vineri, 29 septembrie 2017

„Du-te și lucrează în vie” [XXVI TPA (A) - duminică, 01.10.2017]

Fiule, du-te azi şi lucrează în vie!... 

Evanghelia Matei 21,28-32: În acel timp, Isus le-a zis arhiereilor şi bătrânilor poporului: „Ce părere aveţi? Un om avea doi fii. S-a apropiat de primul şi i-a zis: «Fiule, du-te azi şi lucrează în vie!» El i-a răspuns: «Nu vreau», dar apoi i-a părut rău şi s-a dus. A venit apoi la celălalt şi i-a spus la fel, iar el i-a răspuns: «Da, Doamne», dar nu s-a dus. Care dintre aceştia doi a făcut voinţa tatălui?” I-au spus: „Primul”. Isus le-a zis: „Adevăr vă spun că vameşii şi desfrânatele merg înaintea voastră în împărăţia lui Dumnezeu. Căci Ioan a venit la voi pe calea dreptăţii, dar nu aţi crezut în el, însă vameşii şi desfrânatele l-au crezut. Voi însă, deşi aţi văzut, nici măcar după aceea nu v-a părut rău, ca să credeţi în el”.

Omilie

Textele biblice din această duminică denunţă incoerența ce poate există în judecăţile noastre după cum ce se întâmplă în timpul lui Ezechiel din prima lectură. Profetul se adresează unui popor deportat din ţara natală. Poporul evreu a fost împrăştiat printre păgâni. Mulţi cred că este din cauza greşelilor făcute de generaţiile precedente ca să sufere o astfel de catastrofa. Profetul reacţionează împotriva acestei mentalitate: amintește fiecăruia de responsabilităţile sale. Aceasta este important și pentru noi. Suntem chemaţi toţi pentru a ne orienta viaţa noastră spre Domnul şi să-l urmăm.

În a doua lectură, sfântul Paul ne dă câteva detalii în ceea ce trebuie să fie această convertire. Ne vorbeşte despre viaţă frăţească, umilință şi chiar înjosire. Modelul nostru trebuie să fie Cristos: acceptarea morții din iubire față de fraţii săi. Această este atitudine ce i-a adus triumful. El vrea să ne asocieze pe noi toți la triumful peste moarte şi păcat. Noi toți suntem orientați spre mântuirea şi viaţa oamenilor având aceleaşi sentimente pe care el le-a avut.

Dar citind Evanghelia din ziua de astăzi, vedea destul de bine că nu a obținut vreun profit, cel puțin pentru unii. Astăzi, Isus se adresează unor oameni care pretind să fie cei mai buni; se consideră a fi elita poporului. Este adevărat că respectă legea până la ultimul detaliu. Dar în spatele acest paravan se ascund perfecți scrupuloşi. Isus denunţă o gravă infidelitate esențială la Cuvântul lui Dumnezeu: ei sunt convinşi de calitățile lor religioase; s-au închis la apelurile la convertire a lui Ioan Botezătorul şi acelea ale lui Isus. În plus, ei nu au decât dispreţ față de păcătoși.


În acelaşi timp, avem credincioşi notorii cu viața rea, hoţi şi înșelători, femei pierdute: și unii şi alţii sunt considerați ca irecuperabili. Ori, iată că el primesc anunţul mântuirii: se convertesc şi își schimbă viaţa. „Nu” al lor a devenit „da”, pentru că au crezut în iubirea lui Dumnezeu care le-a deschis un viitor nou.

Isus vede în inima fiecăruia dintre noi: primește pe păcătoși care se întorc la Dumnezeu. Vameşii şi prostituate a început prin a răspunde la chemarea sa; se convertesc. Ei l-au primit pe Acela care putea da un sens existenţei lor. Această întâlnire cu Dumnezeu a schimbat complet viaţa lor. În toată Evanghelia şi istoria Bisericii descoperim că marii martori ai credinţei sunt păcătoșii iertați.

Dincolo de mari preoţi şi bătrânii, Isus se adresează și nouă; nouă ne punem întrebarea: „Care dintre aceştia doi a făcut voinţa tatălui?” Răspunsul ne aparține, dar nu trebuie să uităm să trage consecinţele: nu putem să ne mulțumim de bunul-simt, de marile schimbări radicale, de arzătoarele rugăciuni... trebuie desigur, dar dacă faptele nu urmează, atunci trebuie să ne convertim. O simpla vizită făcută unui bolnav merită mai mult decât un bun discurs asupra bolii; iertarea dată are mai multă greutate decât o dizertație asupra păcii.

În această zi, am auzit Cuvântul Tatălui: „Fiul meu, du-te azi şi lucrează în via mea!” Această vie este Împărăţia lui Dumnezeu, Împărăție a iubirii, a dreptăţii şi a păcii. Aici Dumnezeu vrea să ne aducă pe toți oamenii, inclusiv cei care sunt departe de el. Această veste bună pe care o primim în fiecare duminică trebuie să fie proclamată în întreaga lume.

Munca în via Domnului este participare la activitatea de strângere la un loc, este mărturie de credinţă şi de speranţă care locuiesc în noi. Suntem toți trimiși în lume pentru a fi mesageri ai Evangheliei. Este recunoscută iubirea noastră că suntem discipoli ai lui Cristos.

Celebrăm împreună Euharistia: să fie pentru fiecare dintre noi locul de părere de rău care precede un angajament mai adevărat în via Domnului.

(pr. Jean Compazieu [2017]; tradus din limba franceză de pr. Isidor Chinez; sursă:
http://dimancheprochain.org/7102-homelie-du-26eme-dimanche-du-temps-ordinaire-6/).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu