vineri, 3 octombrie 2014

Sărbătoarea Yom Kippur [ziua ispășirii] în calendarul iudaic (3 oct.)

Yom Kippur 5775, י בתשרי תשעה




(foto: Gina Ștefan - Agerpres [arhiva])

 
Sărbătoarea Yom Kippur, cea mai importantă din calendarul iudaic se marchează în 2014 din seara zilei de 3 octombrie până în seara zilei următoare.
 
Yom Kippur înseamnă ziua ispășirii, a căinței, șansa de a regreta păcatele anului care a trecut. Are loc în a zecea zi a celei de-a șaptea luni a anului iudaic, denumită Tishri. În această zi se stă în sinagogă mai mult decât în orice altă zi și se spun rugăciuni către Dumnezeu pentru iertarea păcatelor. Chiar și evreii care nu acordă o prea mare importanță respectării tradițiilor nu se duc la serviciu și merg la sinagogă.

Niciun fel de muncă nu este permisă iar credincioșii trebuie să se abțină de la a consuma alimente sau chiar apă. Este o zi de post negru încă de la apusul soarelui în ajunul zilei de Yom Kippur și până după miezul nopții în ziua sărbătorii propriu-zise. Ultima masă înainte de sărbătoare poartă denumirea simbolică de "Seudah Hamafseket" ("masa de încheiere"), la care se servesc numai mâncăruri ușoare.
 
Legile Talmudului vorbesc și de alte interdicții în această zi sfântă: spălatul rufelor sau spălatul propriului trup, folosirea produselor cosmetice, purtarea încălțămintei din piele, întreținerea de raporturi sexuale. Tradiția cere ca vestimentația să fie albă, simbolul purității și al curățirii de păcate.
Una dintre cele mai solemne și mai importante rugăciuni de Yom Kippur se recită în seara de ajun; numită Kol Nidrei ("toate jurămintele"), aceasta îl roagă pe Dumnezeu să îi elibereze pe evrei de jurămintele făcute către el.
Una dintre rugăciunile recurente este Al Khet ("pentru păcatele pe care le-am comis") și care semnifică mărturisirea păcatelor comise în timpul anului.
Ultimul serviciu de rugăciuni din aceasta zi se numește Neilah ("încuiere"), iar simbolistica sa se referă la faptul că Dumnezeu se pregătește, în această seară, să închidă porțile rugăciunii în fața anului trecut și să ia deciziile finale în legătură cu soarta fiecărui individ. Un segment important al sărbătorii este recitarea Cărții lui Iona, cel care a petrecut trei zile în burta unui pește uriaș. Mesajul poveștii biblice este acela că Dumnezeu le cere oamenilor să se căiască și să se întoarcă la el.
(Agerpres - Documentare: Daniela Dumitrescu, editor: Marina Bădulescu)




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu