marți, 6 mai 2014

Satul a fost întotdeauna ajutat


 

Preotul din sat era om sfânt, așa că ori de câte ori oamenii aveau probleme, apelau cu încredere la sfatul lui. El se retrăgea atunci într-un loc special din pădure și rostea o rugăciune pe care Dumnezeu o asculta inevitabil, astfel încât sătenii primeau întotdeauna ajutorul cerut.

 
Când preotul a murit, oamenii au continuat să apeleze la succesorul acestuia, care nu era un om la fel de sfânt, dar cunoștea secretul locului din pădure și rugăciunea specială. De acea, el s-a dus la locul respectiv și a început să se roage:

 
– Doamne, tu știi că eu nu sunt un sfânt, dar sper că nu o să te împiedici de acest lucru și o să le refuzi consătenilor mei ajutorul nostru.

 
Iar Dumnezeu i-a ascultat rugăciunea și întregul sat a fost ajutat.

 
Când și acesta a murit, sătenii au continuat să apeleze la succesorul său, care cunoștea doar rugăciunea specială, nu și locul din pădure. De aceea, el s-a rugat:

 
– Doamne, ce îți pasă ție de un anumit loc? Oare nu este sfințit locul de însăși prezența ta sacră? De aceea, ascultă rugăciunea nea și vino în ajutorul nostru.

 
Din nou, Dumnezeu i-a ascultat rugăciunea și a continuat să-i ajute pe săteni.

 
Când și acesta a murit, sătenii au continuat să apeleze la succesorul său, care nu cunoștea nici măcar rugăciunea specială. De aceea, el s-a rugat:

 
– Doamne, nu cred că există niște cuvinte speciale care să te impresioneze la fel de mult ca și strigătul unei inimi tulburate. De aceea, ascultă rugăciunea mea și vino în ajutorul nostru.

 
Din nou, Dumnezeu i-a ascultat rugăciunea și a continuat să-i ajute pe săteni.

 
Când și acesta a murit, sătenii au continuat să apeleze la succesorul său. Acesta prefera însă banii rugăciunilor. De aceea, el s-a rugat astfel:

 
– Ce fel de Dumnezeu ești tu de vreme ce deși poți rezolva foarte bine problemele pe care le-ai cauzat singur, refuzi să ridici un singur deger în favoarea noastră până când nu te implorăm să faci acest lucru? La urma urmei, nu ai decât să faci ce vrei cu acești oameni.

 
După care s-a întors la afacerile sale.

 
Și din nou, Dumnezeu a ascultat rugăciunea lui și a continuat să-i ajute pe săteni.

 
(Anthony De Mallo, Rugăciunea broaștei, povestiri pentru meditație, „Satul a fost întotdeauna ajutat”, Editura Mix, Brașov 2003, p. 46-47; trad. Hanu Cristian).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu