vineri, 18 ianuarie 2013

Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor (18-25 ianuarie 2013)

 
Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor este celebrată în perioada 18-25 ianuarie. Această practică a început încă din 1908, la propunerea lui Paul Wattson. Cu ocazia acestui moment de rugăciune, în fiecare an, se realizează o broşură care propune un model de celebrare ecumenică a cuvântului lui Dumnezeu. Tema rugăciunii pentru unitatea credinţei de anul acesta este "Ce cere Domnul de la noi?" (cf. Mih 6,6-8).

Broşura conţine o introducere la celebrarea ecumenică, un model de celebrare ecumenică, texte biblice, meditaţii şi rugăciuni pentru fiecare zi din octava de rugăciune, o serie de rugăciuni suplimentare, introducere în creştinismul din India: bisericile şi contextul lor, câteva date importante din istoria Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor şi o schemă pentru celebrările ecumenice în Bisericile Catolice.
 
În fiecare an, pregătirea textului care însoţeşte celebrările este încredinţat unui grup ecumenic dintr-o ţară diferită. La redactarea textului pentru ediţia din anul 2013 s-au implicat Mişcarea Creştină Studenţească din India (cu peste 10.000 de membri), Federaţia Universitarilor Catolici din India şi Consiliul Naţional al Bisericilor din India, fiind coordonaţi de Comisia "Credinţă şi Constituţie" a consiliului Ecumenic al Bisericilor şi de Consiliul Pontifical pentru Unitatea Creştinilor. În India mulţi se confruntă cu asuprirea şi nedreptatea din partea acelora care vor să nege drepturile şi demnitatea.

Animaţi de invitaţia Mântuitorului: unde doi s-au trei se adună în numele meu sunt prezent şi eu în mijlocul lor, să trăim mai intens, în acest timp, iubirea fraternă.
 
Textele originale ale ediţiei 2013 au fost pregătite şi publicate de Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor şi de Comisia "Credinţă şi Constituţie" a Consiliului Ecumenic al Bisericilor.
 
Ziua întâi: A merge conversând

Reflectăm asupra importanţei dialogului şi a conversaţiei ca un mijloc pentru a depăşi obstacole. Atât pentru ecumenism, cât şi pentru luptele pentru eliberarea persoanelor din toată lumea, capacitatea de a vorbi şi de a asculta sunt fundamentale. În acest tip de conversaţie autentică putem ajunge să-l recunoaştem pe Cristos cu claritate mai mare.
 
 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu