vineri, 10 martie 2017

† Duminica a 2-a din Post (A): O oră de neuitat [12.03.2017]

Schimbarea la față (1563) - di Tiziano Vecellio

Evanghelia Matei 17,1-9: În acel timp, Isus i-a luat pe Petru, pe Iacob şi pe Ioan, fratele lui, i-a dus deoparte pe un munte înalt şi i s-a schimbat înfăţişarea înaintea lor: faţa lui a strălucit ca soarele şi hainele lui au devenit albe ca lumina. Şi iată că le-au apărut Moise şi Ilie, care vorbeau cu Isus! Petru, luând cuvântul, i-a spus lui Isus: „Doamne, e bine că suntem aici! Dacă vrei, voi face aici trei colibe: una pentru tine, una pentru Moise şi una pentru Ilie”. Pe când mai vorbea încă, iată că i-a învăluit un nor luminos şi iată că un glas din nor spunea: „Acesta este Fiul meu cel iubit, în care este mulţumirea mea; ascultaţi de el!” Auzind, discipolii au căzut cu faţa la pământ şi s-au înspăimântat foarte mult. Dar, venind Isus, şi atingându-i, le-a zis: „Ridicaţi-vă şi nu vă temeţi!” Ridicându-şi ochii, n-au mai văzut pe nimeni decât pe Isus singur. Pe când coborau de pe munte, Isus le-a poruncit: „Să nu spuneţi nimănui ceea ce aţi văzut până când Fiul Omului nu va fi înviat din morţi!”

Omilie

Cu această duminică a doua, suntem invitați să ne deplasăm, să ieșim din grădina noastră, aceea a micii noastre vieţi liniştite. Textele biblice din această duminică amintește de trei mişcări care ar trebui să fie permanente: a părăsi casa, a urca pentru a descoperi Lumina și apoi a accepta să cobori în vale (care poate fi o „vale de lacrimi”).

Ceea ce se întâmplă cu Abraham din lectură întâia: el a fost chemat să lase o viaţă unde Dumnezeu era necunoscut; a plecat spre o țara destinată lui de Dumnezeu. Mai târziu, Isus le-a cerut discipolilor săi să părăsească totul pentru a-l urma. Suntem chemaţi să ne eliberăm de obstacole care ne ţin departe de Dumnezeu şi de binecuvântarea pe care el vrea să o verse în noi. A trăi Postul Mare, este a ieși din viaţa noastră liniştită, este a ne hrăni în fiecare zi cu Evanghelia lui Cristos, este a-l urma pe Domnul pe căile pe care nu le-am prevăzut.

Scrisoarea sfântului Paul către Timotei se întâlnește textul de la prima lectură care tocmai ne-a fost proclamată. Destăinuie marele plan a lui Dumnezeu: nu dorește nimic altceva decât să desfășoare binecuvântarea dată lui Abraham. Marea preocupare a apostolului este că Evanghelia să fie cunoscută tuturor: Dumnezeu ne-a salvat. „El ne-a dăruit harul în Cristos Isus, înainte de veacuri... El a făcut să lumineze viaţa şi nemurirea prin proclamarea Evangheliei”. Forța lui Dumnezeu însoţeşte misionarul lui Cristos.

Evanghelia din această zi ne arata că Isus luând cu el trei dintre discipolii săi, pe Petru, Iacob şi Ioan, „i-a dus deoparte pe un munte înalt”. În lumea Bibliei, „muntele reprezintă apropierea lui Dumnezeu şi întâlnirea intimă cu el”. Este loc de rugăciune. Într-adevăr suntem în prezenţa Domnului. Isus lasă să se întrevadă către discipolii săi frumuseţea divinității sale. Ne amintim că într-o zi el a spus: „Eu sunt lumina lumii”. Astăzi, el lasă să transpară un pic din această lumina care este în el. Dacă Cristos ne cheamă la el, este pentru ca noi să contemplăm lucrurile din cer.

Petru este orbit de această viziune. El vrea să rămână, să se stabilească aici. Dar, iată că vocea din ceruri se aude: „Acesta este Fiul meu preaiubit, în care îmi găsesc bucuria. Ascultați-l!” Acest cuvânt este foarte important; este pentru fiecare dintre noi azi: „Asculți-l, pentru că acesta este Fiul meu preaiubit”. Asculți-l pe Isus! Nu este preotul care îți spune acesta; este Dumnezeu Tatăl care spune fiecăruia dintre noi.

Noi care suntem discipolii lui Isus, trebuie să fim cei care ascultă vocea sa şi care ia în serios cuvintele sale. Pentru a asculta pe Isus, trebuie să fim aproape de el, la fel ca mulţimile din Palestina. Isus este un itinerant, unul care ține la drum, care propune învăţăturile sale sau mai degrabă învăţăturile Tatălui.

Prin urmare, toţi suntem chemaţi să-l urmăm pe Cristos pentru a-l asculta. Să ascultăm în cuvântul său scris, în Evanghelii. Este important că noi putem citi un fragment în fiecare zi, în special în timpul Postului Mare. Ne putem opri în orice moment al zilei pentru a citi acest extras. Isus vorbește prin intermediul acestor texte.

În Evanghelia Schimbării la față, vom putea sublinia două momente importante: urcarea şi coborârea. Avem nevoie să ieşi departe, să urcăm pe munte într-un spaţiu de tăcere. Aici vom putea înțelege mai bine vocea Domnului. Este ceea ce facem în rugăciune, în special în Euharistie. Această întâlnire cu Cristos este un eveniment ce nu poate fi ratat.

Dar nu putem stă aici. Întâlnirea cu Cristos ne determină „să coborâm de pe munte”. Suntem trimiși la „periferie”, spre cei care suferă din cauza bolilor, nedreptăţilor, sărăciei materiale şi spirituale. Suntem trimiși pentru a le aduce roadele experienţei pe care Dumnezeu ne-a făcut-o. Am ascultat Cuvântul lui Dumnezeu; îl avem în inimă. Dar nu va putea să crească dacă nu dăm altora. Aceasta este viaţa creştină. Este o misiune pentru toți botezații, pentru noi toţi: a asculta de Isus şi a-l dărui la alții.

Pe parcursul acestui Post, suntem toţi chemaţi să ieșim din viaţa noastră liniştită şi a urca pe munte pentru a merge la întâlnirea cu Domnul. Să ne amintim că cuvintele sale sunt cele de „Viaţa veşnică”. Aceasta este o veste bună pe care noi am mărtisit-o într-o lume desfigurată de atâtea suferințe, minciuni şi dispreţ pentru demnitatea persoanelor. Sunt atraşi de speranţa transfigurării finale. Apoi, la fel ca Abraham şi ca mulţi alţii, să-l urmăm pe Domnul. Este întotdeauna cu noi şi noi întotdeauna cu el astfel încât viaţa noastră este o mărturie a iubirii ce o poartă pentru noi.

(pr. Jean Compazieu [2017]; tradus din limba franceză de pr. Isidor Chinez; sursă:http://dimancheprochain.org/6698-homelie-du-2eme-dimanche-du-careme-2/).


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu