarea către Romani, sfântul Paul ne aduce o lumină nouă; el vorbește despre datoriile iubirii reciproce: „iubirea nu face nimic greșit aproapelui”. Este iubirea pe care trebuie să o avem la inimă în relațiile umane, fie în Biserică sau în societate. Spunându-ne acest lucru, sfântul Paul ştie de ce ne vorbeşte: în prima fază el a avut  o atitudine rigidă şi distrugătoare pentru alţii; a devenit un persecutor îndârjit pentru creştini. Ceea ce l-a mântuit, este descoperirea iubirii milostive a lui Cristos Mântuitorul. Mai multă iubire este importantă, mai multă, vedem, că deranjează.

În Evanghelia sa, sfântul Matei ne spune despre corectarea fraternă din interiorul comunităţii credincioşilor. Ne spune că trebuie să facem atunci când un creştin ne-a greşit. Isus ne învaţă că dacă fratele meu comite o greșeală împotriva mea, dacă mă ofensează, eu trebuie să-mi exercit caritate faţă de el. Trebuie să vorbesc cu el personal explicând ce a făcut greşit. Nu este a îndrepta, nici să-i facem morală. Domnul ne trimite la el pentru a-i mărturisi iubirea care este în Dumnezeu. Misiunea noastră este nu a pândi pe păcătos, dar să-i arătăm calea pe care se poate salva.

Şi dacă el nu ne ascultă, Isus ne sugerează o intervenție progresivă: ia cu tine mai întâi două sau trei persoane, apoi comunitatea Bisericii. „Dacă refuză să asculte şi de Biserică, să fie pentru tine ca un păgân şi un vameş”. Nu este condamnarea finală care exclude pe păcătos. Este el cel care s-a pus pe dinafară. Dar comunitatea va face totul pentru a-l purta în rugăciune şi a-l aduce înapoi la Dumnezeu. Cunoaștem cu toţii parabola oii pierdute. Evanghelia ne spune că stăpânul său face totul pentru a o găsi. Misiunea noastră este să participăm activ la lucrarea Domnului.

Toate aceste lucruri presupune o atitudine de finețe, de prudență, de umilință şi de atenţie asupra celui care a păcătuit. Trebuie să evităm cuvinte care pot ucide sau răni pe fratele nostru. Când spun rele, când zic o critică injustă, când zgârii pe fratele meu cu limba,… acesta înseamnă că pot să-i ucide reputaţia altuia. Este adevărat, că cuvintele pot ucide. Trebuie să facem totul pentru a evita gălăgie pentru orice fapt şi trăncăneala comunității.

Scopul este de a ajuta o persoana să înţeleagă ce a făcut: din vina sa, ea nu a ofensat o persoană; este toată comunitatea împroșcată de mărturia pe care ea a dat-o. Dar trebuie să fim umili amintindu-ne că suntem toţi păcătoşi. Cu toţii avem nevoie de iertare. Corectarea fraternă este o îndatorire pe care noi putem s-o facem unii altora. Cu toții avem nevoie de iertare, căci noi toți săvârșim greșeli în mod frecvent.

Pentru acest motiv, la fiecare liturghie suntem invitaţi să ne recunoaștem înaintea Domnului că suntem păcătoşi. Am spus-o prin cuvinte și prin gesturi: „Ai milă de noi, Doamne”. Nu o spunem: „Ai milă de cel care este lângă mine pentru că el este un păcătos”, dar „ai milă de mine”. Toţi suntem păcătoşi şi toţi avem nevoie de iertarea Domnului. Şi mai presus de toate, să nu uităm aceste cuvinte ale sfântului Paul: „Unde păcatul a abundat, milostive a supraabundat”.

Evanghelia se termină cu o chemare de a ne uni în rugăciune. Atunci când suntem uniți în numele său, Isus este acolo. Astăzi, este prezent în Euharistie care ne unește pe noi toți. El ni se alătură pentru a pune iubirea în inimile noastre. Cu el putem reface comuniune care este ruptă. Şi mai presus de toate, nu uitaţi că pentru a câştiga pe toţi fraţii său, Isus s-a dat până la capăt, până la moartea pe cruce. Atunci „de aţi asculta astăzi glasul Domnului, nu vă împietriţi inimile voastre!” Amin.

(pr. Jean Compazieu [2017]; tradus din limba franceză de pr. Isidor Chinez; sursă:
http://dimancheprochain.org/7064-homelie-du-23eme-dimanche-du-temps-ordinaire-10-septembre/#more-7064).



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu